marți, 13 februarie 2018

Destinul Coroanei - Evelyn Skye


             

An apariție: 2017
Autor: Evelyn Skye
Categoria: Literatura Universala
Colecție: Leda Edge
Editura: LEDA
Nr. pagini: 432

O poveste fantastică plină de intrigi magice și de curte, care m-a condus în anul 1800, într-o Rusia foarte specială ... Ne întoarcem la lumea minunată creată de Skye, o versiune alternativă a Rusiei imperiale, unde magia nu este un mit, ci o realitate care este ascunsă de oameni.
În "Jocul coroanei", Skye ne catapultează în Rusia țaristă, unde ne face cunoștință cu doi tineri, Vika și Nikolai, ambii cu abilități magice, pe care le-au perfecționat pentru a fi pregătiți când țarul are nevoie de ei și amândoi cred că sunt singurul magician din lume. Până când vor fi chemați să participe la o provocare, dar nu una oarecare, ci la "Jocul coroanei", un duel în care se va decide cine va fi noul mag imperial pentru a putea ajuta imperiul cu amenințările iminente care planează asupra Rusiei, un joc foarte periculos, deoarece la final doar unul dintre vrăjitori va fi în viață...
"Destinul coroanei" începe foarte curând după sfârșitul primei cărți și aflăm că Vika își îndeplinește misiunea ca nou-numit Mag imperial, care după ordinele marii prințese Yuliana încearcă să determine dacă locuitorii stepei Kazahstanului pun la cale o nouă rebeliune. După ce Pasha a precipitat sfârșitul jocului, Vika este obligată să urmeze ordinele următorului țar și ale surorii sale, deoarece este datoria ei, dar nu îl mai poate vedea ca pe un prieten, nu după ce s-a întâmplat lui Nikolai din cauza lui.
Deoarece "Jocul Coroanei" s-a terminat, Nikolai fiind cel care a pierdut, acesta a rămas puțin mai mult decât o umbră a lui însuși, care trăiește blocat în interiorul uneia dintre vrăjile lui, dar pentru că nu dorește să rămână acolo pentru totdeauna, hotărăște să-și recâștige viața și să se întoarcă cu orice preț la Vika. Tânărul suferă de trădarea lui Pasha, care era mult mai mult decât cel mai bun prieten al său, și pe care nu știe dacă ar putea vreodată să îl ierte.
Ajutorul pe care Nikolai  îl primește ca să iasă din acea închisoare vine ca un dar otrăvit, unul care îi va întunecă sufletul astfel încât nobilitatea inimii sale este eclipsată de dorințe mult mai întunecate, cum ar fi răzbunarea și ambiția fără măsură. Toate aceastea îl vor determina să declare război lui Pasha și să facă tot ce-i stă în putință pentru ca poporul să-l urască și să nu dorească niciodată să fie încoronat țar.
Dar confruntarea cu Pasha înseamnă, de asemenea, să să se confrunte cu Vika, deoarece, în calitate de mag imperial, este obligată să servească și să îndeplinească ordinele.
Problemele nu se limitează la planul lui Nikolai, care folosește magia lui pentru a semăna o frică irațională în oameni, dar și la stabilitatea imperiului slăbit de cei care vor să limiteze puterea țarului, un grup de nobili dornici să schimbe lucrurile și să înceapă o revoluție.
"Destinul coroanei" ne aduce o poveste mai întunecată decât în primul volum. În acest roman vedem personaje care sunt ghidate mai mult de sentimentele lor decât de rațiune. De data aceasta nu au toți același obiectiv și fiecare va lupta pentru ceea ce dorește cel mai mult fără a lua în considerare restul lumii, nici măcar oamenii pe care îi iubesc. Jocul pentru a supraviețui nu are reguli și nu toată lumea poate câștiga.
În ciuda faptului că este un roman fantezist, povestea are un context istoric destul de solid, care m-au făcut să empatizez mai mult cu povestea și personajele. Acest lucru este evident mai ales în complotul legat de Revoluție, unde mai multe evenimente (și personaje) coincid cu evenimentele care au avut loc în istoria reală a Rusiei, după moartea țarului Alexandru I.
În plus, acțiunea și ritmul  alert al acestui roman nu s-ar realiza fără un element care mi-a plăcut în această a doua parte. Întunericul pune stăpânire peste unul dintre personajele principale până la punctul de a dezlănțui mai multe probleme pentru cei care îl iubesc și pentru viitorul întregii Rusii. Datorită acestui factor surprinzător, Skye ne vorbește despre greutatea ambiției și dorința de putere. În modul în care evenimentele curg atunci când ființele umane se lasă dominați de răzbunare, lipsă de dragoste și gelozie. Și subliniez aceste ultime două sentimente, deoarece m-au determinat să simt și să sufăr alături de personajele. Și acest lucru diferențiază romanele care rămân gravate în inima și cele care nu: empatia pe care o simți față de personaje, sentimentele lor, experiențele lor și deciziile pe care le iau de-a lungul poveștii.
Autoare, de asemenea, pune accent pe o problemă de mare importanță pentru noi toți: ceea ce ne definește și cine vrem să fim. Nikolai, Pasha și Vika trec prin această fază, așa cum am făcut toți la un moment dat în viața noastră, și ne-am confruntat cu mai mult sau mai puțin curaj, dar cu hotărâre. Și noi, ca cititori, trăim împreună cu ei. Și cel puțin pe mine m-au umplut de nostalgie și m-au făcut să mă gândesc cum acțiunile și greșelile noastre ne fac să învățăm și să definim cine suntem cu adevărat.
Pe scurt, Magie, dragoste, gelozie, trădări, ambiție și dorință de răzbunare.

Mulțumesc Editurii Leda pentru exemplarul trimis pentru recenzie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu