duminică, 18 octombrie 2015

Regii blestemati vol.4: Legea bărbaților - Maurice Druon

An aparitie: 2014
Autor: Maurice Druon
Categoria: Biografii
Editura: LITERA
Nr. pagini: 304

Volumul Legea Bărbaților din saga  "Regilor blestemați" este de interes major nu numai pentru cititorul care urmărește aventurile lui  Guccio și intrigile de la curte încă de la începuturile lor, dar și pentru cititorul care este, în general, interesat de istoria Franței, deoarece în acest volum, va fi explicat cum și de ce a apărut celebra "lege salică" care tinde să stabilească "succesiunea de sex masculin" , pentru a îndepărta femeile din  linia de succesiune la tronul Franței, pentru totdeauna. Philippe de Poitiers a devenit Philippe al V lea , după ce s-a servit  de această "armă legală" încropită pentru a servi proiectelor sale, dar, în mod ironic, aceeași armă va reveni ca un bumerang atunci când vine momentul pentru propria sa succesiune, dar aceasta este altă poveste și un alt volum ...

“V-o spun, domnii mei, Franţa e o ţară prea nobilă ca să ajungă, ca un caier de lână, pe mâini de muiere. Crinii nu pot fi torşi!”

Acest al patrulea lea volum  din "Regii blestemați" anunță luptele care se dau  pentru tronul Franței și  stabilește începuturile Războiului de o sută de ani .
La moartea sa, Ludovic lasă în urma lui o fiică pretendentă la tronul Franței, Jeanne. Acesta din urmă este fiica Margaretei de Burgundia, condamnată pentru adulter. Prin urmare,  există suspiciuni privind legitimitatea prințesei Jeanne. De asemenea, Clemence,cea de a doua soție, este însărcinată. Dacă acest copil este un fiu, coroana va fi moștenită pe linie directă. Luptele pentru  a fi regent au loc între   Charles de Valois și  Philippe de Poitiers, fratele lui Ludovic, care îl  înlătură pe unchiul său. Spre deosebire de fratele său, el știe ce vrea. Fiul lui Clémence, Jean, moare la câteva zile după naștere.
Fatalitate sau  blestem? 
Cu toate acestea, situația  existentă servește intereselor lui  Philip.
Acest roman arată în mod clar interesele conflictuale ale părților concurente. Până în prezent, linia regilor a fost directă. Dar cum fiul  regelui Ludovic a decedat  și nu există alți  moștenitori de sex masculin direcți,ceilalți membri ai familiei regale au cale liberă spre tron! Și acesta e doar inceputul!
Maurice Druon  se joacă , desigur, cu incertitudini istorice, imaginează planurile malefice în vremuri de tulburare. El aranjează povestea,  având în centru  pe Mahaut, soacra  lui Philippe,  care este din ce în ce mai  terifiantă și fără milă. Spre deliciul cititorului, desigur! Tremurăm  și  ne temem de infamia perfidei Mahaut ...
Concluzia: Romanul este deosebit de captivant. El ne ține în suspans, cu aventurile familiei regale, dar și continuarea aventurilor prin care trec Guccio și Marie.
Tensiunea crește, decesele  survin unul după   altul, pericolul este omniprezent și a ajuns fără milă față de toți cei care ar trebui să moștenească coroana ... Puterea romanului lui Maurice Druon vine de la ritmul alert și personalitatea personajelor.
După cum se poate observa intriga este bogată, bine dezvoltată , plină de lupte pentru putere, conspirații, adulter, scandal, trădări, dar scrisă într-un mod care ne face  să tânjim să știm mai multe  cu fiecare pagină pe care o citim.

Alte  recenzii care te-ar putea interesa: 

Regii blestemati vol.3: Otrăvurile coroanei - Maurice Druon


Mulțumesc  EDITURII LITERA  pentru ocazia oferită de a citi și  prezenta impresiile mele despre  această carte !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu