sâmbătă, 15 octombrie 2016

Necunoscuta de la Wildfell Hall - Anne BronteEditura: Lider
Colectia: Titani ai literaturii universale
Autor: Anne Bronte
Numar pagini: 552


Pentru mine, să citesc un clasic este întotdeauna  ceva foarte special. Clasicii au o multe de spus și vor continua să aibă  şi după ce noi vom trece în nefiinţă. Vraja ţesută de un  clasic nu dă greș niciodată  şi continuă să mă fascineze.
Atunci când vorbim despre surorile  Bronte, primul lucru pe care îl auzim  de obicei, este că Charlotte Bronte  a scris Jane Eyre și Emily Brontë – La răscruce de vânturi. Ambele romane ale acestor două surori sunt cunoscute și dacă le-aţi citit, sunt sigură că ați  fost la fel de fascinaţi ca și mine. Cu toate acestea, Anne este sora necunoscută pe  nedrept. “Necunoscuta de la Wildfell Hall” este una dintre cele două cărți publicate și pot să spun că sora necunoscută are multe de oferit.
Atunci când Anne Brontë a publicat în anul 1848 romanul "Necunoscuta de la Wildfell Hall", sub pseudonimul Acton Bell, societatea engleză puritană  l-a găsit nepotrivit pentru publicul feminin. 
Considerat unul dintre primele romane  care denunță supunerea femeilor în societatea engleză, romanul prezintă o nouă poziție a femeilor în raport cu bărbații, deoarece pentru Anne Brontë, femeia ar fi trebui să fie stăpânul propriului său destin. Aceasta poate părea o problemă banală astăzi, dar pentru  acel moment, a fost un reper major.
Personajul principal feminin, Helen, trăiește cu unchii săi și a refuzat mai multe propuneri de căsătorie. În ciuda  protestelor mătuşii sale, Helen se îndrăgostește și se căsătorește cu Arthur Huntingdon, un tânăr libertin. Helen, o femeie religioasă, crede că poate prin puterea sa să îşi  salveze soțul din acea lume dominată de vicii în care a trăit.
 După  ce se căsătoreşte, Helen își dă seama că misiunea ei este foarte grea, pentru că Arthur nu abandonează viața fără reguli,principii, pe care o trăieşte şi pe  care o justifică, cu un fel de Carpe Diem. Nici măcar nașterea primului copil nu schimbă atitudinea lui Arthur.
Din ce în ce  mai pierdut in dependenţa de alcool, Arthur ajunge până în  punctul în care îşi înşeală soția, cu soția unui vechi prieten. Hotărâtă să  scăpe de situația în care se găseşte, Helen plănuieşte să plece cu copilul și menajera, dar îi este teamă că Arthur  va afla.
Cu ajutorul fratelui său, Frederick, evadează în cele din urmă şi fuge împreună cu fiul și menajera ei credincioasă, tocmai la Wildfell Hall. Populația locală nu  acceptată faptul că o femeia misterioasă trăieşte  în aceea casa veche, abandonată și Helen se trezeşte înconjurată de zvonuri despre caracterul și reputația ei.
Numai Gilbert Markham, un tânăr fermier, are simpatie pentru noul locuitor al regiunii…  

“Există întotdeauna un "dar" în această lume imperfectă.”

Unul dintre motivele pentru care Anne Brontë a trecut mai neobservată decât surorile ei au fost criticile dure pe care le-au primit cele două cărți ale ei. Subiectele abordate de Anne sunt oarecum probleme controversate, dar foarte bine exprimate și cu o subtilitate copleșitoare.                  
 Această carte de Anne Bronte se bazează în principal pe modele de femei din secolul al XIX - lea. Femeia și căsătoria, sarcinile lor, rolul femeii, supusă și responsabilă pentru imaginea morală și socială. Anne se depărtează  de pasiunea și sentimentele care se reflectă  în scrierile surorilor sale și creează o poveste crudă și realistă. Iubirea este prezentă, dar bunătatea și generozitatea sunt mai presus de toate.
 Cuvintele  autoarei sunt întotdeauna imprimate cu un ton  melancolic, plin de resentimente și chiar frustrate de nedreptatea de a fi o femeie și chiar o soție. De fapt,  în timpul lecturii  am experimentat o gama  largă de sentimente, mai ales furie și indignare pentru  ceea ce îndură Helen. A fost greu să văd  abuzul fizic și psihologic la care erau  supuse  femeile la acel moment. De-a lungul istoriei, femeile au suferit în timpul vieții lor, abuzuri de toate felurile, mai ales în căsătorie, iar aici Anne Brontë descrie aceste fapte foarte bine.
Helen Graham este o femeie foarte curajoasă pentru timpul ei. Uneori , foarte strictă în judecățile și ideile ei, dar inima îi este o de nobleţe unică. Ea este profund religioasă și credința o împinge  să acționeze într-un mod pe care mulți nu l-ar înțelege.
Cealaltă problemă importantă care  o atinge prin  romanul ei epistolar este alcoolismul si tot ceea ce declanseaza boala in viata persoanelor care trăiesc cu oameni care suferă de acest rău. Principala cauză a tuturor relelelor săracei Helen este alcoolismul și depravarea omului  pe care l-a ales ca soț. Aici se află sursa tuturor problemelor. “ Necunoscuta de la Wildfell Hall”  este revoluționar pentru că  este unul dintre primele romane care au tratat dependenţa ca o problemă si ca o boala
Personajele sunt foarte bine creionate, mai ales Gilbert, a cărui voce spune jumătate din poveste și Helen,cealaltă jumatate. Acestea sunt două personaje complet diferite și sunt foarte bine prezentate, cu calităţile şi defectele lor.
Concluzia: “Necunoscuta de la Wildfell Hall” este ceea ce se numește un "roman puternic." Femeile descrise de Anne Brontë în acest roman, nu sunt curajoase, nici inteligente; ele doar îşi alimentează înclinația naturală de a rezista vremurilor. cu care se confruntă.

Cartea am primit-o in cadrul campaniei iniţiate de  blogul Literatură pe tocuri, denumită  Promovăm literatura. Mulţumesc Mili şi Iasmy!!

2 comentarii: