joi, 3 septembrie 2015

Regii blestemati vol.2: Regina sugrumata - Maurice Druon


An aparitie: 2014
Autor: Maurice Druon
Categoria: Biografii
Editura: LITERA
Nr. pagini: 240


Cu “Regina sugrumată”, volumul al II lea din saga Regilor  blestemați, continuăm călătoria prin labirintul certurilor politice de  la începutul secolului al XIV-lea în regatul Franței chinuit de o mulțime de probleme.

“Oricat de pregatit esti pentru un eveniment, el se prezinta intotdeauna in alt chip decat il asteptai.”
 
Căsătoriile de conveniență au fost timp de secole ceva perfect normal în casele regale europene. Regi, regine, prinți și prințese, s-au unit  prin sfânta taină a  căsătoriei, încheind căsătorii lipsite de  sentimente . Unii, precum și unele dintre aceste persoane, și-au  acceptat soarta supuși sau au pretins că o acceptă în  timp ce s-au bucurat de o viață dublă. Dar aceste afaceri secrete nu au rămas întotdeauna nepedepsite. Margareta de Burgundia a fost una dintre acele femei destinate  să fie regine prin voința altora, dar a decis să își urmeze inima și propria voință, în ciuda consecințelor. Unele consecințe au fost teribile pentru ea. 
Pe 23 septembrie,  anul 1305, tânăra printesă s-a  căsătorit cu Ludovic , fiul cel mare al regelui francez Filip cel Frumos. Se pare că primii ani ai căsătoriei , Margarita de Navarra  și i-a  petrecut organizând multe  petreceri, condimentându-și viața cu  relatii extraconjugale. Înșelăciunea a putut fi menținută până când Isabel, cumnata Margaretei și Regina Angliei, a dezvăluit  purtatea scandaloasă a Margaretei.
În orice caz, soarta Margaretei nu a fost să stea pe tronul Franței și al  Navarrei. Răzvrătirea ei și decizia sa de a nu respecta regulile stabilite au fost aspru pedepsite.


“... Chiar atunci când suntem pedepsiţi pentru vreo vină născocită, există întotdeauna o cauză adevărată a pedepsei care ne loveşte." 
În anul 1314, la moartea lui Filip al IV lea devine rege al Franței fiul său Ludovic  al X lea ,  cunoscut și ca Arțagosul. În timp ce tatăl său a condus țara cu o mână de fier timp de aproape douăzeci de ani, Ludovic nu este capabil de guvernare: slab și indecis, este manipulat de consilierii săi și este mai interesat de problemele sale personale decât de cele ale regatului. Problema lui principală este obtinerea unei anulări a căsătoriei sale cu Margareta de Burgundia, care, vinovată de adulter, a fost închisă în cetatea Chateau Gaillard. Atâta timp cât ea este în viață, Ludovic nu se poate recăsători sau avea un moștenitor.

 
“Oricare din noi îşi îndură în singurătate clipa trecerii sale la cele veşnice, şi-i deşartă amăgire să crezi că n-ar fi la fel în toate clipele vieţii noastre. Chiar trupul soţiei cu care ne culcăm rămâne un trup străin; până şi copiii pe care i-am zămislit sunt nişte fiinţe străine.”

Mai mult decât atât, acest al doilea lea volum se concentrează asupra duelului dintre foștii miniștri ai lui Filip al IV lea și Charles de Valois, noul lider al guvernului lui  Ludovic al X lea. Iar aceasta confruntare are ramificațiile care ajung în tot regatul.
Cine va câștiga?
 
“Nevolnicii nu îngăduie să fie înconjuraţi decât de linguşitorii care le ascund lor înşile nevolnicia.”
O caracteristică pozitivă a romanului este stilul  foarte accesibil, deși a fost scris în anii '50. De asemenea, aceste   cărți  au aproximativ 250 de pagini fiecare și pot fi citite în câteva zile.
 Maurice Druon este foarte atent  la modul în care descrie personajele. Fiecare personaj este complex și realist  și nimeni nu este în totalitate bun sau rău: desigur, unele personaje sunt mai pline de ură sau mai condamnabile decât altele.
Un exemplu este regele Ludovic al X lea. Acesta este un om aparent lipsit de calități și virtuți, aflat în imposibilitatea de a conduce  împărăția, preocupându-se  numai  de problemele sale personale, devenind crud pentru a le rezolva. Cu toate acestea, îndoielile și nesiguranța sa sunt analizate foarte atent de Druon, astfel încât este imposibil să nu simți un pic de compasiune pentru acest om incapabil să  ia decizicii, fără sprijinul unchiului său.
Un alt exemplu este Robert de Artois. Om ingenios și întreprinzător, este admirabil pentru talentul său și pentru determinarea sa de a recupera ceea ce el consideră pe bună dreptate a lui. În același timp, cu toate acestea, este destul de nemilos în atingerea interesele sale și nu-i pasă de răul pe care îl face  cu acțiunile sale. Un personaj puternic și, fără îndoială, interesant, dar, de asemenea crud și egoist.
Concluzia: Recomand „Regina sugrumată” și celelalte cărți ale lui Maurice Druon tuturor fanilor romanelor istorice. Chiar iubitorii de fantezie ar găsi această lectură plăcută. De fapt, pentru a îl cita pe  George RR Martin: "Consider ficțiunea istorică și fantezia  surori, două genuri separate la naștere."

Mulțumesc  EDITURII LITERA  pentru ocazia oferită de a citi și  prezenta impresiile mele despre  această carte ! 

Un comentariu:

  1. Cartile lui Druon ar putea servi ca manuale pentru viata atat politicienilor cat si oricarui om cu cap pe umeri.

    RăspundețiȘtergere