marți, 2 ianuarie 2018

Anna în Veșmânt de Sange - Kendare Blake

An aparitie: 2015
Autor: Kendare Blake
Categoria: SF & Fantasy
Editura: LEDA
Nr. pagini: 320


Atât de multe lucruri pe care vreau să le spun despre carte și nu știu cum să încep. De la început, cartea mi-a stârnit curiozitate cu privire la complotul sumbru, prin titlu misterios și acel sinopsis care atrage atenția. Primul lucru care mi-a venit în minte este că am de a face cu o poveste de groază, plină de momente întunecate, dar ceea ce am găsit când am citit cartea este ceva diferit. La început, lucrurile încep foarte bine, găsim un narator de sex masculin care a rămas fără tată, dar cu o moștenire care îl face să urmărească fantome, pe care le trimite într-o altă lume sau într-un alt loc unde nu mai poate teroriza sau ucide pe cei vii. Anna este o fantomă, o fată care a fost decapitată, dar nu mai există informații despre cine a făcut-o și de ce. Ea este cunoscută ca Anna în veșmând de sânge, pentru că rochia albă cu care a fost îmbrăcată înainte de a muri, este plină de sânge. Se pare că Casio are un nou loc de muncă, dar ceva nu pare normal, el simte lucruri pe care nu le-a simțit înainte și chiar dacă nu dorește, el descoperă că totul este diferit, că el persecută fantoma greșită.
Povestea m-a fascinat imediat: primul capitol m-a surprins, făcându-mă să intru în viața protagonistului, care îmi amintește puțin de frații Winchester din Supernatural. Fantomele sunt stăpânii din această poveste cu un final foarte imprevizibil, care lasă multe întrebări fără răspuns. În lumea creată de Blake, fantomele, în special cele care au murit violent în mâinile altora, sunt creaturi devorate de nevoia de a-și impune propria durere asupra celor vii. Cas reușește să le vadă, să le recunoască și, mai presus de toate, să le omoare definitiv datorită unei afinități ereditare deosebite pe care o împărtășește cu lumea paranormală. Nu vreau să dezvăluie prea multe despre complot, dar atât Cas cât și Anna vor descoperi că nu totul este așa cum pare și că trecutul ascunde mistere și surprize neplăcute.
Cas este un personaj complex, plin de incertitudini și întrebări, ca orice adolescent, dar mi-a plăcut, de asemenea, că este un personaj curajos și hotărât și, deși uneori este nesăbuit îmi place modul lui de a fi și atitudinea sa sarcastică. Recunosc, am o slăbiciune pentru băieții sarcastici care au întotdeauna un răspuns inteligent pentru tot, chiar și atunci când se confruntă cu o fantomă care l-ar putea spinteca în două ... Și acea fantomă ar fi Anna, o fată care a murit într-un mod tragic la vârsta de șaisprezece ani și care ucide acum pe oricine pune piciorul în casa ei.

„E ea. Pâlpâie, apărând şi dispărând ca o imagine pe ecranul unui monitor, un oarecare spectru întunecat luptându-se să treacă din filmare în realitate.
Anna se pogoară asupra mea, coborând treptele fără să facă vreun pas. Picioarele i se târăsc în chip oribil, ca şi cum nu s-ar putea folosi nicidecum de ele. Tenul alb îi e întretăiat de vene întunecate, vineţii. Părul e negru, fără umbră, şi se mişcă prin aer de parcă ar fi suspendat în apă, şerpuind în urmă şi plutind ca stuful. E singurul lucru la ea care dă impresia că ar fi viu.
Dar mai e şi rochia. E umedă şi roşie şi în permanentă mişcare. Picură din ea pe jos.”

Anna este o figură tragică și înspăimântătoare, un ucigaș nemilos pe de o parte și o fată dulce fantomă pe de altă parte. Povestea ei ar zdruncina inima oricui, chiar și a unui vânător determinat cum este Cas, care trăiește pentru răzbunare și nu crede în a doua șansă.
Împreună cei doi vor trebui să lupte împotriva demonilor personali și să depășească limitele pe care nu au crezut niciodată că ar putea să le traverseze. Dar nimic nu este imposibil în lumea creată de Blake.

Lucrez din umbră, omorând ce ar fi trebuit să rămână mort. Dacă lumea ar şti cu ce mă ocup, probabil ar încerca să mă împiedice. Idioţii i-ar lua partea lui Casper, şi-atunci ar trebui să-l omor pe Casper, iar pe urmă şi pe ei, după ce Casper îi va muşca de beregată. Eu nu sunt un super-erou. Dacă e să fiu ceva, atunci sunt Rorschach din Watchmen. Sunt Grendel. Sunt supravieţuitorul din Silent Hill.”

Unul dintre punctele forte este că avem un protagonist de sex masculin, nu există dame în primejdie și nici băieți supuși și nebuni. Cass este un tip rece care știe cine să ucidă și cum să o facă. S-ar putea crede că această carte conține doar o poveste de groază despre o fată într-o rochie plină de sânge, dar povestea are transformări complete care m-au ținut în suspans și tensiune, determinându-mă să citesc fără oprire pentru a ști ce se întâmplă, deoarece povestea se desfășoară foarte repede, nu vrei să te oprești din citit și paginile se întorc parcă singure. Senzațiile pe care le-am experimentat  în cursul lecturii sunt foarte variate, de la comic până la așteptare, ca atunci când știi că se va întâmpla ceva, dar nu știi ce și abia poți aștepta să știi ce.
Un alt punct foarte puternic al romanului este atmosfera. Blake a creat un roman cu adevărat întunecat. Când Cas începe să relaționeze cu diferitele fantome, este foarte înfiorător și înspăimântător din cauza faptului că este credibil. Credem ce se întâmplă, empatizăm cu situația. Blake nu folosește foarte mult descrierile, are doza potrivită la tot. În plus, vreau să subliniez modul în care se adresează simțurilor pentru a crea scene, adică sunete, lucruri vizuale și senzoriale. Descrierile crimelor, deceselor și chiar aparițiilor diferitelor fantome cu care se confruntă Casio în întreaga carte, au o atingere sângeroasă și foarte bine realizată.
Caracterele secundare sunt Thomas și Carmel. Doi tineri foarte diferiți unul de celălalt.Thomas este un ciudat, trăiește cu bunicul său, Mofran, care este un fel de magician, vrăjitoare sau om care manipulează artele ascunse, cum îi place să le numească. Carmel, pe de altă parte, este fată populară, majoreta liceului, care are o școală în spatele ei. Care este povestea despre Cassio, Carmel, Thomas și Anna? Va trebui să o citiți pentru a ști, dar vă asigur că este uimitor ce a făcut Kendare Blake.
Concluzia: Anna în veşmânt de sânge” m-a condus într-o dimensiune minunat de întunecată. O dimensiune în care granița dintre cei vii și cei morți este mai subtilă decât ne-am putea imagina, în care răzbunarea umple viața cu umbrele cadavrelor și în care întunericul și dragostea nu sunt atât de diferite .
Kendare Blake a dat viață unei povesti originale și frumoase care, cu conotațiile încântătoare ale Horrorului și ironia proaspătă a narațiunii, cucerește cititorul de la prima la ultima pagină, aducând un aer proaspăt în literatura pentru adolescenți.

Aspecte pozitive:
·                   Misterele pe care le ascunde fantoma.
·                   Teroarea și acțiunea, o formulă de succes.
·                   Un stil care unește goticul cu umorul.
·                   O fantomă cu personalitate.
Aspecte negative:
·                   Prea mult sânge și violență.

Alte  recenzii care te-ar putea interesa:

Dacă v-a atras atenția acest volum și doriți să-l citiți, îl puteți achiziționa de pe site-ul Editurii Corint Mulțumesc grupului editorial Corint pentru  pentru acest exemplar și pentru tot sprijinul acordat.

4 comentarii:

 1. Super recenzia! Mulțumim că ne-ai adus în atenție o lectură care, pentru mine, sună foarte atractiv. După ce am citit câteva rânduri din recenzia ta, m-am dus imediat cu gândul la Supernatural, un serial de suflet. Chiar cred că mi-ar plăcea mult cartea asta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu drag! Mie mi-a placut atat de mult, incat am citit-o intr-o singura zi.Cartea poate fi asemanata putin si cu serialul Mesaje de dincolo.

   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere
 2. Am citit această carte anul trecut și mi-a dat fiori. Din câte știu, a apărut și partea a doua. Dacă nu mă înșel!

  RăspundețiȘtergere