marți, 6 octombrie 2015

Dansând cu moartea - Jeffery Deaver
An aparitie: 2011
Autor: Jeffery Deaver
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 480


Jeffery Deaver este un maestru în arta de a spune o poveste și să captiveze cititorul cu ritmul său narativ. Caracteristica sa principala este   fără nici o umbra de indoială, intriga existentă și faptul că nimic din ceea ce pare, nu este real. E greu de imaginat ce se va întâmpla în urmatoarele rânduri din cauza imprevizibilității autorului, care ne înșeală până la ultimul rînd.
De fiecare dată când citesc o poveste  scrisă de Jeffery Deaver sunt copleșită de o emoție puternică;  savurez fiecare pagină, una câte una și mă  bucur de toate nuanțele pe care autorul le folosește pentru a descrie senzațiile, sentimentele și gândurile personajelor.
În  "Dansând cu moartea"  Lincoln Rhyme și Amelia Sachs, sunt pe urmele unui criminal nemilos poreclit " Dansatorului pe Coşciug ". Desigur, " Dansatorul " este alunecos ca un săpun.
 "Dansatorul pe Coşciug "  a fost angajat să  ucidă trei martori-cheie într-un proces important  , trei aviatori ai unei mici companii charter, care știu ceva  fundamental pentru urmărirea penală. Unul câte unul, martorii sunt eliminați de  lunetist, până când nu rămâne decât unul singur. Se pare că nimeni nu îl poate salva ...Cu excepția lui Lincoln, un fost expert criminalist acum paraplegic și extrem de frustrat, și ajutorul lui, tânăra și frumoasa agentă Amelia Sachs, la fel de frustrată și nevrotică. Și dacă în primul roman, "Colectorul de oase", tensiunea dintre cei două este doar platonică, în acest al doilea volum, cei doi sunt atinși de săgeata  lui Cupidon. În plus, dinamica și armonia dintre două personaje Rhyme și Sachs in timpul vanatorii este fantastică.
          Lincoln Rhyme este cu sigurantă un  Sherlock Holmes modern și Amelia Sachs, Watson a lui.  Orice cititor va recunoaște cu ușurință puternica influență. La urma urmei, Rhyme își folosește creierul și caută detalii  la care nimeni nu se gândește: praf, mirosuri și texturi. La fel ca Sherlock el are o harta a orașului cu referire la modul în care au arătat în trecut diferite părți ale orașului. 
 Antagonismul dintre bine și rău este dus la extrem, într-un joc plin de  viclenie și înșelăciune, în  special datorită preocupărilor mentale ale " Dansatorului pe Coşciug," (răul) și  ale lui Lincoln Rhyme (binele).
Dar  există cu adevărat oameni buni și oameni răi? Poate că ar trebui să spun "alb și negru": un ucigaș profesionist și un detectiv cu o minte strălucită , dar tetraplegic; întreaga intrigă este un joc continuu de șah între cele două creiere.  Un joc captivant de șah în care Rhymes și "Dansatorul pe Coşciug "   își  calculează fiecare mișcare unul față de celălalt. Ucigașul este ca un cameleon, care apare aproape de  zonele de investigație fără a trezi suspiciuni și fără a îi fi  detectată prezența decât  atunci când este prea târziu.
Un punct care m-a interesat foarte mult în carte este construcția personajelor și personalitățile complexe  ale lui Rhyme și criminalului.  Am fost martoră  la ciocnirea dintre două forțe intelectuale, care  aproape m-au facut să îmi mi țin respirația în timp ce citeam și mi-au arătat că scenele de actiune într-un complot de suspans, nu trebuie să fie întotdeauna legate de mișcarea fizică.
Concluzia: Thriller-ul curge bine, este plin de suspans și l-am găsit destul de credibil și imprevizibil,  până la sfârșit. Jeffery Deaver confirmă că stăpânește la perfecție toate regulile pentru a scrie un thriller care funcționează bine  de la început până la sfârșit...

 Alte  recenzii care te-ar putea interesa: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu