joi, 1 octombrie 2015

Somnul si moartea - A.J. Kazinski
An aparitie: 2013
Autor: A.J. Kazinski
Categoria: Literatura Universala
Editura: TREI
Nr. pagini: 608Cei mai mulți iubitori ai genului thriller și literatură polițistă, în general, știu că țările scandinave sunt cele mai prolifice cand vine vorba de acest gen. Desigur, locul de naștere al acestui gen literar este în Marea Britanie  și simultan în Statele Unite. Cu toate acestea, tările scandinave - Suedia, Danemarca, Norvegia și Finlanda – sunt mai prolifice, atât în ​​cantitate cît  și  în calitate, în detrimentul naționalităților de mai sus.
În ultimii ani, în România au fost publicate multe cărți  ai  scriitorilor de origine nordică. Începând cu Stieg Larsson, care a popularizat literatura suedeză polițistă am făcut cunoștință cu mulți  alți autori nordici: Lars Kepler , Jo Nesbø, John Ajvide Lindqvist, Henning Mankell, Anne Holt, Liza Marklund, Camila Läckberg, Lene Kaaberbøl și Agnete Friis, printre mulți altii, care ar face această listă gigantică. În plus, dacă sunteți unul dintre iubitorii acestui gen literar, trebuie să cunoașteți un nume nou AJ Kazinski, care are deja două titluri publicate în România de către editura Trei: „Ultimul om bun”, romanul de debut și „Somnul și moartea”, cartea despre care voi vorbi astăzi.
           Mai întâi de toate, trebuie să știți că AJ Kazinski este doar un pseudonim a doi autori danezi, Anders Rønnow Klarlund și Iacov Weinreich. Și, deși această carte este al doilea lea volum dintr-o serie care are în prim plan pe inspectorul Niels Bentzon, poate fi citită independent, deoarece prezintă un caz nou.
           Complotul incepe cu Niels, cel mai bun negociator al poliției daneze,  care este chemat pentru a  o convinge pe  Diete van Hauen să nu se sinucidă. Diete este o dansatoare a Baletulului Regal din Copenhaga și este pe un pod, aparent sub influența drogurilor,hotărâtă să sară. Niels nu reușeste să prevină ca Diete să sară  de pe pod . Intrigat de situația în care în care  se afla fata goală, drogată și speriată, Niels decide să investigheze. Iar autopsia dovedește că a avut apă sărată în plamâni și urmele unui  defibrilator pe piept, ceea ce înseamnă că Diete a fost înecată și resuscitată înainte de a   se sinucide. Deci, începe o căutare frenetică în căutarea posibilului criminal.
“Eu sunt soarele.
Şi îi iradiez cu propriile mele raze. Tot aşa cum Diete, de pe scenă, îşi trimitea razele către public.”

     Scrisul  lui Kazisnki este sofisticat. Autorii reușesc să rețină atenția cititorului prin mai multe moduri, în special pentru construcția personajelor, narațiunea cu  capitole scurte, referințele și temele abordate. Cine  este fan al lui Dan Brown va iubi această carte. Autorii folosesc opera sculptorului Bertel Thorvaldsen, Noaptea şi copiii ei, Somnul şi Moartea , ca o cheie pentru întreagul mister. În afară de aceasta, cartea Phaidon a lui Platon este un alt element important , sunt relatate circumstanțele morții lui Socrate si se pune accent pe nemurirea sufletului.
             Una dintre principalele teme ale cărții sunt: Moartea și  Experiențele Imimente, sau experiențele aproape de moarte. Sunt acele situații în care persoana "moare" pentru câteva minute și apoi revine la viață. Subiectul este controversat și unii oameni cred sau nu, dar cu toate acestea, autorii s-au bazat  pe rapoarte de expertiză pe această temă pentru a construi unele personaje. După acest criteriu își selectează criminalul victimele, oameni care au trecut prin experiențe aproape de moarte. În acest moment, romanul  capătă accente de realism magic folosind elemente  de parapsihologie. Veți pătrunde, de asemenea, într-o lume total necunoscută pentru unii: lumea baletului. Autorii încearcă să dezvăluie cititorilor cum este această lume, de ce sunt capabili anumiți oameni pentru a primi rolurile principale din lucrări celebre, viața cotidiană a unui dansator și slabiciunilor sale.
           „Somnul și moartea” are o narațiune multifocală și urmează patru puncte de vedere: Niels cu  cercetarea lui; criminalul în încercarea lui de a își finaliza planul său; Hannah Lund, soția lui Niels, care trece printr-o dramă psihologică și este în mod constant bântuită de fantome ale trecutului; și Silke, o fetiță care este internată în spitalul de psihiatrie pentru copii. Capitolele care urmează pe Silke sunt cele relatate la prima persoană și cele care generează un contrast cu personajul , deoarece fetită refuza să vorbească  deoarece suferă de stres post-traumatic.
          Aș putea continua  să vorbesc  despre diferitele nuante ale narațiunii celor doi autori sau subiectele acoperite. Cu toate acestea vă las să descoperiți singuri identitatea criminalului și alte aspecte pe care le-am trecut sub tăcere.  Credeți-mă, nu am vorbit nici măcar despre jumătate din temele pe care cartea le  aduce în atenția noastră.

 “Sângele colorase în roşu pietrişul din jurul craniului spart. Sângele ei. Fluidul vital care i se scursese din trup printre pietrele şi şinele înnegrite de rugină, şi care se afunda acum în pământul uscat al oraşului.”

Concluzia: ... O călătorie în misterele vieții de apoi ... Suferință, tortură, răpiri, psihologie ... Cu siguranță aceasta este una dintre cele mai bune thrillere cele le-am citit anul acesta. Recomand !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu