vineri, 19 ianuarie 2018

Problema celor trei corpuri - Liu Cixin


An aparitie: 2017
Autor: Liu Cixin
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Nautilus
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 410În ultimii ani, ficțiunea chineză a câștigat o importanță deosebită pe scena literară internațională. În anul 2015, Liu Cixin a primit premiul Hugo pentru cel mai bun roman cu "Problema celor trei corpuri" și, în anul 2016, Hao Jingfan a primit premiul în categoria nuvelă. Premiul Hugo este acordat anual de către  The World Science Fiction Society din anul 1955 și constituie cea mai înaltă distincție pentru genul science fiction și fantasy. Premiul este un tribut adus lui Hugo Gernsback, fondatorul revistei Amazing Stories, prima revistă de acest gen din America în anul 1926.
Despre contactul dintre civilizații extraterestre s-au scris sute de romane science fiction, astfel încât în acest moment este foarte complicat să găsim abordări originale ale acestui aspect. Una dintre aceste rare excepții este saga lui Cixin Liu, „Problema celor Trei Corpuri”. După cum indică numele, Liu este un scriitor chinez și, probabil, din această cauză oferă o abordare a subiectul extrem de proaspătă și departe de canoanele tradiționale ale literaturii anglo-saxon.
Cixin Liu aduce în prim plan China la sfârșitul anilor 1960, devastată de violențele și excesele revoluției culturale conduse de președintele Mao. Este o perioadă marcată de violențe extreme, cu războaie civile răspândite peste tot și o ideologie a distrugerii capitalismului și a burgheziei. Milioane de oameni au fost persecutați și executați în piețe publice de către civili în favoarea Revoluției, fără nici o pedeapsă sau intervenție a Guvernului. Astfel, povestea începe cu tatăl lui Wenjie Ye, Ye Zhetai, care este torturat și ucis de șase adolescenți, după ce a fost denunțat de soția sa, mama  lui Wenjie Ye.
În acel moment, fizicienii și oamenii de știință erau considerați dușmani ai Revoluției Culturale, deoarece se credea că ideile și scopurile lor servesc capitalismului și claselor sociale mai puternice și mai bogate. Prin urmare, Zhetai Ye a fost ucis, pentru că era fizician, iar Wenjie Ye a trebuit să fugă, deoarece ea însuși studiase pentru a deveni astrofiziciană.
Acest context politic se va resimți în întreaga poveste, deoarece efectele Revoluției Culturale asupra societății chineze s-a reverberat pe parcursul mai multor ani. Este o modalitate bună de a afla mai multe despre istoria acestei țări, iar pasajele sunt foarte șocante.
Apoi povestea avansează 40 de ani și cititorul îl cunoaște pe Miao Wang. El este un cercetător într-un domeniu nou numit nanotehnologie. Într-o zi, Miao Wang este invetigat de Dai Shi, anchetator privat al unei organizații secrete, o organizație care dorește să folosească cunoștințele sale despre nanomaterie. În paralel, atenția lui Miao Wang este captivată de jocul Celor trei corpuri. Organizația secretă încearcă să înțeleagă cine este în spatele morții și dispariției fizicienilor și oamenilor de știință din întreaga lume, iar Miao Wang este prins în capcană unor evenimente la care nu vrea să asiste. Acest strat al cărții abordează problemele filosofice care înconjoară știința și progresul omenirii.
La început, pare că poveștile lui Wenjie Ye și nu se vor conecta niciodată, deoarece Cixin Liu adâncește ambele personaje. Cele două linii temporale se împletesc cu măiestrie și în mod neașteptat în primul contact cu o civilizație extraterestră.
Surprinzător, această civilizație se află într-o lume care orbitează în jurul sistemului triplu al sistemului Alpha Centauri. Instabilitățile orbitale determină faptul că planeta suferă variații climatice haotice care împiedică dezvoltarea normală a unei civilizații tehnologice. Trisolarienii, așa cum sunt numiți străinii sunt în imposibilitatea de a prezice orbita planetei, din cauza constrângerilor mecanicii clasice, iar după ce descoperă existența Pământului decid că este lumea ideală pe care o doresc și pregătesc o flotă de invazie pentru a cuceri planeta noastră.
Una dintre cele mai originale răstălmăciri ale romanului se bazează pe faptul că mulți oameni sunt în favoarea acestei invazii din mai multe motive - unii dintre ei se opun - și îi ajută pe străini cu misiunea lor. Cu toate acestea, invazia este limitată de legile fizicii. Flota Trisolariană trebuie să se deplaseze cu o fracțiune din viteză luminii, deci nu va ajunge în sistemul nostru solar timp de două secole. Omenirea are mult timp să se pregătească pentru marea bătălie finală, dar suporterii trisolarieni nu vor face lucrurile ușoare.
Romanul „Problema celor trei corpuri” este construită având ca bază principala problema matematică omonimă, a cărei rezoluție (sau imposibilitatea de a o rezolva) este unul dintre pilonii fundamentali ai romanului. Deși  romanul oferă explicații din aria fizicii teoretice și al altor domenii științifice, acestea pot prezenta un anumit grad de dificultate pentru cititorii nespecializați în aceste domenii, deși proza fluidă a autorului reușește să mențină atractivitatea în aceste pasaje, în sine mai greoaie. În plus, faptul că lucrări consacrate cu profunde reflecții istorice și filozofice sunt introduse în complot, ne dă o lectura complexă, convingătoare, și prin combinarea tuturor informațiile s-a obținut un thriller palpitant.
Probabil cel mai interesant aspect este schimbarea perspectivei. O dată, nu este lumea occidentală cea care se află în centrul atenției și trebuie să se confrunte cu o amenințare, pentru că avem de a face cu o perspectivă chineză, ceea ce este o provocare pentru cititor.
De asemenea, demn de remarcat este utilizarea jocurilor video ca o componentă a complotului, care în acest caz are o funcție dublă: în primul rând, răspunde la scopurile ascunse ale organizației care îl promovează. Apoi, prin pasajele în care Miao Wang joacă, permițând cititorul să descopere informații în același ritm cu acesta și să își dezvolte în paralel propriile suspiciuni și concluzii. Așa cum autorul a conceput premisele jocului, acesta servește, de asemenea, pentru a aduce în prim plan o serie de figuri istorice ca Galileo Galilei, Newton, Einstein, filozofi și regi explicând diverse lucruri. Este ca o clasă de știință, dar printr-un joc.
Cartea, cu toate acestea, merge dincolo de explorarea spațiului cosmic pentru a arăta schimbarea de gândire într-o societate orientată spre a combate idealurile capitaliste (mare problemă ridicată de revoluționarul Mao Zedong), importanța studiului fizicii în alte câteva zone (axată pe cercetare, care a revoluționat comunicațiile) și modul în care, în secolul al XXI lea, realitatea virtuală este mai importantă decât experiența interpersonală.
Apoi, există un alt element principal, care este factorul umanist. Dintr-o perspectivă sociologică (și filosofică, cu accente nihiliste) martoră la uciderea tatăl ei, Ye Wenjie va fi marcată pe viață. Va dezvolta o anumită animozitate pentru omenire și este cea mai critică voce față de societate. Această voce este completat de alte, cum ar fi moștenitorul unui imperiu de petrol care încearcă să combată despădurirea Chinei, și își dă seama că omenirea este condamnată la dispariție. Sunt perspective teribile, ecologice și sociologice. Omenirea este dăunătoare, lumea se îndreaptă spre anihilarea ei și merităm ce se întâmplă cu noi.
Romanul ridică o serie de întrebări cu privire la viitorul și rolul științei, dar și a artei în progresul omenirii: ce se întâmplă dacă experimentele de fizică cele mai avansate, care au loc în acceleratoare de particule, de exemplu, descoperă că legile fizicii rămân neschimbate în timp și de spațiu? Care ar fi consecințele contactului cu o specie extraterestră semnificativ mai avansată decât cea terestră? Va aduce acest contact beneficii? Cine garantează că va fi un contact prietenos?
Concluzia: "Intrigant" este cuvântul pe care l-aș folosi pentru a descrie  romanul "Problema celor trei corpuri". Prologul poate părea obișnuit, dar când povestea continuă să se concentreze asupra lui Wang Miao, apar o serie de evenimente ciudate și m-am întrebat tot timpul despre logica din spatele lor. Scrierea lui Liu este agilă, ceea ce m-a făcut să continui să citesc și să încerc să găsesc explicația pentru misterele expuse. Mi-au plăcut mai ales părțile care se petrec în interiorul jocului Trei Corpuri: funcționează ca un fel de al doilea complot, care mai târziu dezvăluie că are o legătură strânsă cu narațiunea principală.
Am fost surprinsă de diferitele aspecte discutate și de modul în care autorul abordează toate acestea. Da, în esență este încă science fiction, dar există și alte câteva lucruri discutate în complot. Principala este revoluția culturală proletară, o perioadă foarte importantă în istoria Chinei. În timpul acestei campanii, oamenii care s-au opus regimului Mao Zedong au fost persecutați și chiar uciși. A fost o perioadă protecționistă care a condamnat caracteristicile culturii occidentale și este unul dintre punctele care motivează majoritatea evenimentelor. Există, de asemenea, întrebări despre rasa umană în sine: merită să crezi că ea încă mai are potențial pentru bine sau că toți oamenii sunt corupți și trebuie eradicați?
Intriga construită de Liu are mai multe nuclee și toate funcționează foarte bine. Autorul a reușit să potrivească mai multe perioade diferite într-o singură poveste într-un mod concis și bine gândit, cu multe dintre misterele rezolvate la momentul potrivit. Mi-a plăcut mai ales cultura extraterestră creată de autor: este interesantă și foarte bine gândită, fără niciunul dintre diferitele clișee pe care le vedem în jurul nostru, fiind de asemenea foarte dezvoltată așa cum se dezvăluie în timpul povestirii. Lucrul curios este că cel mai bine construit personaj este Ye Wenjie, care teoretic nu este chiar protagonistul. Astrofiziciana are personalitate complexă și plină de nuanțe interesante, iar decizile sale ridică mereu dileme.
 „Problema celor trei corpuri” este clasificată ca Science Fiction greu, un tip de science fiction care aduce în prim plan multe teorii științifice, cu o mulțime de termeni și explicații tehnice. Este o abordare foarte interesantă, deoarece chiar și cele mai fantastice și absurde evenimente au o explicație științifică logică, ceea ce mi-a dat sentimentul că toate acestea ar putea fi reale. Cu toate acestea, autorul abuzează de acest lucru, rezultând uneori explicații și speculații științifice confuze și obositoare. Există cazuri când Liu folosește mai multe pagini pentru a detalia câteva fenomene importante din complot, lucruri care ar putea fi rezolvate doar cu câteva rânduri. Aceste explicații ample sunt foarte obositoare, în principal din cauza complexității lor și, în final, nu adaugă mult la experiența globală.
 În cele din urmă, romanul reprezintă un tur al unora dintre cele mai întunecate momente din istoria Chinei și o privire îndrăzneață asupra viitorului rasei umane (mai devreme sau mai târziu) în univers. Romanul explorează într-un mod foarte instructiv ceea ce ar putea fi o realitate nu peste mult timp și consecințele pe care le-ar avea asupra umanității prin modul său de a înțelege universul. Romanul "Problema celor trei corpuri" este o cronică a dorinței omului de a găsi viață inteligentă în univers. Deci, las o reflecție: și dacă într-o zi găsim viață inteligentă, cum reacționăm?

Aspecte pozitive:
ü    nuanțele personajelor - practic toți sunt atât răufăcători cât și eroi în același timp.
ü    soliditatea, originalitatea și complexitatea ideilor și a temelor atinse.
ü    motivațiile personajelor sunt bine justificate.
Aspecte negative:
ü    ritmul romanului este uneori foarte neuniform.

Multe mulțumiri Editurii Nemira  pentru exemplarul trimis!

2 comentarii:

  1. Waw! Super recenzia. Mă bucur ca am reușit sa îmi fac o părere despre carte după ce ți-am citit recenzia. Mulțumesc pentru recomandare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! Este un roman sf. Daca iti place genul, merita sa ii dai o sansa.

      Ștergere