luni, 25 ianuarie 2016

Legăminte - Ally Condie
An aparitie: 2011
Aparitie: Ally Condie
Categoria: Literatura Universala
Editura: LITERA
Nr. pagini: 320

 Avem dreptul la libertate și la siguranța persoanei.  Putem alege  când să  plecăm, unde mergem și ce facem. Dar dacă am trăi într-o lume în care nici unul dintre aceste lucruri  nu sunt posibile?
Imaginați-vă o societate în care nu  aveți  dreptul să alegeți  cu ce să vă îmbrăcați, ce    mâncați, ce  veți lucra și chiar  cu cine  să vă  căsătoriți ! Opțiunile de alegere în viață sunt minime și oarecum controlate.
Romanul “Legăminte” este situat într-un viitor îndepărtat, nespecificat, în care lumea, așa cum o știm, este doar o amintire istorică.De data aceasta avem ca personaj  principal o fată de șaptesprezece ani pe nume Cassia.
  Cassia trăiește într-o lume în care totul în țară este controlat de o forță invizibilă numită "Societatea". În ciuda  faptului că trăiesc într-un mediu controlat, oamenii sunt mulțumiți de acest stil de viață. "Societatea"  este modul perfect de a da oamenilor doar  atâta libertatea, astfel încât aceștia să nu observe că sunt de fapt aproape complet controlați. Și funcționează, pentru că de cele mai multe ori  sunt  fericiți  așa cum  sunt.
Ca orice  fată de vârsta ei, de fapt, Cassia trebuie să participe la așa-numitul Banchet pentru  Alegerea Perechilor  o ceremonie specială la care fiecare fată este asociată cu un tip absolut compatibil, formând o pereche care va fi perfectă din toate punctele de vedere, pentru a  avea  urmași puternici și sănătoși.
Cassia este combinată cu Xander, prietenul său din copilărie și în ciuda situației unice- cuplajul între cunoscuți este rar - este in al noualea cer  de fericire pentru  că va avea pentru totdeauna alături de ea un băiat atât de dulce și generos, frumos și plin de îngrijorare pentru ea. Cu toate acestea, atunci când Cassia introduce în portalul casei sale  un microcard care conține datele personale ale Perechii ei, viitorul său  se va schimba drastic. Fața care apare pe ecran, de fapt, nu este  a lui Xander, ci un alt tip pe care îl cunoaște  superficial: taciturnul și evazivul Ky  .
Viață Cassiei este perturbată de ceea ce aparent pare o greșeală, care schimbă calea predeterminată  a existenței sale. Fata, intrigată și fascinată de Ky, pornește pe un drum necunoscut și interzis: alegerea personală. Chinuită de îndoială  privind identitatea persoanei care  îi este cu adevărat destinată, este purtată de visul unei vieți diferite, nu plată și organizată de străini în detaliu,  ci liberă, plină de culoare și neașteptat.
Dar  "Societatea" nu va permite cu ușurință să se complacă în astfel de fantezii și  să schimbe ordinea care a fost insuflată cu migală în mintea oamenilor. "Societatea" a creat o lume fără război și boală, în care se pare că toți trăiesc liniștiți, fără griji, conștienți de propriul destin. Nimeni nu poate  fi rebel ...

"Odată ce vrei ceva, totul se schimbă. Acum vreau totul. "

"Legăminte" este un roman care examineaza cu atenție realitatea din jurul nostru și explorează cu îndrăzneală temerile și pericolele cărora am putea cădea victime involuntar.  Lumea creată de Ally Condie este un coșmar plin de teroare subtilă și ascunsă,  o tăcere pătrunsă de un control incasabil. Caracteristica cea mai izbitoare a acestei lumi este răceala implicită care pătrunde în fiecare loc, acțiune și gândire. Nimeni nu  își poate folosi capul, toată lumea trebuie să  se prezinte la ordinele stabilite de catre  "Societate" pentru bunăstarea generală. "Societate"controlează fiecare aspect al vieții, este o dictatură reală.
Cu toate acestea, primul cuvânt care  îmi apare în minte, când mă gândesc la Legăminte, este "poezie". Ar putea părea paradoxală alăturarea intensității poeziei la realitatea amorfă și detașată sugerată în acest roman, dar trebuie să renunțați la îndoieli: abordare a fost adecvată. Povestea de dragoste dintre Cassia și Ky, de fapt, este singura culoare în alb  a poveștii . Sentimentul neașteptat care apare între cei doi este vibrant, amar, melancolic, nu este afectat sau trivial, chiar mai puțin stereotip. În calmul static și sufocant care  domină această lume distopică, adrenalina și libertatea le sunt acum inaccesibile. Alegerea să iubești pe cineva care nu a fost ales  de către Societate este asemenea unui  fruct interzis, pur și neatins.
Poezie străbate stilul autoarei, care ne-a dat pagini de proză calmă și dulce, dar plină de viață, un simbol al represiunii prin care trece Cassia  care  dorește să  își impună dragostea ei pentru Ky.  Noi  nu putem rămâne impasibili în fața   iubirii  pure a  celor doi protagoniști și dorinței lor de nestăpânit de a fi liberi    aleagă cine să fie.
Complotul este liniar, nu face obiectul  unor șocuri puternice până la final. Cu toate acestea, în această poveste nu este nevoie de răsturnări de situație pentru a reține atenția cititorului, deoarece punctul  central al poveștii  este sentimentul, o floare solitară cultivată pe solul sterp  a unui munte acoperit cu zăpadă.
"Legăminte" este cu siguranta o carte emoționantă, demnă de  genul distopic mai romantic. Lectura duce la reflecție pe teme fierbinți, cum ar fi libertatea fizică și psihologică, precum și importanța fundamentală a liberului arbitru.
 
            Mulțumesc  EDITURII LITERA  pentru ocazia oferită de a citi și  prezenta impresiile mele despre  această carte !

4 comentarii:

 1. vai de cand tot vreau sa citesc cartea aceasta, am citit primul volum acum cativa ani buni. foarte frumoasa recenzia.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc ! Imi doresc sa citesc Legaminte, de cand a apărut la noi. Simteam ca eram singura care nu citese aceasta carte. O carte pe care am citit-o pe nerăsuflate!

   Ștergere
 2. Foarte ispititoare recenzia ta! Cele doua volume le-am cumparat anul trecut, dar asteapta la rand.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumec ! Cum lauda vine de la Ispita Șefă, o consider un mare compliment.
   Recunosc că abia astept sa citesc volumul urmator. Cînd era mai interesat s-a incheiat Legaminte. Am rămas cu multe întrebări fără raspuns !

   Ștergere