sâmbătă, 5 septembrie 2015

Cântecul sângelui - Anthony Ryan


An aparitie: 2015
Autor: Anthony Ryan
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Fantasy
Editura: TREI
Nr. pagini: 736

“Cântecul sangelui”  este cartea I din seria “Umbra corbului“ o trilogie fantasy. Saga este situată într-o lume pseudo-medievală  și spune povestea tânărului Vaelin. Povestea unui băiat care a devenit o legendă, un om respectat, un războinic de temut.

„Am luptat în bătălii care au lăsat în urmă sute de leşuri, dar despre ele n-a rămas scris nici măcar un singur cuvânt. Ordinul nostru luptă, însă adesea luptă în umbră, fără glorie sau răsplată. Noi nu avem stindarde."


La scurt timp după moartea mamei sale, la numai 11 ani Vaelin Al Sorna este adus de tatăl său la al Șaselea Ordin, o frăție de războinici  ce luptă în numele religiei din regat, care va deveni noua lui familie. Băiatul se simte trădat de tatăl său, dar cu toate acestea reușește să găsească puterea de a face față formării stricte și încercărilor teribile la care sunt supuși toți membrii Ordinului. Vaelin și confrații săi au devenit războinici de temut, putem vedea cum tinerii lupta în multe bătălii, pentru un regat sfâșiată de conflicte și corupție, în care  suveranul domnește având o ambiție de expansiune nelimitată. Printre intrigi, secrete și lupte , va avea de a face cu propria lui voce interioară ... o mână misterioasă care-l conduce, avertizându-l de pericole, ceea ce face îl imun la oboseală, sensibil la vocile pădurii, capacitate care-i permite să zădărnicească amenințările ascunse. Acest cântec îi va arăta mereu calea de urmat, deși de multe ori aceasta va fi un drum greu, obositor și extrem de periculos pentru  viața sa . Cântecul sângelui este un dar al Beznei, pe care trebuie să învețe să îl controleze, să îi recunoască ritmul, să-l perfecționeze. 

"-Cântecul nu poate fi învăţat şi nu vine de nicăieri. El este pur şi simplu ceea ce eşti tu. Cântecul tău nu-i altă făptură care trăieşte în tine, ci este chiar tu. "

În ceea ce privește contextul, povestea are loc într-un regat unificat de regele Janus. De altfel, am găsit similitudini cu Marea Britanie de azi. Credința este religia predominantă, dar există, de asemenea minorități. Acest regat are relații cu teritoriile învecinate. Cu unele dintre ele sunt pașnice,  cu altele mai puțin...  Universul dezvoltat de autor se dovedește interesant și nu duce lipsa de farmec, secretele, trădări și lupte pentru putere în ciuda unor neconcordanțe minore.

"Se spunea că ochii lui puteau despuia sufletul oricărui om, că nicio taină nu putea fi ascunsă dacă-ţi întâlnea privirea. "

Vaelin, personajul principal, este foarte bine portretizat, precum și frații săi din Ordin. Ceea ce mi-a placut cel mai mult este faptul că autorul a rezistat tentației  puternice de a îl  face pe Vaelin,  un erou fara defecte, perfect. Acest lucru l-a făcut ,în ochii mei, uman și cu multiple fațete. Frații săi sunt familia lui, iar Nortah, Barkus, Caenis și  Dentos ne sunt prezentați fiecare cu particularitățile sale proprii, fiecare excelând într-o disciplină. Vaelin este cel mai bun pentru luptele cu sabia, și, de exemplu, un arcaș acceptabil.
Chiar calul său, Scuipă-rău (puteți ghici de ce are acest  nume?), ar fi putut fi fiara cea mai elegantă din toate,în schimb  calul perfect al eroul este o bestie plină de cicatrici, mușcă și lovește  pe oricine se apropie, inclusiv pe Vaelin , pe care îl  tolerează cu dificultate.
Vorbind despre particularitățile fraților din Ordin, Nortah este cel mai bun arcaș; Barkus excelează în luptă neînarmat; Caenis este pasionat de povești și cel mai bune în a lua urma inamicului; Dentos este cel mai bun călăreț. Împreună, ei sunt practic imbatabili.
Mi-a plăcut Vaelin din primul moment până la sfârșitul  volumului. El  este incoruptibil, sincer, loial, altruist,  dă dovadă de sentimente adevarate și pure pentru oamenii care îi sunt aproape. Un cavaler cu un mare sentiment al datoriei și onoarei, care va deveni o legendă vie pentru toate împărățiile ...

"— Să nu mai spui asta niciodată! Glasul Aspectului era încărcat de furie în timp ce Vaelin îşi freca obrazul care-l ustura. Ce ai devenit? Un tânăr curajos, care mi-a salvat viaţa. Ca să nu mai amintesc de viaţa Surorii Sherin. Sufletul mamei tale cântă de mândrie pentru ceea ce eşti.
— Sunt un ucigaş. Asta-i tot ce ştiu să fac.
— Eşti un războinic în slujba Credinţei. Nu uita asta. Poate că acum nu înseamnă nimic pentru tine, însă va însemna, în timp. "

În centrul intrigei sunt unele mistere. De ce a fost abandonat Vaelin de familia lui? Cine este "Cel care așteaptă"? Care este adevărata natură a Beznei, considerată de credință o formă perversă de vrăjitorie? De ce unii membri ai Ordinului al șaptelea doresc sa-l omoare pe Vaelin? Întrebări și secrete condimentează romanul, menținând o tensiune mare pe tot parcursul romanului .
Narațiunea din acest prim volum se face din punctul de vedere al personajului principal Vaelin. Cititorul ajunge să îl cunoască profund pe Vaelin, citind în sufletul său, atât dorințele cât și temerile sale.
Războiul este, de asemenea, un element omniprezent în această lucrare și Vaelin împreună cu echipa sa vor juca un rol important. Acesta scoate în evidență complexitatea personajului Al Sorna, sfâșiat între servitutea sa pentru credință și ceea ce datorează regelui  Janus.
Scenele de lupta, care predomină în a doua jumătate a cărții, sunt narate cu pricepere. Deosebit de convingatoare sunt luptele furioase între luptătorii Regatului, inclusiv frații Ordinului  al Șaselea, și soldații Imperiului Alpirano.
Concluzia: Bine scris si cu o mare atenție la detalii,romanul “Cântecul sângelui” este o carte care te lasa mut, cu sentimente absolut imprevizibile și adânci. Pot să spun  că mi-a plăcut totul în această carte: formarea fraților, credința și adepții săi, modul de evaluare a Beznei și  luptele și intrigile politice  care domină în mijlocul a toate. În spatele luptelor din  "Cântecul sângelui", Anthony Ryan vorbește despre credință, libertatea de gândire și de exprimare, diferență într-o lume în care personajele sale par a avea un destin bine trasat .

3 comentarii:

 1. Chiar mi-ai starnit curiozitatea cu recenzia, pare foarte intersanta cartea. ;)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Chiar este! De departe una dintre cele mai bune carti fantasy pe care le-am citit vreodată..

   Ștergere
 2. are cineva vreo idee cand apare volumul 2? ca au astia de la editura 3 un site de te lasa nervii.

  RăspundețiȘtergere