miercuri, 24 ianuarie 2018

Aliați în slujba dreptății - Brandon Sanderson


Editura: Trei 
Colectia: Fantasy 
Anul aparitiei: 2017 
Nr. pagini: 376 pagini 
Categorii: Fantasy, SF / Fantasy 


După cum probabil știți, Brandon Sanderson a devenit unul dintre cei mai importanți și renumiți scriitori din lumea literaturii fantastice. Un scriitor care ne-a încântat cu romanul Elantris” și ne-a surprins recent cu Calea regilor (primul volum al seriei Arhiva Luminii de Furtună). Cu toate acestea, știm cu toții că Sanderson ne-a câștigat inima cu trilogia "Născuți din ceață", unde a prezentat o lume oarecum nedefinită, subjugată de un tiran, unde casele nobile ascund multe secrete și în care magia este dată de capacitatea biologică a unor ființe extraordinare de a arde metalele în interiorul lor.
Cred că de aceea Sanderson nu a putut permite trilogiei sale să rămână doar în trei volume și a simțit că trebuie să ne povestească în continuare despre aventurile Supraviețuitorului, Vin, Elend,Sazed... și multe alte lucruri despre care nu am aflat în cel de al treilea volum. Autorul a vrut să meargă mai departe, scriind o continuare, numită Aliați în slujba dreptăți.
Acest roman va fi setat trei sute de ani după încheierea volumului numit "Eroul evurilor", al treilea volum al trilogiei menționate anterior. Din cauza acestei diferențe de ani, lumea așa cum o știm din timpul Lordului legiuitor a evoluat, este în „revoluție industrială“ completă, pentru că peste tot puteți vedea progrese științifice uimitoare, cum ar fi trenuri cu aburi, energie electrică și zgârie-nori care încep să domine profilul orașelor ca Elendel, cel mai mare oraș din lume. Să nu mai vorbim de o varietate largă de arme de foc disponibile.
Dar în această lume modernă există încă oameni cu puteri alomantice și unii dintre ei au decis să-și folosească puterile pentru a menține ordinea și legea în zona periculoasă a Ținutului Necruțător. Unul dintre acești gardienii ai legii este Lordul Waxillium Ladrian, "Wax". Cu toate acestea, o tragedie familială îl va obliga să se întoarcă în Elendelul "civilizat" și să devină din nou un membru respectat al înaltei societăți a capitalei, care stârnește foarte puțin interes pentru el. Voința lui va fi pusă la încercare atunci când drumul său se întâlnește cu "Efemerii", o bandă de hoți de tren care au semănat teroare în capitală cu atacurile lor misterioase și răpirea unor doamne din înaltă societate. Ca întotdeauna, nu voi dezvălui prea mult despre complot, ca să nu vă stric bucuria lecturii. Dar trebuie să știți că misterele și revelațiile continuă neîncetat, promițând multe împușcături, lovituri și vânătăi. Nu există aici un adevărat ticălos mare, ci o corupție destul de răspândită. 
Sanderson ne aruncă într-o lume industrială care seamănă cu secolul al XIX – lea din Europa, condimentată cu elemente specifice vestului sălbatic:atacuri asupra trenului, dueluri cu pistoale, dar și legiuitori cu pălării de cowboy. O idee foarte interesantă într-un gen literar care de obicei păstrează lumi fantastice blocate într-un Evu Mediu permanent fără progrese științifice sau sociale de orice fel.
În ciuda faptului că a fost setat la 300 de ani după trilogia originală, Sanderson ne face să schițăm un zâmbet și jumătate prin recunoașterea elementelor din seria "Născuți în ceață": petrecerile gradioase ale nobililor, Alomanții care iși transporta metalele în mici recipiente, trimiteri la personajele originale convertite odată cu trecerea secolelor în figuri mitice și religioase, cum ar fi Războinicul în ascensiune, Supraviețuitorul și ochii de fier, printre altele.
Ca de obicei în cărțile sale, Sanderson continuă să demonstreze capacitatea sa mare de a arăta cititorului scene complexe de acțiune, întotdeauna descrise perfect și foarte vizuale. În plus, luptele uimitoare cu puteri Allomantice, combinate cu utilizarea armelor de foc, poate complica mult viața Allomanților.
Pe scurt, o lectură EXCELENTĂ. O poveste fascinantă de la început până la sfârșit. Dacă nu ați citit-o deja, vă încurajez să faceți acest lucru!  Mă bucur tare mult că am citit acest roman datorită prietenilor de la Libris.ro. Mulțumesc !! 

Aspecte pozitive:
Ø    Un duo cu personalitate: Wax, cu experiența sa ca legiuitor, este un personaj care iese în evidență prin maturitatea și raționalitatea lui, foarte diferite, pe de altă parte, de personajele pasionate care populează în ultimul timp literatura fantasy. Chiar mai interesant este partenerul lui, Wayne, a cărei construcție narativă este mult mai bine realizată decât a lui Wax, și este fără îndoială un co-protagonist carismatic care nu este umbrit de figura centrală a romanului.
Ø    Toată lumea este umană: În "Aliați în slujba dreptății", Sanderson imprimă personajelor o doză mai mare de omenie. Fiecare personaj este în esență mai real și plauzibil, cu puncte forte, dar și slăbiciuni, care îi îndepărtează de stereotipurile eroice și îi aduce mai aproape de oamenii adevărați, plămădiți din carne și sânge.
Ø    Fără dependențe: deși exită o legătură clară cu volumele anterioare din seria "Născuți din ceață", ultimă lucrare a lui Sanderson este autonomă și independentă de trilogie. Nu este necesară o lectură prealabilă a volumelor anterioare pentru a înțelege universul în care se desfășoară complotul și scriitorul dă explicații atunci când este necesar.

Aspecte negative:
Ø    Desi are un complot interesant, un univers original și personaje carismatice, nu se ridică la nivelul volumelor anterioare din seria "Născuți din ceață". Când am ajuns la sfârșitul cărții, am avut impresia, că ar fi fost nevoie ca Sanderson să extindă cartea.
                                      Alte  recenzii care te-ar putea interesa:

2 comentarii: