sâmbătă, 19 septembrie 2015

Colecţionarul de oase - Jeffery DeaverSinops: Lincoln Rhyme, fostul sef al departamentului de medicina legala al politiei din New York, a fost cel mai reputat specialist in domeniu din S.U.A., a carui pricepere devenise legendara. Insa, in urma unui accident nefericit, ramane complet paralizat si se retrage din activitate pana cand scenariul neobisnuit al unei crime il sileste sa revina in arena plina de provocari pe care o parasise fara voie.

Osul este esenţa fiinţei umane. Nu se alterează, nu amăgeşte, nu cedează. Odată ce faţada cărnii neînfrânate, defectele raselor inferioare şi ale oamenilor slabi sunt arse ori fierte, devenim – cu toţii – de os nobil. Osul nu minte. E nemuritor.”

Impresiile mele:  "Colecționarul de oase " este o poveste de care am fost literalmente absorbită de la prima pagină. Este prima dată când citesc un thriller de Jeffery Deaver, prin urmare, a fost o surpriza placută  " să descopăr" un autor capabil să creeze o atmosferă misterioasă și să mențină presiunea și tensiunea de la prima pagină până la ultima.
           Mi-a plăcut ... mi-a plăcut atât de mult încât am citit romanul  într-o singură zi și cred că nu mă voi opri până nu voi citi toate cele 11 romane care au ca personaje principale pe Lincoln Rhyme și Amelia Sachs.
Motivul este evident: Mi-a placut dualitatea dintre personajele principale: primul are o minte de criminalist rafinat, dar tetraplegic, ca urmare a unui accident care a avut loc în timpul unei anchete, fiind acum forțat să depindă în totalitate de alții; al doilea lea este o politistă frumoasă, fost model, șofer foarte bun de curse și un talentat  criminalist.
Între cei doi se creează o simbioză atât fizică și psihologică; Deaver este foarte bun la descrierea stărilor emoționale ale personajelor.
Introducerea unui erou cu un astfel de handicap fizic aduce un element de noutate.  Rhyme, nu numai  că este invalid, dar personajul său este   obosit de viața pe care o duce ca urmare a accidentului și faptul că are acest handicap fizic îl determină să se gândească la  moarte.

„Nu, nu plănuiesc să scriu alte cărţi. Adevărul e că următorul meu
mare proiect este să mă sinucid. E chiar o provocare. În ultimele şase luni
am căutat pe cineva care să mă ajute.”
    
Cartea prezintă, de asemenea, o critică voalată a eutanasiei ... dar ținând întotdeauna seama de punctele de vedere, sentimentele și felul de viață, pe care este obligată să o  aducă o persoană complet dependentă.
 Aceasta carte aparține genului meu preferat și mi-a plăcut. De fapt, se poate spune că este cea mai bună pe care am citit-o pana acum si are personaje cu un mare potențial. Mi-a placut mai ales pentru modul cum sunt explorate scenele crimelor și  se pune accent pe unele detalii. Un alt aspect care mi-a plăcut foarte mult este că  adevărata identitate  a"Colecționarul de oase ", va rămâne un mister până la sfârșitul poveștii.

Concluzia:  Deci, dacă ești  în căutarea unui thriller care  să nu te lase  să dormi noaptea, daca vrei o  carte din lectura căreia  este dificil să te oprești ... ei bine, atunci aceasta carte este pentru tine; Recomand!
Există un film cu același titlu din 1999, in care joacă Denzel Washington și Angelina Jolie. Sper să îl vad pentru a compara cu cartea, dar cărțile sunt întotdeauna cele mai bune.

2 comentarii:

 1. Sper că pune accent pe partea psihologică, altfel nu am să mă dau în vânt după el! :) Mulțumim de recenzie, iar că ai spus că este și film, sunt sigur că o să o citesc mai mult ca sigur!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Lincoln este cel mai tare detectiv ! De la un om paralizat nu te astepti la prea multe, dar el este pur si simplu fantastic.Merita sa il cunosti!
   Am citit si volumul urmator Dansand cu moartea si acum sunt la vol 3 Scaunul gol. Curand voi scrie si despre Dansand cu moartea.
   Sunt cateva diferente intre filmul si cartea Colectionarul de oase: Lincoln in carte e alb,in film negru, Amelia are alt nume de familie in film, in carte Lincoln este divortat in film are o sora si un nepot...si mai sunt cateva detalii , dar nu influenteaza complotul, desfasurarea actiunii.

   Ștergere