duminică, 10 ianuarie 2016

Viermele De Mătase - Robert Galbraith






An aparitie: 2014
Categoria: Literatura Universala
Editura: TREI
Nr. pagini: 640

Robert Galbraith este pseudonimul folosit de "mama" lui Harry Potter: JK Rowling pentru a scrie despre aventurile detectivului Cormoran Strike un fost soldat, un veteran din Afganistan, care se întoarce în țara lui cu un picior mai puțin. Mi-a plăcut debutul lui Rowling în lumea romanelor thriler cu "Chemare Cucului", și, prin urmare, am fost încântată de o noua aventura alături de Strike şi Robin 
La opt luni după soluționarea cauzului Lula Landry, Cormoran Strike este unul dintre cei mai faimoşi anchetatori  privaţi din   Londra. El a umilit poliția capturând asasinul celebrului model ceea ce i-a adus nu numai succes, dar, de asemenea, mulţi clienti.  Și, astfel, într-o zi de toamnă rece în biroul lui vine doamna Quine, soția lui Owen, un scriitor excentric, care are obiceiul de a dispărea adesea, dar de data aceasta soția lui este îngrijorată, deoarece nu a lipsit niciodată atât de multe zile. El a scris o carte pe care nimeni nu vrea să o publice, Bombyx mori (viermele mătase, desigur) plin de portrete vitriolice  ale unor persoane reale din viață lui  Owen, cum ar fi editorul său, agentul său literar, alți scriitori și chiar soția sa, toţi descrişi într-o formă extrem de otrăvitoare.Acest lucru pune în criză lumea editorială, deoarece în cazul în care ar fi publicat, romanul ar distruge multe vieți. Și când Quine este găsit mort, ucis cu brutalitate în circumstanțe bizare, Strike este într-o cursă contra conometru pentru a înțelege motivul criminalului  nemilos. Este clar că cineva este dispus să facă orice pentru a preveni răspândirea cărţii.
Aici începe adevărata poveste. Cine este criminalul? Soția lui obosită să tot fie  abandonată, aşa cum  poliția crede? Cineva care nu-i plăcea să fie tachinat in carte? Iubita dezamăgită? Femeia misterioasă care amenință viața detectivului  de fiecare dată când are ocazia? Cine poate spune? Va trebui să citiți cartea, desigur,  pentru că nu voi dezvălui finalul.
  JK Rowling,  a folosit încă o dată formula câștigătoare, deja cunoscută de noi, cititorii, pentru a ne oferi o nouă aventură cu detectivul Cormoran Strike și asistenta sa Robin Ellacott. Ea ne afundă  în intrigile din "Viermele de Mătase" cu pricepere, alături de personajele sale, și descoperim Angliei de-a lungul  capitolelor. Un stilou fermecator si convingator care știe să se joace cu personajele, descoperirile și alte intorsaturi pentru a  reţine  atenția cititorului până  la ultimele pagini. A fost o plăcere că mă las absorbită de această poveste scrisă cu  stiloul magic al autoarei.
"Viermele de mătase", a doua carte din ceea ce ar putea fi o serie de cel puțin șapte romane, este o parodie subtilă a lumii literare de la Londra pe care  autoarea o cunoaște bine : scriitori întâlniţi sunt narcisişti , editorii şi agenții megalomani fără scrupule. Printre cele mai interesante teme  pe care Rowling le aprofundează  mi s-a părut  obsesia de a fi publicat, un sentiment foarte comun,  care străbate atmosfera atât de agitată și grotească. O altă temă mereu prezentă este căutare surselor de inspirație: de fapt, se intampla ca un autor să folosească poveștile oamenilor pe care el  îi  întâlnește în viața de zi cu zi ca material pentru lucrările sale. În această situaţie  este firesc să ne întrebăm în ce măsură este corect şi moral  "să facă  public" secretele altora.
  În opinia mea, una dintre cele mai mari realizări ale acestui roman sunt personajele. Începând cu eroii noștri. Strike este fiul nelegitim al unui star rock cu care nu are contact, veteran rănit în Afganistan. Stiam deja ca Strike este un personaj inteligent si oarecum nesăbuit, dar am descoperit, de asemenea, un pic mai mult din partea lui sensibilă, vulnerabilitatea  sa  şi  punctele slabe, simțindu-mă  mai  apropiată de el. De asemenea, am  aflat  mai multe despre trecutul lui, prietenii lui și am  descoperit  un bărbat profund, plăcut. Am descoperit, de asemenea un pic mai bine  pe Robin, mâna  dreaptă a lui Strike . Prinsă între pasiunea pentru munca sa și dragostea ei pentru Mattew, găsim o Robin hotărâtă să își facă auzită vocea, o femeie puternică și curajoasă, disperată să ajute la rezolvarea acestei anchete. Din nou un personaj duios, sincer și uman.
Faptul că acțiunea are loc la Londra este, de asemenea una dintre cele mai mari forţe ale acestei cărți. Strike și Robin sunt în mod constant în mișcare în capitala engleză, fie pe jos sau cu metroul, și descrierile  orașului sunt foarte realiste.
"Viermele de mătase" este un roman mult mai complex decât predecesorul său, de această dată suspecții sunt numeroşi și investigațiile sunt intercalate cu un număr mare de amănunte din  viața privată a protagoniștilor. Una dintre cele mai bune părți ale complotului este momentul final când  Strike dezvăluie în cele din urmă ucigașul și explică motivul din spatele acțiunii şi determină cititorul  să se întrebe cum de el nu s-a  gândit la asta.  Singurul element negativ  cred că este comparația prea îndrăzneaţă cu   Poirot, când  adună toţi suspecți într-o cameră pentru a descoperi vinovatul.
Aș dori, în cele din urmă, să împărtășesc cu voi două aspecte inerente în roman. Titlul, "Viermele de mătase," este o metaforă a scriitorului și agonia prin care trece pentru a creea , deoarece acestea poate obține ceva prețios. In natura Bombyx Mori este o specie de fluture ale cărui larve, cunoscute sub numele de viermi de mătase, sunt  utilizate în producția de mătase. Fermierii ucid nimfele prin imersarea lor în apă clocotită, aceasta permitând ca aţa să se deșire. Agonia este un mijloc de a realiza "ceva prețios".
Cel de al doilea aspect este reflecția mea inerentă privind coperţile celor două romane despre Cormoran: până acum am văzut un om singur pe străzile  Londrei. Sper că în al treilea roman din serie,Cormoran Strike nu mai este singur, ci alături de Robin.


Alte  recenzii care te-ar putea interesa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu