luni, 8 ianuarie 2018

Sărutul din umbra - Laurell K. Hamilton

An aparitie: 2013
Autor: Laurell K. Hamilton
Categoria: SF & Fantasy
Editura: LEDA
Nr. pagini: 672


"Sărutul din Umbră " este prima carte  din seria Meredith Gentry, și aduce în fața ochilor noștri o femeie care este pe jumătate umană, jumătate zână. Lumea în care trăiește este o lume în care ființele supranaturale trăiesc alături de oameni, deși există în mod clar diviziuni între aceste două specii. Fiind puțin din fiecare specie, Meredith se simte împărțită și nu a fost niciodată bine acceptată de familia ei. Așa începe Laurell încă o serie de fantezie care promite să surprindă cititorii. Autoarea uita de vampiri și îngeri, vârcolaci și zombi, și se concentrează pe zane, aceste Sidhe splendite care îndepărtează orice ființă supranaturală care stă în calea lor. Nu mai suntem în fața acelor mici creaturi, frumoase și simpatice. Zânele au devenit bărbați și femei frumoase, puternice în sexualitatea lor, guvernate de o regină cu înclinații spre sadism, acte de răzbunare și cruzime pură.
Merry este un descendent direct al conducătorilor poporului din Sidhe, ființe nemuritoare similare zeităților, fiecare legat de un anumit element, prezent în mitologia celtică. Sidhe sunt împărțite în două regate: curtea Seelie, unde toate sunt perfecte și strălucitoare, și curtea Unseelie, cea a întunericului, condusă de o regină rea care are un fiu nebun. Regina dorește ca Merry să lupte împotriva Prințului Cel pentru a obține tronul. Dar lupta nu va avea loc pe un câmp de luptă (cel puțin, nu numai), ci în...pat: cel care dintre cei doi va avea primul un moștenitor, obține tronul. Problema este că femeile Sidhe rămân foarte rar însărcinate, deci soluția este ... să exerseze mult!
Stilul narativ al lui Hamilton este fantastic, ca întotdeauna. Lipsit de imperfectiuni, articulat si in acelasi timp rafinat, ea poarta cititorul in locuri mistice si necunoscute, in fața oamenilor (umani sau nu) pe care nimeni nu și i-ar fi putut imagina. Narat la prima persoană, ea face cititorul, să vadă literalmente povestea, ca și cum ar fi un film.
Trebuie să recunosc sincer - că la început nu am fost entuziastă de această carte. Am reacționat cu neîncredere și dezamăgire la primele pagini. Îmi plac toate creaturile fantastice, dar omul cu tentacule este prea mult pentru mine. În plus, la început totul a fost atât de ireal, atât de haotic. A fost dificil să mă obișnuiesc cu ideea că în lumea modernă, ființe precum elfii, sau zânele sunt ceva natural și nu surprinzător.
Cu toate acestea, pe măsură ce am avansat cu lectura mai mult, am fost încântată. Google m-a ajutat să aflu mai multe despre oamenii focă, obișnuiți ai basmelor britanice și mi-a plăcut nu numai eroina noastră, ci și lumea ei. Deși starea de spirit a personajelor este uneori copleșitoare, după un timp reușim să le înțelegem. Unii dintre ei sunt abia în fundal, sunt lipsiți de caracter, dar "ceva" ne face să ne dorim să știm mai multe despre ei. Cu toate acestea, personajele cheie ( multe dintre ele) încet, se dezvoltă sub ochii noștri și își arată adevărata personalitate. Este un proces gradual și bănuiesc că autoarea va dezvolta personaje specifice în întreaga serie, permițându-le să evolueze în fața ochilor noștri.
Persoanele sidhe sunt într-adevăr complicate - comportamentul lor este șocant, precum și acțiunile lor. Ei sunt liberi și nemiloși. De multe ori, lipsa lor de empatie conduce acțiunea din roman, care afectează în mod semnificativ subtilitatea eterică a poveștii.
Pe scurt:  Peste 600 de pagini de acțiune, magie, puzzle-uri și romance - în prima carte despre Merry Gentry. Dacă cineva crede într-un astfel de amestec, el va accepta cu siguranță provocarea pe care o prezintă această poveste. Desigur, principala forță motrică la această carte nu este numai fantezia, ci și erotismul. Combinația dintre magie, sex și intrigi este într-adevăr un succes.

Mulțumesc  EDITURII  LEDA  pentru  exemplarul trimis spre recenzie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu