joi, 3 martie 2016

Elias si spioana carturarilor - Sabaa Tahir


An aparitie: 2015
Autor: Sabaa Tahir
Categoria: Literatura Universala
Editura: GRUPUL EDITORIAL ART
Nr. pagini: 562

“Elias și spioana cărturarilor” este o carte epică, complexă, sângeroasă și brutală, o poveste plină de intrigi, dar mai ales o  poveste care vorbește despre putere, curaj și speranță, care arată modul în care prietenia și loialitatea sunt ingredientele esențiale atunci când ai obiective comune în lupta pentru binele mai mare.
                 
Povestea creată de Sabaa Tahir  este stabilită într-un imperiu asemănător celui din Roma antică și urmează două povești, aparent separate, care apoi se întrepătrund și devin una: aceea a lui Elias și Laia, doi tineri din două lumi diferite, arătându-ne prin ochii lor viețile celor oprimați și asupriți.
Laia face parte din rândul Cărturarilor, un popor obligat să se supună voinței Imperiului, care i-a redus la sclavie și teroare. În principiu, Laia este o fată ca oricare alta, trăiește cu teamă și nu a făcut nimic pentru a schimba lucrurile, dar după arestarea fratelui său și asasinarea bunicilor, a decis să solicite ajutorul  Rezistenței pentru a  il salva pe fratele ei. 

„Fratele meu încă se luptă şi ţipetele lui parcă mă străpung direct. Ştiu că le voi auzi iar şi iar, că-mi vor răsuna în minte ceas de ceas, zi de zi, până când voi muri, dacă nu fac ce trebuie. Ştiu prea bine.
Şi totuşi, fug.”
Elias este o mască a Imperiului, student la  Academia Blackcliff, unde el se află  de la vârstă de șase ani, iar acum  este pe cale de a absolvi. Academia care l-a antrenat să lupte timp de paisprezece ani este nemiloasă, crudă și fără milă, precum cei mai mulți dintre însoțitorii săi. Elias este o excepție, pare a fi singurul care nu dorește să fie o mască, să nu urmeze căile lor, și din acest motiv, decide să dezerteze imediat după absolvire știind că trădarea l-ar putea costa viața. Dar soarta are ceva diferit  pregătit  pentru el ...

"Viața nu este întotdeauna așa cum credem noi că va fi, zice Cain. Ești un tăciune care mocnește în cenușă, Elias Veturius. Te vei aprinde și vei arde, vei face ravagii și vei distruge. Nu poți schimba asta. Nu poți opri asta. "

Elias și Laia sunt foarte diferiți și au trăit două vieți complet diferite. Dar soarta îi leagă pe acești doi tineri chiar din ziua în care se vor întâlni pentru prima dată. Această reuniune le va schimba viața într - un mod imprevizibil.

"... in clipa cand i-am intalnit privirea, l-am vazut frematand de viata in spatele mastii, o viata dezlantuita haotic si ispititoare. Am vazut in el foc si dorinta, iar inima a inceput sa-mi bata mai iute."

               Unul dintre punctele forte ale acestui roman este universul din Imperiu. Autorul a creat o lume care nu are nimic în comun cu fantezia obișnuită, pe care, de asemenea, a descris -o în detaliu. Istoria Imperiului, viața Cărturarilor și a Măștilor, regulile stricte care trebuie respectate de ambele părți sunt descrise în detaliu și nimic nu este lăsat la voia întâmplării.
Pe de o parte cunoaștem lumea Cărturarilor, care au avut o poveste foarte tristă de când Imperiul a reușit să cucerească ținuturile în care au trăit. Un popor pașnic care a fost lipsit de orice libertate și fiecare resursă. Pământurile lor, au găzduit o dată cele mai bune universități.
Pe de cealaltă parte, lumea Măștilor este brutală și violentă. La doar șase ani, copiii sunt selectați de Profeți (preoții care au darul previziunii, precum și puteri supranaturale), pentru a deveni studenți la Blackcliff, Academia care a creat cei mai buni soldați ai Imperiului. După ani lungi de formare, cei care reușesc să supraviețuiască, la  14 ani primesc o mască de argint, care se unește treptat cu pielea, anulând orice aspect și identitate. Cred că întreg conceptul cu măști este foarte interesant. Faptul că ei folosesc măști care se modelează pe fețele lor și încă mai reușesc să păstreze expresia facială este ceva  ireal. Tot timpul am încercat să  îmi  imagineze cum ar fi, dar nu am reușit, cred că ar fi destul de bizar.

"Imparatul spune ca suntem oameni liberi, care traim din marinimia lui. Asta-i o gluma! Nu putem detine proprietati, nu putem merge la scoala si cea mai mica incalcare a legilor ne transforma in sclavi. (...) In tot Imperiul, doar Carturarii sunt tratati ca niste gunoaie."

Romanul poate fi clasificat ca o fantezie istorică, deoarece setarea îmi amintește de dominația Imperiului Roman asupra popoarelor barbare. Îmbrăcămintea formată din tunică si cizme arata aproape ca o reactualizare a atmosferei din Grecia romană. Condiția Laei ca sclavă, aceleași metodele de tortură, au gust vag de brutalitate romană. Pregătirea măștilor și Academia Blackcliff îmi amintesc în schimb de Sparta, calmul și aroganța spartanilor față de cei mai slabi, regulile lor de supraviețuire.
Personajele sunt uimitoare, acestea sunt foarte bine construite și au o profunzime unică, chiar și cele care par nesemnificative. Am avut o preferință pentru Elias, comparativ cu Laia, povestea lui este mai vie, mai captivantă. Dar asta nu înseamnă că nu  îmi place Laia. Ea este mult mai curajoasă decât crede, deși uneori este un pic plangăcioasă. Însă se schimbă  de-a lungul romanului. Elias este într-adevăr complex, are multe gânduri despre lumea din jurul lui, ele nu  sunt doar aparențe.  Femeile au un rol important și sunt reprezentate în diferite roluri, de la cele care sunt sclave până la cele care sunt stăpâne. Keris (comandantul Academiei) este crudă, plină de ură și este cea mai rea și cea mai lipsită de scrupule ticăloasă pe care am întâlnit-o  până acum.
Cartea este narată din două perspective: Laia și Elias. Așa că, noi știm cele două părți ale monedei: sclav și soldat. Noi urmăm căile dificile ale celor doi în urmărirea scopurilor lor, căile pline de durere, lupte și pierderi. Noi cunoaștem familiile lor, prietenii lor, cunoaștem temerile, dorințele și visele lor. Soarta celor doi se intersectează și ei sfârșesc prin a deveni prieteni și se ajuta reciproc. În cele din urmă, ne dăm seama că ei nu sunt atât de diferiți. Ne dăm seama că cei doi au același obiectiv: libertatea.
Este demn de remarcat faptul că pe măsură ce povestea se desfasoara, cititorul descoperă treptat, modul în care funcționează  Imperiul, cum a devenit ceea ce este și devine dificil pentru cititor să ia o hotărâre cu privire la adevărații vinovați atunci când nimeni nu pare a fi nevinovat.
Mi-a placut modul în care intriga este dezvoltată și mai ales modul în care autorul a reușit să amestece fantezia și distopia creând un gen și un tip de poveste, care este nou pe scena literară. Stilul autorului se potrivește perfect romanului și lumii pe care o propune. Este fluid, dar, treptat,  devine apăsător și înfricoșător.


"Cei care isi pun intrebari sunt de obicei si care mor."

 “Elias și spioana cărturarilor” ne arată o realitate în care oamenii sunt sclavi, supuși cu forța. O lume în care magia este prezentă, dar rămâne ascunsă, obscură și în care poveștile sunt mult mai mult decât legende.
Și vorbind de djini, efriți, ghuli, acesta este factorul fantezie al romanului, reprezentând ceva la jumătatea distanței dintre real și lumea supranaturală, o încrucișare între fantome și demoni, iar scenele în care acestea sunt introduse sunt destul de reușite. Din nefericire, nu există o poveste despre modul în care acestea au apărut, ce s-a întâmplat cu ei, dar  ni se spune vag că au dispărut în urmă cu  500 de ani, că sunt răi și răzbunători ... singurul lucru pe care l-am înțeles sigur este că ei nu sunt unicorni cu aripi! 

„Viaţa este alcătuită dintr-o grămadă de momente care nu înseamnă nimic. Şi pe urmă, într-o bună zi, apare o singură clipă care schimbă toate secundele ce-i urmează.”

Concluzia: ... recomand această carte tuturor celor care doresc o gură de aer proaspăt, personaje reale și o lectură alertă și interesantă în același timp! :)

6 comentarii:

 1. Imi place recenzia, felicitari! Ma bucur ca am cartea, desi chiar nu stiu cand o voi citi!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc ! Eu am imprumutat cartea de la o prietena.:)

   Ștergere
 2. Cartea ajunge clar pe lista mea, mai ales că ador cărțile de la Art. Cred că nu e carte pe care să o fi citit de la ei (mai ales cele YoungArt) și să nu-mi fi plăcut. :)) Dacă n-ai citit-o deja, de la ei îți recomand "Vrăjitoarea de la Iazul Mierlei". Mie mi-a plăcut mult. :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc pentru recomandare!
   Spioana este singura carte de la Art pe care am citit-o.

   Ștergere
 3. Super recenzia! Am auzit multe lucruri bune despre această carte şi sper să o citesc şi eu cât de curând. :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Obligatoriu! Este ca o gura de aer proaspat, printre cartile fantasy. O carte perfecta pentru aceasta vacanta!

   Ștergere