duminică, 11 octombrie 2015

Regii blestemati vol.3: Otrăvurile coroanei - Maurice Druon 


An aparitie: 2014
Autor: Maurice Druon
Categoria: Biografii
Editura: LITERA
Nr. pagini: 256Volumul al treilea lea  din saga  " Regi blestemați" amestecă istoria, reflecția politică și otrăvurile, într-un context istoric tensionat pentru Regatul Franței. Aflăm chiar din titlul romanului, "Otrăvurile Coroanei" soarta personajelor centrale.  Da, regele Ludovic al X lea moare, și nu, nu înjunghiat, strangulat sau ciomăgit. Moare otrăvit. Romanul acoperă 15 luni sau cam asa ceva, după evenimentele din " Regina sugrumată." Certurile dintre Robert D'Artois și mătușa lui Mahaut duc la insurecția baronilor de frontieră; Ludovic Hutin și Clemence a  Ungariei  se bucura  de un scurt moment de fericire conjugală înainte de moartea sa; Fratele regelui Ludovic, Philippe de Poitiers,  se împacă cu Jeanne de Burgundia; și Guccio Baglioni își continuă ascensiunea socială, asemenea unui meteorit, dar iubirea pentru  Marie este condamnată, deoarece nu obține acceptul familiei Cressay.
După ce și-a ucis  soția pentru  a se putea căsători  cu Clemence a Ungariei, regele Ludovic al X lea nu pare să realizeze că are nevoie de mai mult decât să asigure succesiunea pentru a restabili ordinea în interiorul granițelor regatului său. Foametea aruncă Franța în haos și incapacitatea sa de a ține în echilibru luptele dintre facțiunile ambițioase subminează domnia sa care  a adus Franța la un pas de colaps . Ludovic  consideră că toate acțiunile sale imorale sunt justificate dacă sunt  luate în numele Franței. Pentru a își  îndeplini interesele, se folosește de  orice mijloace, inclusiv torturarea și uciderea nevinovaților. 
Ca întotdeauna, Maurice Druon demonstrează că are un ochi incredibil pentru detalii istorice și adevărul istoric revine la viață de-a lungul paginilor .Un roman plin de fantezie, condimentat cu  detalii picante, întâlniri pasionale și intrigi politice feroce. Viața în Evul Mediu este o  viață tumultoasă. Modul de a trăi la curtea regală, case nobile, împrejurimile bisericii și cazarea celor săraci, este descrisă viu,  așa cum este descrisă și viața pe străzile pline de sărăcie, murdăria, boala și ciocnirile fizice. Dialoguri și  reflecțiile  abundă, dar fără a abuza de  descrieri.
M-am bucurat în mod deosebit de acest volum, care scoate în evidență sensibilitatea femeilor, cum ar fi  Clemence a  Ungariei și, tinerii, Guccio și Marie , romantici și plini de speranță să experimentează fericirea, dar ambițiile sociale și politice ale rudelor lor, din păcate, îi vor îndepărta .
"Otrăvurile coroanei", desigur, se referă la utilizarea unor poțiuni de dragoste sau otravă mortală utilizată în anturajul regelui Ludovic  al X lea . Acest titlu poate evoca, de asemenea, aceiași oameni care gravitează în jurul regelui și care acționează ca adevărate "otrăvuri". Personajele sunt plasate cât pot de bine pe tabla de șah complexă reprezentată  de Franța regală la inceputul secolului al XIV lea.Nu știu dacă a fost intenția lui Maurice Druon, dar îmi place să cred că titlul celei de a treia cărți a Regilor blestemați este o carte de tranziție care face legatura cu următorele povesti.

Concluzia: Am început deja al patrulea volum din aceasta serie istorică, încă fermecată de scrisul lui  Maurice Druon, care povestește  conflictelor politice de interes în ajunul războiului de o  sută de ani, combinându-le cu  conspirații și trădări, romantism și impertinența.
 Alte  recenzii care te-ar putea interesa: 

Mulțumesc  EDITURII LITERA  pentru ocazia oferită de a citi și  prezenta impresiile mele despre  această carte !

2 comentarii:

 1. Maurice Druon este, in opinia mea, unul dintre putinii autori francezi care scriu bine. Cauta si Fericirea unora. E o carte de povestiri putin mai triste, ciudate, dar iti va placea. Pe mine m-a facut sa il adaug pe lista autorilor buni!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc pentru recomandare. Stiam doar ca a mai scris si romanul Marile Familii , atat.
   Imi place foarte mult ce am citit pana acum din saga Regi blestemati. Modul unic în care se tes intrigile politice mă tin cu sufletul la gura si ma inspaimanta planurile care se tes in jurul regelui pentru a fi detronat, cum sunt ucisi viitorii succesori de abia nascuti, in ziua botezului de o banala batista stropita cu putina otrava, chiar de catre nasa.

   Ștergere