joi, 25 iunie 2020

Grit. Puterea pasiunii și a perseverenței - Angela Duckworth


Autor: Angela Duckworth
Categoria: Dezvoltare Profesionala
Editura: PUBLICA
Nr. pagini: 380

Majoritatea oamenilor visează să crească copii de succes și fac tot ce pot pentru a reuși acest lucru, cumpărând cele mai bune jucării, asigurându-le lecții suplimentare cu profesori particulari, vizite la muzee și așa mai departe.  În mod literal, părinții își educă copiii să fie asemeni unui  computer, dotați cu o cantitate mare de informații, adesea fără a-și face griji pentru personalitatea copilului.
Și o fac pentru că, teoretic, copilul trebuie să meargă la o școală bună și să studieze din greu înainte de a merge la o universitate de prestigiu. Altfel, cum să prospere în această viață?
Știm însă că în profunzime, a fi un student genial nu este suficient pentru a reuși. Dar de ce mai este nevoie? Gene bune? Relații bune? Sau pur și simplu să fii foarte norocos?
Celebra psiholog și scriitoare americană Angela Duckworth,  spune că cel mai important pentru obținerea succesului este pasiunea și perseverența. Cartea sa ilustrează viu fraza „Fără undiţă, fără plasă, nici un peşte nu vei prinde”.
Talentul este supraevaluat. Ce calitate este cea mai relevantă pentru succes: talentul sau muncă asiduă? Această întrebare a fost pusă în mai multe sondaje din Statele Unite și 66% dintre cei intervievați au declarat că determinarea și munca grea sunt cele mai importante calități pentru angajarea unei persoane. Dar adevărul este că oamenii cred intim că talentul are o importanță mai mare decât munca grea. Într-un studiu din anul 2011, experții în muzică au fost instruiți să asculte două înregistrări făcute de doi muzicieni și, în final, să spună care dintre cei doi muzicieni este mai bun.
O înregistrare a fost făcută de un muzician presupus talentat, iar cealaltă de un muzician cu mulți ani de pregătire dură. Deși experții au spus anterior că sunt în favoarea unei pregătiri dure, majoritatea au ales muzicianul cu presupusul talent natural.
Cert este însă că experții au ascultat melodii foarte asemănătoare, interpretate de același muzician. Adevărul este că în toate domeniile, de cele mai multe ori, oamenii care sunt prezentați ca talentați în mod natural sunt considerați mai valoroși decât oamenii care muncesc din greu într-un anumit domeniu. Efort> Talent
Pentru Angela Duckworth, efortul valorează de două ori mai mult decât talentul. Pentru a-ți determina capacitatea, trebuie să-ți înmulțești talentul într-o anumită zonă cu volumul de efort depus.
Și totuși de ce credem că talentul este cel mai important și nu acordăm o șansa ipotezei că perseverența noastră va fi cea care își va pune amprenta asupra a ceea ce vom deveni?
 „Separarea talentului de abilități” arată Will Smith este unul dintre conceptele cele mai prost înțelese de oamenii care vor să exceleze, care au vise.
Grit înseamnă să-ți păstrezi același obiectiv de vârf pe o perioadă lungă. La întrebarea dacă avem gritul înscris în ADN există un răspuns scurt și unul lung. Răspunsul scurt este ”parțial.”Talentele în toată varietatea lor sunt, de asemenea, influențate genetic. Talentul nu este în totalitate genetic-ci o funcție a experienței.
Cum de știu oamenii de știință că atât natura  cât și mediul joacă un rol în determinarea unor aspecte precum talentul și grit-ul?Atât talentul, grit-ul, cât și celelalte trăsături psihologice relevante pentru succesul în viață, sunt influențate de gene, dar și de experiență. Cercetările arată însușirile psihologice pe care persoanele cu grit le au în comun. Acestea sunt patru: interesul, capacitatea de a practica, voința de a reuși,  dorința de a face lucrurile mai bine ca ieri. Sa ai grit înseamnă să nu te complaci în sentimentul de auto-mulțumire. În al treilea rând este vorba de scop cu sens. Pentru unii oameni sentimentul de a avea un scop se naște de timpuriu, pentru alții la maturitate. Speranța este un fel de perseverență care te împinge să te ridici la înălțimea situației.
 Ce este speranța? este așteptarea ca ziua de mâine să fie mai bună ca azi. Grit depinde de capacitatea de a se ridica de jos când a căzut. Oare pasiunea și perseverența vin cu un preț? Sau poți fi și gritty și fericit? Inteligența este un atribut de bază pe care nu îl poți schimba prea mult. S-a dovedit că „minsetul” face diferența în toate domeniile vieții, la fel ca optimismul.Muncește din greu, învață și totul  își va găsi rezolvarea. Dacă faci ceva, va exista un rezultat. Pentru a reuși prima sugestie este să-ți actualizezi convingerile despre inteligență și talent. Cultivarea educației gritty este o sugestie despre cum să-ți cultivi speranța.
 Concluzia: Omenii se străduiesc depășindu-și la un moment dat limitele să ajungă la aceea forță atotştiutoare care a creat pământul, pe om. Fără această căutare omul ar fi rămas animal. Dacă dorești să vezi limpede trebuie să înveți să treci peste greșeli și obstacole. Trebuie să-ți asumi responsabilitatea. Trebuie să fii extrem de hotărât. Tot ceea ce faci fă cu determinare neclintită. Dă dovadă de fermitate, rezistență și tenacitate. Nu lăsa obstacolele temporare să devină scuze permanente. Folosește greșelile și problemele ca pe niște ocazii de a deveni mai buni, nu ca pe niște motive de a renunța. Dacă îți creezi o viziune pentru tine însuși și o respecți neabătut, poți înfăptui lucruri uimitoare în viață.

2 comentarii:

  1. Sună interesant, dar nu cred că e neapărat ceea ce citesc eu de obicei. Dar niciodată nu strică să ieșim din zona de confort!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici pentru mine nu e ceva ce citesc eu in mod obisnuit, dar m-a ajutat sa aflu raspunsul la multe intrebari pe care mi le puneam. Uneori mai iesim si din zona noastra de confort...

      Ștergere