miercuri, 15 iulie 2020

Maree inalta - Cilla Borjlind, Rolf BorjlindAn aparitie: 2019
Autor: Cilla Borjlind, Rolf Borjlind
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Bestseller
Editura: PARALELA 45
Nr. pagini: 432


Unul dintre primele cuvinte pe care le asociez cu poveștile scandinave cu detectivi este insula. Multe romane își au acțiunea pe o anumită insulă. Cred că acțiunea pusă pe o insulă adaugă o atmosferă mai bună și, în plus, nu toate romanele pot avea loc la Stockholm, pentru că ar fi foarte plictisitoare. Duo-ul Borjlind ne duce atât la Stockholm, cât și pe o insulă în „Maree înaltă”, primul volum, dintr-o serie de cărți ale căror personaje sunt Tom Stilton și Olivia Rönning.
Într-o noapte cu lună plină, o tânără însărcinată este victima unui omor extrem de crud. Martor accidental al crimei este un băiețel. Investigatorul Tom Stilton nu reușește să afle motivul sau să găsească autorul crimei. Ba mai mult, Stilton nici nu cunoaște identitatea victimei. Decenii mai târziu, Olivia Ronning, studentă la Academia de Poliție, pregătește o lucrare despre această crimă inexplicabilă. Folosind toate sursele disponibile, ea încearcă să strângă cât mai multe informații posibile. Cu toate acestea, cel mai dificil este să ajungă la omul care a condus  ancheta: Tom Stilton... Deosebit de ciudat este faptul că nimeni nu vrea să îi ofere Oliviei informații despre locul în care se află Tom. Aparent, a încetat să lucreze la poliție din motive personale - după această enigmatică declarație, toți cei întrebați au tăcut. Olivia nu numai că îl va întâlni pe Stilton, dar ancheta ei îl va stimula, îl va ajuta să redevină omul care a fost. Cooperarea lor reciprocă, inițial forțată, va aduce rezultate excelente în rezolvarea misterului, și este unul dintre cele mai interesante fire ale acestui roman. Olivia face greșeli, are momente de îndoială, dar continuă să avanseze – să obțină răspunsuri la întrebările deranjante este cel mai important pentru ea. Nu este de mirare că vitalitatea ei are un efect revitalizant asupra lui Tom Stilton. Modul de investigare al Oliviei nu este singurul subiect intrigant al romanului.
În paralel, violența și frica izbucnesc pe străzile din Stockholm. O serie de videoclipuri sunt postate pe internet, în care persoane fără adăpost sunt bătute brutal, provocând agitație. Poliția încearcă să îi găsească pe cei responsabili și printre principalii suspecți, surprinzător, este o gașcă de adolescenți. Până la urmă, cum pot fi legate aceste două povești?
Cilla și Rolf Börjlind, autorii, garantează un ritm bun al narațiunii, care are mai multe povești paralele, dar în final ne dăm seama că toate sunt legate între ele. În acest scop, în afară de Olivia și Tom, mai avem câteva personaje interesante: boschetara Vera, proxeneta de lux Jackie Berglund și mega antreprenorul corupt Bertil Magnusson, implicat în explorarea tantalului în Congo.
 „Maree înaltă” este o lectură în timpul căreia anxietatea ți se strecoară pe sub piele și uiți să respiri. Este o poveste care captivează, ducând cititorul într-un vârtej al evenimentelor. Și sunt destul de multe, pentru că se întâmplă întotdeauna ceva nou, ceva care dezvălui încet mai multe imagini mici. Numeroase fire se împletesc între ele, creând o imagine complicată. Protagoniștii sunt personaje extraordinare, profund definite. Sunt oameni obișnuiți, cu emoții complexe, oameni torturați de trecut. Finalul acestei povești este destul de neașteptat. Nu cum bănuiam că va fi și nu cum mă așteptam. Dar e altceva. Mult mai bine decât credeam.
La început, Olivia nu mi s-a părut un personaj deosebit de interesant. De fapt, am avut impresia că doar investigația pe care a preluat-o ca parte a sarcinii de vacanță i-a permis să găsească o anumită stabilitate. Cu câțiva ani în urmă, tatăl ei a murit, iar după moartea lui au rămas doar amintiri și remușcări că nu a putut fi lângă el. Faptul că, în calitate de polițist, a fost una dintre persoanele implicate în crima de pe plajă, o face să se implice pe Olivia. Mi-a plăcut încăpățânarea și dorința ei de a descoperi adevărul, dar în același timp faptul că nu a putut să se oprească atunci când totul s-a complicat, mi s-a părut complet lipsit de rațiune.
Totuși, dacă ar trebui să aleg cine m-a nedumerit cel mai mult, ar trebui să-l indic pe Tom Stilton - tipul care a părăsit brusc poliția (locul unde lucra) și a dispărut. M-am întrebat ce a trebuit să se întâmple încât a simțit nevoia să lase în urmă tot ce avea/cunoștea. Imaginea despre el este foarte incompletă, așa că va trebui să aștept următorul volum al seriei pentru a umple câteva spații goale.
Pe scurt: „Maree înaltă” nu este doar o poveste cu detectivi, ci și un roman moral care ridică probleme sociale extrem de importante. În acest complot elaborat, o mulțime de spațiu este ocupată de problema persoanelor fără adăpost și a prostituției, care au fost expuse dintr-o latură complet diferită, mai emoțională, mai puțin stereotipică. Pentru că aceasta este o poveste Gri. Nu alb-negru.

2 comentarii:

  1. Îmi place când o carte urmează mai multe fire narative, să spun așa, fiindcă mă intrigă și îmi dă de gândit. Mulțumim de recenzie, added on my Wishlist! :) Spor maxim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este primul volum, dintr-o serie care promite foarte mult! Merita sa o descoperi!

      Ștergere