duminică, 13 martie 2016

Legenda - Marie LuAn aparitie: februarie 2016
Autor: Marie Lu
Categoria: Literatura Fantasy
Editura: BOOKLET
Nr. pagini: 320
           
 „Legenda” este o trilogie distopică care se bazeaza pe aventurile a doi adolescenți, June  și Day. Primul este un tânăr talentat rezultat al elitei militare a guvernului. Al doilea este inamicul public numărul 1, suspectat de uciderea fratelui lui June. Narat din perspectiva dublă a  celor două principalelor personaje, "Legenda" este setată într - o lume post-apocaliptică , unde putem respira aerul de opresiune și revoltă, o lume care capturează și creează un fel de farmec,  de care este dificil să ne eliberăm.
Povestea este bine concepută. În timpul lecturii noastre, înțelegem că Statele Unite s-au schimbat foarte mult. De fapt, țara este împărțită în două părți principale, care sunt în război: Republica, care este un regim totalitar puternic militarizată și Coloniile, despre care nu știm practic nimic. Republica a făcut totul pentru a se asigura că cetățenii săi au uitat trecutul. Populația este împărțită pe  categorii, în funcție de originea lor socială și mai ales scorul pe care fiecare cetățean l-a obținut la examen. Aceste teste, care au loc la vârsta de 10  ani sunt teroarea oamenilor. Ele definesc capacitățile intelectuale și fizice ale fiecăruia și determină dreptul de a participa la școală, de a lucra în zonele sărace...
Universul folosit de autor nu mi s-a părut într - adevăr neobișnuit. Rămâne destul de standard și similar cu lumea descrisă în romanele distopice, în care în mod inevitabil , noi știm că guvernul acestor povestiri ascunde multe lucruri și în cele din urmă , atunci când eroii noștri descoperă adevărul, la fel ca în toate romanele genului, se termină cu o  rebeliune. Deci da, inițial am fost sceptică și un pic dezamăgită de faptul că universul nu părea necunoscut, dar  am fost intrigată de personaje ceea ce a făcut ca lectura să fie lină și să  mă prind  în joc pentru a descoperi soarta eroilor noștri.
Într - o lume în care un virus ciudat decimează cartierele cele mai sărace, fără a se extinde și în cartierele bogate, întâlnim pe Day, un Robin Hood al timpurilor moderne , care ascunde faptul că el este încă în viață pentru a își proteja  propria mamă de autorități. Day este inteligent și agil, dar mai ales el refuză să ucidă. Ceea ce îl  interesează cu adevărat este să găsească un antidot  pentru a îl vindeca pe fratele său mai mic  de o boală gravă. Așa că în mod natural, încercă să rămână în umbră pentru a evita să fie descoperit de autorități. Spre deosebire de el, June este  o tânără fată temerar care  adoră  pericolul. Foarte inteligentă, ea a avut cel mai mare scor la  examen. Soarta ei este  bine trasată. Orfană, ea locuiește cu Metias, fratele ei, care este foarte protector cu ea. Pana in ziua fatidică cand Metias este asasinat de Day. June este înrolată în armată și este provocată să îl  găsească pe Day pentru a fi judecat și executat pentru siguranța guvernului.
Destinați să  se urăscă unul pe altul, June și Day își vor  încrucișa  pașii  și  vor descoperi că ura și disperarea nu sunt singurul izvor care  îi poate împinge să  lupte. Pentru că , uneori , ceea ce pare evident, nu este de fapt. Uneori , chiar și două persoane complet diferite pot împărtăși ceva adânc înrădăcinat. Uneori , ele sunt victime ale unui rău mai mare, un joc în care sunt doar pioni. Un joc în care speranța și dorința de dreptate  poate face diferenta.      
Ca și în cazul  altor distopii YA, Day și June se vor întâlni și o poveste de dragoste se naște între ei. Mărturisesc  că mi -a fost teamă că autorul ne va oferi un triunghi amoros, dar Maria Lu evită clișeul și chiar dacă există o apropiere intre cele două personaje, fiecare  își reia  rapid locul, misiunea și fiecare se confruntă cu propriul lor inamic.
                   Mi-au plăcut aceste două personaje. Pentru caracterul lor, convingerile lor, faptul că  au  o minte deschisă și sunt  cu picioarele pe pământ.
Personajele secundare sunt mai puțin profunde, dar foarte interesante:Tess este un personaj mare, profund, uman și sensibil, am iubit-o de la început, aceleași sentimente le-am avut pentru Metias. Cu toate acestea, Thomas și comandantul mi-au fost antipatici de la  început. Relațiile dintre personaje sunt foarte interesante și complexe, atât între diferiți membri ai armatei  cât și cele dintre locuitorii din cartierele sărace.
Autoarea a reușit să transmită un număr mare de emoții prin cuvintele sale, despre încercările prin care trec personajele noastre,  pe care le urmăm alternativ prin capitole. Mai mult decât atât, autoarea nu pune accent pe  descrieri inutile, ci pe esențial
Aventura si adrenalina in forma sa cea mai pură sunt amestecate într -o varietate de sentimente: afectiunea de familie cu  dorința de răzbunare, speranța cu  resemnarea și  setea de libertate. Fanii genului ar putea găsi în "Legenda" , tot ceea ce căutau și mai mult.
Aspecte pozitive :
Ø      Universul   distopic este asfel prezentat  asfel încât cititorul merge adâng în această lume distopică, alături de Day și June, fără descrieri  și explicații inutile. Această tehnică ne permite  să observăm cât de bine este organizată această societate în care se dezvoltă povestea.
Ø      Persecuție mai degrabă decât un conflict:  Spre deosebire de alte romane de același gen, Legenda nu își bazează intriga pe lupta împotriva unui guvern tiranic, pe fundalul unei societăți distopice, utilizând  o abordare diferită, care folosește ingrediente la modă, într-un mod diferit.
Ø      Personaje bine construite, carismatice, credibile și realiste.
Ø      Perspectivă în schimbare: unul din marele succese ale Legendei este utilizarea perspectivei duble pentru a conduce complotul. Alternând între povestea lui June și Day, nu numai că cititorul cunoaște mai bine mintea și  inimile acestor două personaje, dar ne ajută de asemenea  să înțelegem mai bine realitățile politice și sociale, oferind un mai mare realism si înțelegere a situației.
Aspecte negative :
Ø      Ceva ce cred că nu este bine făcut, este relația de iubire dintre cei doi protagoniști. Ea nu a părut credibilă și realistă. Dintr-o dată, cele două personaje sunt îndrăgostite  după ce au petrecut numai o zi împreună.
Ø      Atât June cât și Day  sunt două personaje care dispun de resurse  și puterea  de a face față problemelor . Dar această capacitate de răspuns este uneori amplificată, până la punctul în care este greu de crezut ca doi adolescenți absolut normali au abilități de super-eroi.

Concluzia: Sfârșitul este plin de răsturnări de situație și emoții. Evenimentele sunt dure, atât pentru personaje  cât și pentru cititor și marchează un punct de cotitură în viața personajelor noastre. Cu toate că “Legenda” nu este o poveste de 5 stele, cred că este un bun început pentru această saga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu