duminică, 4 februarie 2018

Te văd - Clare Mackintosh


An aparitie: 2017
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Fiction Connection
Editura: TREI
Nr. pagini: 496

"Te văd" este a doua carte pe care am citit-o de la acest autor, Clare Mackintosh. Prima, "Te las să pleci", a fost pentru mine o revelație. Dintre cele care lasă o impresie profundă, știi? Poți citi opinia mea aici, dar dacă te așteptați la o poveste similară, vei fi plăcut surprins. De fapt, uită totul despre ceea ce a făcut prima carte atât de spectaculoasă și concentrează-te pe lectura romanului "Te văd". Puțin câte puțin, aproape fără să îți dai seama, povestea se înrăutățește și brusc realizezi că orice asemănare cu realitatea poate fi chiar reală.
Astăzi, camerele de supraveghere video încep să fie utilizate în orașele mari și în special în zonele mai problematice sau cu un flux mare de persoane. Și în filmele și serialele de la televizor, cât de des e criminalul prins în filmare? Supravegherea video nu mai este ficțiune. Este realitate.
 Dar ce se întâmplă dacă cineva cu intenții mai puțin bune are acces la aceste camere? Dacă cineva ne-a marcat și ne-a făcut o schită a comportamentului zilnic? De la rutina noastră zilnică, ... autobuzul pe care îl luam în fiecare zi, de la locul preferat până la cafeneaua unde ne oprim înainte să intrăm la serviciu? Și dacă acest raport este disponibil pentru oricine este dispus să plătească? Nu cumva suntem mai vulnerabili, pentru că pur și simplu facem același lucru de fiecare dată? Aceasta este premisa complotului.
 Povestea pendulează între viața personală a lui Zoe Walker ( la prima persoană) și investigația lui Kelly Swift. Zoe este o mamă singură care locuiește împreună cu iubitul ei devotat și cu doi copii. Deși lipsa de acțiune din prima jumătate a cărții ne permite să ne întrebăm dacă paranoia lui Zoe este justificată, concentrându-se asupra banalităților vieții sale personale, povestea este foarte interesantă. Celălalt personaj este: Kelly, care este interesată de anunțurile anterioare după ce Zoe a alertat-o despre o posibilă legătură cu cazul la care lucrează. Dacă Kelly ar găsi o legătură între anunțurile clasificate și alte infracțiunile ar putea să își revină profesional. În urmă cu patru ani a fost retrogradată de la echipa de infracțiuni sexuale la echipa de poliție care răspunde de metroul londonez.
Din primele pagini, autorul reușește să creeze o tensiune, o atmosferă de anxietate! Ne putem recunoaște cu ușurință în personajul Zoe, chiar dacă nu avem 40 de ani, dacă nu suntem mamă sau nu locuim în Londra, deoarece suntem ființe obișnuite datorită slujbei noastre: ieșim în fiecare zi aproximativ la aceiași oră, întotdeauna mergem pe același traseu, ne întoarcem pe același rută ... Oricine ne poate urmări câteva săptămâni pentru a realiza o schiță detaliată a obiceiurilor noastre, vieților noastre. Cu  noile tehnologii și rețelele sociale este chiar mai ușor! Și Clare Mackintosh folosește temerile noastre, îndoielile noastre pentru a insufla un climat din ce în ce mai tensionat, pentru că toată lumea este o potențială victimă!
Mi-a plăcut faptul că cele două personaje principale sunt femei, consider că sunt mai ușor accesibile gândurilor intime ale personajelor feminine, oferind astfel mai multă profunzime romanului. În plus, construirea narativă pe trei voci dă un ritm uluitor romanului, mai ales datorită părților dedicate călăului. Din când în când apar fragmente scurte care par a fi relatate de persoana care stă în spatele tuturor lucrurilor, de ticălosul povestirii.
Cele mai înfricoșătoare părți au loc în metroul din Londra, făcându-l claustrofob. Nu știm niciodată cine ar putea să se ascundă la colț, să privească mișcările noastre și să aștepte momentul potrivit pentru a lovi. Mulțimi și camere în tuneluri. Există un fals sentiment de securitate, deoarece există atât de mulți potențiali martori, dar toți sunt  prinși în viața și în gadgeturile lor, fără să fie atenți la cei din jurul lor. Popularitatea social media adaugă preocupări suplimentare. Cât de multe informații pe care le publicăm în mod voluntar pot fi folosite împotriva noastră? În ceea ce privește investigația, Kelly trebuie să pună la îndoială abordarea ei față de victime. Victima trebuie să asiste la anchetă? Ar trebui să exercite presiune asupra unei victime pentru a depune mărturie împotriva voinței sale? Cartea folosește o situație exagerată pentru a ne aminti de riscurile pe care le-am putea întâlni în viața noastră de zi cu zi.
Pe scurt, este un thriller pe care mi-a plăcut cu adevărat. Un roman de suspans psihologic excelent, însoțit de o anchetă penală care ne scufundă în acțiunile criminalității cibernetice și m-a făcut să mă gândesc la obiceiurile mele de mai multe ori.
 Mackintosh abordează o problemă socială, hărțuirea femeilor în transportul public și adevărata psihoză pe care o provoacă. Mai ales că aici amenințarea este iminentă, vinovatul este discret, observă, te urmărește, știe totul despre tine, despre viața ta de zi cu zi, programul tău. Dacă ești obișnuită să mergi acasă singură seara, această carte îți poate provoca frisoane.
Felicitări autoarei pentru că a construit un thriller foarte realist și plauzibil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu