vineri, 14 octombrie 2016

Fata pe care ai lasat-o in urma - Jojo Moyes
An aparitie: 2016
Autor: Jojo Moyes
Categoria: Literatura Universala
Editura: LITERA
Nr. pagini: 464

De fiecare dată când trebuie să vorbesc despre Jojo Moyes arat ca un copil care tocmai a  fost ridicat în picioare şi nu ştie lecţia. Mă simt complet nesigură, cuvintele mele se pierd  în mijlocul multor calități ale acestei autoare  talentate. Jojo Moyes a devenit unul dintre autorii mei preferați de când am citit “Înainte să te cunosc”.  În  “Fata pe care ai lasat-o in urma” Jojo Moyes repetă rețeta succesului cărții sale anterioare.
Îmi plac  aceste  povești în care se amestecă  trecutul și prezentul, îmi plac poveştile despre iubiri puternice, intense, care nu  sunt ușor de trăit. O  iubire pentru care trebuie să  luptăm, deci este ușor să  apară neînțelegeri și idei preconcepute, dar puterea iubirii este capabilă să lumineze chiar și cei mai întunecaţi nori. O  asfel de iubire nu este ușor de găsit în timpurile noastre, poate, dar  o putem trăi alături de personaje.
"Fata pe care ai lăsat-o în urmă" este un roman incitant  și interesant. Este unul dintre acele romane  care te răpesc încet, îţi umple inima cu emoții puternice, și te face să plângi  și să zâmbeşti. Acesta nu este doar o poveste de dragoste, este mult mai mult.
Două femei, două epoci și două contexte sociale profund diferite, două vieți paralele … Legătura dintre cele două?  Un tablou din casa lui Sophie, care este apoi achiziționat de Liv și soțul ei, mulți ani mai târziu, și faptul că Liv face cercetări cu privire la existența Sophiei, astfel încât cititorul să poată înțelege povestea femeii franceze în anul 1900. Romanul are loc pe aceste două linii narative, care în mod continuu se amesteca pentru a compune un puzzle complex de sentimente care au ca rezultat modificări care duc la un final diferit  de ceea ce s-ar fi anunțat la începutul poveștii.
Cu o proiecție vizuală  puternică și consistentă, Jojo Moyes ne-a transportat în timpul  primului război mondial, în Franța, invadată de germani, unde  frică, opresiunea și violența fac parte din viața de zi cu zi a locuitorilor săi.  Mărturisesc că sunt îndrăgostită de istoria perioadei Holocaustului şi mă impresionează profund asfel de poveşti, așa că mi-a plăcut mult prima parte a cărții, care a urmat îndeaproape disperarea unei femei pasionale care vede  cum soțul ei merge la război și dispare  fără urmă. Nu știe dacă e viu sau mort, rănit sau bolnav. Sophie a fost căsătorită cu Édouard Lefèvre, pictor al timpului său, care şi-a pictat  soția într-un tablou frumos și enigmatic, ce a supraviețuit războiului și în anul 2006, are mult mai multe de spus. Liv, actualul proprietar al tabloului intitulat "Fata pe care am lăsat-o în urmă", este o văduvă și are tabloul de la soțul ei, care i l-a dăruit, şi a devenit aproape singura ei companie în ultimii ani. Cu toate acestea, atunci când îl întâlneşte pe Paul, își dă seama că poate avea o nouă șansă  de la viață. Dar, când descoperă că Paul lucrează la un caz care îi poate lua tabloul, Liv este stăpânită de un sentiment orb de răzbunare și se  aruncă într-o luptă foarte costisitoare.
Jojo Moyes începe "Fata pe care ai lăsat-o în urmă" cu povestea Sophiei și se oprește într-un punct crucial pentru a spune povestea lui Liv. La început, nu este foarte clar modul în care, deşi diferite, sunt conectate cele două personaje, dar, treptat, evenimentele sunt asociate și totul începe să aibă sens. Povestea Sophiei este narată la prima persoană, în timp ce cea a lui  Liv la persoana a  treilea. Această caracteristică permite cititorului să empatizeze pe deplin cu primul personaj și tragediile personale cu care se confruntă, în timp ce se cufundă în cele mai profunde gânduri și sentimente  ale celui de-al doilea personaj.
După încheierea primei părți, relatate de Sophie, cartea este un pic confuză prin includerea mai multor personaje și comutarea între o poveste și alta. Uneori, schimbarea  este atât de abruptă încât este nevoie de puțină răbdare și atenție pentru a absorbi toate detaliile. Cu toate acestea, nu este ceva ce compromite lectura. Mai mult, lipsa de ritm de la bun început este compensată la sfârșitul cărții, cu dezvăluiri despre ce s-a întâmplat cu adevărat cu Sophie și apoi a procesului care implică tabloul.
Jojo Moyes a reușit să îmbine două povești care au loc în momente diferite, dar au un scop comun: salvarea unei identități.
Sophie și Liv sunt două femei care luptă cu curaj. Fiecare în felul lor, ele demonstrează loialitate și determinare. Ambele  au fost separate de soții lor în circumstanțe diferite, dar  toată viaţa lor s-a schimbat datorită aceluiaşi tablou. Fiecare personaj este conturat la perfecțiune. Toate cu punctele lor forte și defectele lor. În plus față de personaje principale, chiar și personajele secundare au rămas  gravate în mintea și inima mea, cum ar fi Mo, o prietenă de-a lui Liv, care va intra în viața ei și îi va da un pic de culoare și Liliane, o femeie care inițial va fi batjocorită de proprii săi conaționali, pentru  că ea s-a aruncat în brațele germanilor , dar de fapt , demonstrează un mare curaj. Liliane este un personaj care sensibilizează, dar despre care nu voi spune prea multe, pentru a dezvălui spoilere importante.   
Diverse sentimente sunt eliberate în această lume făcută din hârtie și cerneală: nu numai dragostea dintre un bărbat și  o femeie, dar, de asemenea, sentimente  de prietenie și  dragostea faţă de  membrii familiei. Capacitatea de a merge mai departe, și în ciuda tuturor obstacolelor, să îţi păstrezi credință chiar și atunci când totul pare să se întunece,  capacitatea de a iubi dincolo de toate limitele.
Mi-a plăcut că  romanul a avut drept cadru istoric  primul război mondial, în parte pentru că  sunt  întotdeauna impresionată de poveștile cu  oameni care au suferit în războaie, și îmi place să îmi imaginez că unii au avut parte de fericire, după atât de multă suferință.
Concluzia:  Fata pe care ai lăsat-o în urmă este o carte despre două femei războinice care au luptat până la capăt pentru idealurile lor. Este o carte intensă, plină de emoții puternice și capabile să agite conștiința fiecăruia.
 Cartea a apărut  şi în colecţia Cărţi Romantice ( cu Libertatea pentru femei) sub titlul  Jerfa Iubirii.

Alte  recenzii care te-ar putea interesa:

5 comentarii: