luni, 1 februarie 2016

Bibliotecara De La Auschwitz - Antonio G. Iturbe

An aparitie: 2015
Autor: Antonio G. Iturbe
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 411


Oricine mă cunoaște știe că sunt un mare fan al poveștilor care au loc în timpul celui de al doilea război mondial și de prima dată când am auzit despre această carte, am avut  așteptări mari, și pot spune deja că   Biblioteca de la  Auschwitz le-a depășit pe  toate!
După cum sugerează și numele, povestea are loc în interiorul lagărului de concentrare de la Auschwitz în timpul  celui  de al doilea război mondial. Personajul principal din poveste este curajoasa  Dita Dorachova o cehă de 14 ani. La scurt timp dupa ce a ajuns în lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, Dita primește o sarcină destul de neobișnuită pentru un loc în care oamenii nu au unde să doarmă, să mănânce sau să își facă nevoile. Ea primește provocarea de a avea grijă și de a gestiona biblioteca  din Block-ul 31, care este formată din  8 cărți tipărite și alte câteva cărți-oameni ( cărți relatate de oameni care practic  au memorat lucrările). Dita ia  această sarcina  asupra ei ca și cum simplul fapt de a avea grijă de hârtia prețioasă a cărților sale vor determina  Germania să piardă războiul. Într-un fel, aceasta nu este atât de departe de adevăr, deoarece, cel puțin în acest bloc, naziștii  nu au reuțit să înfrângă voința și încăpățânarea prizonierilor continuă să trăiască, în încercarea de a fi cei mai buni, indiferent de puterea inamicului.  

"Unii ar putea crede că este un act de curaj inutil într-un lagăr de exterminare, atunci când există alte preocupări mai presante: cărțile nu vindecă boli , nu  pot fi folosite ca arme pentru a doborî o armată de călăi,nu țin de foame și nici de sete. Este adevărat: cultura nu este necesară pentru supraviețuirea oamenilor,  necesare sunt doar pâine și apă. Este adevărat că  omul supraviețuiește dacă  are pâine să mănânce și apă să  bea, mulțumindu-se cu moartea omenirii."

Pe fondul  terorii, în lagăr  unde foamea, insalubritatea și boala, fac victime zilnic, o carte este ca o fereastră deschisă spre libertate. De fiecare dată când un adult citește cu voce tare un fragment din cărți pentru copii, aceștia pot avea o copilărie  și pentru  câteva ore uită cât de groaznic este să trăiești într-un lagăr al morții, în care nu știi niciodată dacă ziua următoare va fi ultima sau nu.

"Când oamenii sunt marcați și sacrificați ca animalele, ei ajung să creadă că sunt vite. Râsul și plânsul le reamintește că sunt oameni. "

După cum vă puteți imagina, Bibliotecara de la Auschwitz este un roman de groază și eroism, speranță și disperare, o carte tristă care explică în detaliu ororile care au fost experimentate în lagăr. Dar la rândul său, arată că în acel infern- există o mică licărire de speranță și chiar dragoste. Dita este un personaj curajos și puternic, care se teme,  dar cu toate acestea este capabilă să își asume riscuri și să facă lucruri minunate pentru familia și prietenii ei. Dita si Fredy Hirsch, director al block-ului 31, ne învață că noi nu trebuie să renunțăm niciodată, trebuie să rezistăm și să continuăm să luptăm.  Care sunt armele folosite? Cărțile, curajul și inteligență.
Romanul este un portret corect a ceea ce s-a întâmplat în fiecare zi într-un lagăr de concentrare.  Prin urmare, este o poveste dură,  care stârnește fiori.
Atunci când  citesc romane care aparțin  genului istoric îmi place să   descopăr lucruri care mi-au scăpat, evenimente pe care nu le cunosc și această carte   a însemnat pentru mine o revelație. În primul rând pentru că nu aveam cunoștință de un block de familie. Am presupus întotdeauna că toți copiii care nu au putut să  muncescă au fost  duși direct în camera de gazare. Deși existența acestui block este justificată, m-a surprins că naziștii  care nu au lăsat nimic la voia întâmplării,  se  temeau că observatorii internaționali  vor inspecta lagărul creat  ca un fel de oază în noroi, distrugere și moarte.
 Să descopăr personaje reale ca Fredy Hirsh a fost pentru mine o aventură, oameni curajoși care și-au riscat viața pentru a își apăra idealurile lor și pentru încercarea de a aduce fericire copiilor care au trăi zilnic cu moartea, cu cenușa crematoriilor.  
Violența trupelor SS, agenții regimului care lucrau în domeniu, sunt adevăruri frapante în carte. De asemenea poveștile pentru copii sunt folosite pentru a a aduce în prim plan pe doctorul Josef Mengele, care a fost obsedat de caracteristicile genetice  ale arienilor și gemenilor. Acestea și alte situații bizare care s-au întâmplat acolo sunt portretizate în carte. Dar, de asemenea cazuri de curaj, oameni care au reușit să scape și au trăit pentru a vedea sfârșitul războiului,  au povestit despre suferințele îndurate, avertizând lumea despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat.
M-am întrebat întotdeauna dacă viața este posibilă după ce au trăit o astfel de traumă, după ce și-au văzut prietenii și familiile lor murind, după ce au fost tratați  ca animalele, cerșind putină mancare, apa ... Se pare că poți trăi o viață mai mult sau mai mai puțin obișnuită, deoarece cu siguranță coșmarurile încă populează visele supraviețuitorilor... Romanul ne oferă o lecție de curaj, curaj, rezistență a unor oameni care au pierdut tot: casele lor, locurile lor de muncă, bunurile lor, libertatea și chiar demnitatea.
Mi-a plăcut cartea. Am suferit, am plans, am reflectat și  m-am temut, dar mai presus de toate, a fost una dintre cele mai bune cărți citite în acest an. Faptul că atât Dita cât și restul personajelor din carte au fost oameni reali este ceea ce face cartea extrem de interesantă.
Bibliotecara de la Auschwitz, la fel ca toate povestile care prezintă Holocaustul, este o poveste chinuitoare, grea, te copleseste ....
Aceasta este o poveste despre curaj, speranță, disperare, cruzime, durere și dragostea de cărți în mijlocul iadului
Concluzia finală :  Știți ce? De-a lungul romanului mi-am dorit să nu  fi fost o poveste bazată pe evenimente reale.  Această carte să fi fost produsul minții febrile  a unui scriitor care a creat o distopie  despre un posibil viitor oribil . Pentru că  este aproape halucinantă dorința fasciștilor să extermine o întreagă rasă. Dacă eram în secolul al XIX- lea  și am  fi citit acest roman am fi putut  râde despre imaginația crudă a scriitorului în cauză pentru că era ceva de neconceput să se întâmple. Cu toate acestea, din păcate, s-a întâmplat, știm cu toții. Au fost ucise cateva milioane de oameni. Și toate  acestea pentru ce?  Pentru ca Pământul să fie populat doar de oameni cu părul blond și ochi albaștri ? Dacă cineva înțelege, explicați-mi  vă rog. Pentru că eu sunt în imposibilitatea de a înțelege cum a fost posibil așa ceva.

3 comentarii:

 1. din pacate razboiul si lagarele au fost reale,eu am citit multe carti de genul acesta mai demult dar acum nu mai pot.daca iti place genul citeste alegerea sophiei(a fost si filmul)sau lista lui schindler...
  frumoasa prezentare,felicitari!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si eu am citit cateva carti pe aceasta tema, inca de cand eram la liceu. Cele mai multe dupa ce terminam sa le citesc ma lasau deprimata, dar nu si Bibiotecara.Este o carte foarte frumoasa despre curaj si despre puterea magica a lecturi. Ce m-a impresionat cu adevarat este ca Dita nu a sperat niciodata sa iasa vie din lagar, razboi, sa aibe o viata normala. Singura ei grija este sa își salveze bibblioteca.
   Muultumesc din inima pentru recomandari !

   Ștergere