joi, 24 septembrie 2015

Doar timpul ne va spune - Jeffrey ArcherAn aparitie: 2012
Categoria: Literatura Universala
Editura: VIVALDI
Nr. pagini: 446


În această carte, Jeffrey Archer, ne duce în Anglia din perioada interbelica, in Bristol. Personajul  principal este Harry Clifton, fiul unui muncitor la docuri și a unei chelnerițe, născut în anul 1920. A crescut cu ideea că tatăl lui  a murit  ca un erou în război. Neinteresat de  școală, Harry își petrece zilele la docuri până când, motivat de mama lui, trece auditiile pentru a  se alătura corului parohiei. Descoperirea vocii de tenor  de exceptie va schimba cursul vieții sale. Nu numai că merge la școală, dar vocea lui îi  va deschide ușile unei școli la care învață copii burgheziei britanice. Aici îi va cunoaște pe cei care  îi vor deveni cei mai buni prieteni : Giles și Deakins. Unul dintre ei este fiul lui Hugo Barrington, proprietarul companiei de transport maritim și unul dintre oamenii care cunosc adevărul despre moartea lui Arthur Clifton, care îl disprețuiește în mod deschis pe băiat din motive care vor fi relevate de-a lungul celor aproape cinci sute de pagini.
„Doar timpul ne va spune” este o saga de familie în care urmărim aventurile membrilor  familiei Clifton. Ei sunt oameni umili care luptă  pentru o viață mai buna, trăiesc poveștile lor de dragoste, eșecurile, eforturile și bucuriile lor. Cunoaștem visele și aspirațiile lor, vom vedea cum circumstanțele îi forțează să aleagă, uneori cu disperare, dar de multe ori pentru că nu au de ales. Și toate aceste alegeri vor stabili cursul existenței lor.
În ceea ce privește personajele, putem pune in centrul povestii o varietate de personaje, cu obiective și circumstanțe diferite, care ascund propriile lor povești și toate sunt legate într-un fel sau altul.   De exemplu, vom vedea cum viața lor se intersectează cu Barrington, o familie bogată care deține o companie de transport maritim, unde lucrează cea  mai mare parte a oamenilor din Bristol, sau Moș  Jack, un om care trăiește într-o rulotă, în apropiere de port și care își ascunde trecutul.
Romanul se învârte în principal în jurul lui  Harry Clifton  pe care îl cunoaștem de la naștere, până când împlinește douăzeci de ani. Este un tânăr umil care  datorită talentului său scapă de munca grea ca docher în port. În ciuda greutăților economice, Maisie, mama lui Harry va face totul  pentru a se asigura că copilul ei va profita de oportunitățile pe care le are.
Construită ca un puzzle, autorul dezvăluie treptat, capitolul după capitol, perspectiva fiecărui personaj. Asumându-și  riscul de a se repeta, ne face să retrăim povestea, să vizualizăm aceeași scenă din unghiuri diferite.
Deși acțiunea este situată între  anii 1919 - 1940, Jeffrey Archer nu este pierdut în labirintul istoriei, lipit de generalități despre contextul politic care vor conduce la al doilea război mondial.
Concluzia: Un lucru este sigur, Jeffrey Archer este un povestitor. El are acest dar de a ne ține în suspans, să ne surprindă. Autorul a țesut o rețea complexă de secrete, minciuni si aventuri, cu personaje care se confruntă cu destinul și greșelile lor din trecut, suferind consecințele propriilor decizii, dar  și a deciziilor altora și căutând iertare pentru faptele lor.  Cartea începe cu o mare surpriza și se termină cu o și mai mare surpriză, așa că ... Mi-a placut foarte mult și am citit romanul  foarte repede . Aștept cu nerăbdare să citesc volum urmator, Păcatele tatălui”.

Doar timpul ne va spune  mi-a fost oferită de librăria online Libris pentru recenzie! Mulţumesc foarte mult! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi cărţi onlineLibris fiind o librărie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la cărţi în engleză. Puteţi găsi aici aproape orice carte vă doriţi.

3 comentarii:

 1. Multumesc pentru tentatie! Superba recenzia !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc. Daca mai ai dubii, ar trebui sa stii ca exista incertitudini privind identitatea tatălui lui Harry. Exista posibilitatea ca Hugo Barrington si tatăl l lui Harry.

   Ștergere
 2. E o serie de 7 vol.
  J.Archer,este unul din autorii mei favoriti.
  5⭐

  RăspundețiȘtergere