duminică, 21 februarie 2016

Sepulcrul - Kate Mosse


Aparitie: 2008
Autor: Mosse Kate
Categoria: Literatura Fantasy
Domeniu: istoric
Editura: RAO
Format: RAO CLASS
Nr. pagini: 672

Kate Mosse ne duce din nou în sudul Franței și  sub privirile celor două personaje  principale, Leonie și Meredith, vizităm orașul medieval Carcassone.
La fel ca și primul volum al seriei, "Selpucrul" dezvăluie în paralel călătoria a două femei care au trăit în momente diferite: Leonie Vernier, în  anul 1891 și Meredith Martin în  anul 2007. Se pare că, în perioada în care a trăit Leonie, mai multe evenimente au condus-o să accepte, împreună cu fratele ei Anatole, o invitație din partea mătușii lor, Isolda, pentru a petrece o perioadă pe domeniul Cade, înconjurat de superstitii locale, mistere și secrete. Fata încearcă să dezlege misterele domeniului, dar  datorită inocenței ei adolescentine dezvăluie locația fratelui său, care încearcă să se ascundă de un inamic, Victor Constant,  fostul iubit al  soției sale, care este obsedat de răzbunare.
În anul 2007, Meredith Martin este în Franța, unde face  cercetări pentru a scrie o biografie a compozitorului Claude Debussy, dar, de asemenea, vrea să știe mai multe despre rădăcinile familiei sale, care par să fie legate în mod irevocabil de regiunea Carcassone. În consecință se angajează să dezlege un puzzle legat de Vernier, domeniul Cade și misticismul legat de acesta. Au loc apoi o serie de răsturnări de situație, crimă și dezvăluiri care vor da naștere la evenimente  surprinzătoare. 
"Sepulcrul" este a doua carte din trilogia autorului, inspirată din regiunea Languedoc, dar nimic nu o împiedică să fie citită în mod independent. Poveștile implica cititorul, adunând indicii de la o poveste la alta. Legăturile cu romanul anterior sunt realizate de unele personaje, subtil plasate, aproape de nerecunoscut la prima vedere, dar care dau un gust special oricui  a citit "Labirintul".
Povestea este bine construită, alternând între două momente diferite (trecut și prezent )interconectate cu taine despre cărțile de tarot și trecutul personajelor.
Cu toate că este o poveste care începe cu un incident șocant, reușește în mod automat să ne transporte la Paris, într-un moment în care societatea a fost împărțită între bogați și săraci, între strălucirea și glamour-ul parizian, întuneric și dezamăgire.
Totul este descoperit  treptat, ca o imagine care este expusă vederii, un cântec care este compus ... O caracteristică  a romanelor scrise de  Mosse  sunt personajele feminine, femei tinere cu o voință puternică și care nu se tem de necunoscut. Atât Leonie  cât și Meredith sunt două luptătoare,două femei puternice care urmăresc să își atingă obiectivele, precum cele două femei care au condus complotul din  "Labiritul". Ele alternează între trecut și prezent, arătând că viața are coincidențe stranii.
Ceva care pare a fi o caracteristică a cărților acestui autor este componenta sa puternic descriptivă. Cele două povești paralele sunt prezentate  până la cel mai mic detaliu, atât în ceea ce privește peisajul  cât și caracteristicile locurilor, cu accent pe detaliile obiectelor și a clădirilor. Am observat, de asemenea, prezentarea detaliată a gândurilor și sentimentelor pe care le experimentează personajele. Inutil să spun, prin urmare, că acest lucru impune un ritm narativ distinct, în mare parte datorită caracterizării foarte detaliate. Iar acest lucru are o latură pozitivă, din moment ce permite o vedere de ansamblu foarte clară a mediului în care se desfășoară narațiunea și o parte negativă, deoarece excesele descriptive atenuează uneori intensitatea momentelor celor mai relevante.
              Personajele au o  psihologie bine dezvoltată, cu toate acestea, nici unul dintre ei nu  m-au captivat, până la punctul în care să îmi aleg un favorit. În Leonie Vernier, scriitoarea a creat o eroină simpatică, un personaj care incepe ca o fată tânără impresionabilă, naivă dar care crește și se transformă într-o  tânără curajoasă și puternică, care este determinată să-și apere familia, indiferent de consecințe. Meredith Martin este un pic mai dificil de iubit, poate pur și simplu datorită modernității ei. Dar cu toate acestea ea este convingătoare.
Concluzia:  M-am îndrăgostit, din nou, de stilul de scriere  al autoarei Kate Mosse, un amestec subtil de romantism istoric și realism magic cu personaje puternice  care au evoluat pe  un fundal fascinant. Invit cititorul să cunoască pe Leonie, Anatole, Isolda, Victor, Marguerite, Debussy, Meredith, Hal, Julian și Baillard,  pentru că printre multe altele ... merita.
... o poveste despre dragoste, trădare și sacrificii, în care supranaturalul exercită o putere asupra vieții și a morții.
Alte  recenzii care te-ar putea interesa:

Labirintul - Kate Mosse 

 

"Sepulcrul"  mi-a fost oferită de librăria online Libris pentru recenzie! Mulţumesc foarte mult! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi cărţi onlineLibris fiind o librărie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la cărţi în engleză. Puteţi găsi aici aproape orice carte vă doriţi .

4 comentarii:

 1. Pare o serie destul de interesanta, nu genul meu, dar promitatoare. Ce mi se pare original este paralela facuta de autor si anii alesi, ceea ce nu cred ca am mai intalnit pana acum. Recenzia ta imi aduce aminte atat de bine de comentariile pe care eram obligata sa le fac pentru bac. Din pacate eu nu ma pricep atat de bine la ele. Faci o treaba minunata, nu s-a schimbat nimic pe aici.
  Bine te-am regasit!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine ai revenit Mady !
   Dupa cum bine ai observat, aceasta serie este un pic mai deosebita. Desi cele doua romane din serie pot fi citite independent, apar personaje din Labirintul, pe care abia le-am recunoscut, si in Sepulcrul. Primul roman, Labirintul, a fost ecranizat in 2006. Sepulcrul urmeaza aceiasi reteta : 2 femei puternice, 2 planuri paralele si un secret.
   Mie la scoala mi-a placut Lb Romana si mai putin matematica , fizica sau chimia. :D
   Multumsc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere
 2. Ma tentezi cu recenzia asta! :) imi plac cele scrise de tine, asa ca trec seria asta pe lista de cumparaturi :)
  Felicitari!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este o serie exceptionala, care contine mult mister si romantism , multe intrigi si crime.Trecutul si prezentul se contopesc,dezvaluindu-ne o legatura cutremuratoare intre doua femei unite de un secret.Aaaa si foarte multe detalii. Mi-au placut ambele romane din serie si acum astept cu nerabdare volumul al treilea - numit daca imi amintesc bine Citadela.
   Cred ca aceasta serie perfecta cand iti doresti sa citesti ceva diferit.
   Multumesc pentru vizita si comentariu, Geo ! Te imbratisez !

   Ștergere