vineri, 4 septembrie 2015

Ghici Cine Moare Primul - M.j. Arlidge
An aparitie: 2015
Autor: M J Arlidge
Categoria: Literatura Universala
Editura: TREI
Nr. pagini: 400

          Primul lucru pe care trebuie să îl spun despre acest thriller intens este că are o poveste extrem de originală și captivantă. Imediat după ce am  citit primele pagini,  am știut că am găsit o poveste plină de răsturnări de situație, o galerie impresionantă de personaje bine creionate și un vinovat care m-ar putea surprinde.

„Mi se pare mie sau îmbrățișările noastre nu ne mai prea încălzesc? Și nu ne mai apără? De când s-a întâmplat, ne-am agățat zi și noapte unul de altul, dorind să supraviețuim amândoi, disperați să nu rămânem singuri în locul acela cumplit. Am jucat tot felul de jocuri ca să treacă timpul, imaginându-ne ce vom face după ce va sosi cavaleria - ce-o să mâncăm, ce-o să le spunem rudelor, ce-o să primim de Crăciun. Însă aceste jocuri s-au terminat treptat, pe măsură ce am înțeles că am fost aduși aici cu un scop și că nu va exista un final fericit."


Detectivul Helen Grace și echipa ei trebuie să oprească un criminal deosebit de crud, care își găsește plăcerea în transformarea  oamenilor nevinovați în criminali. Pentru fiecare dintre crimele sale,  psihopatul a organizat un scenariu în care prada (cei răpiți), torturați de frică, foame și sete, nu au nici o altă cale de a ieși din situația în care se află decât ucigând. O tortura psihologic la care criminalul asistă  ca spectator.

MJ Arlidge  a creat cu Helen Grace o eroină uimitoare. Un detectiv inspector bântuit și afectat de trecutul său,care  luptă cu  proprii demoni, o femeie dedicată, rece, ambițioasă și cu  succes profesional. Un detectiv cu o personalitate puternică care a ajutat-o să răzbată într-un domeniu predominant masculin.
De asemenea, este interesant de observat evoluția personajului, prioritățile lui Helen, având în vedere posibilitatea să fi fost trădată. Determinarea  sa este pusă în discuție (sau nu), atunci când  anchetează oameni apropiați.

            "— Pe jos, lângă telefon, o să vezi un pistol. Are un singur glonț. Pentru Sam sau pentru tine. Acesta este prețul libertății tale. Trebuie să ucizi ca să trăiești. Vrei să trăiești, Amy?"

Povestea și intriga sunt bine construite, integrând cititorul în cadrul anchetei. Dorința de a citi este de neoprit. Capitolele scurte și rapoartele din captivitate sunt un accelerator  al cărui   scop este ca cititorul să se implice. Suntem implicați în totalitate în această poveste. Intrăm în intimitatea gândurilor și acțiunile victimelor. Am  tremurat, am suferit,  am trăit alături de victime jocul inventat de criminalul voyeurist.
Mi-a placut analiza personajelor, toate foarte bine structurate și pline de farmec, am crezut că am învățat să le cunosc, dar până la urmă au  reușit să mă surprindă. De asemenea, aspectul psihologic este foarte interesant. Dar cel mai frapant aspect al acestui roman este descoperirea a ceea ce se întâmplă cu victimele.

”Sam doarme. Acum aș putea să-l omor. E întors cu spatele la mine — ar fi foarte simplu. Oare s-ar trezi dacă aș face vreo mișcare? Ar încerca să mă oprească? Ori s-ar bucura, pur și simplu, că se-ncheie coșmarul?

            MJ Arlidge ne ​​ține în suspans până la sfârșit cu un complot captivant. Imediat ce o  victimă este eliberată,  alte două sunt prinse.  Cu fiecare pagina , tensiunea  crește și apar tot mai multe întrebări. Naratorul omniscient între diferite personaje și evenimente, ne ajută să știm ceea ce se întâmplă în orice moment, împărtășindu-ne atât detaliile anchetei cât și situația victimelor.  Uneori, un capitol cu ​​caractere cursive dezvăluie trecutul tragic al unui personaj neidentificat, menținând suspansul și drama.

"Ridic capul si o vad pe Amy cum se uita la pistol. Ar fi in stare sa-l ia? Acum doua saptamani as fi zis ca e cu neputinta. Dar acum? Increderea e un lucru fragil- greu de castigat si usor de pierdut. Nu mai sunt sigur de nimic. Tot ceea ce stiu este ca unul dintre noi va muri."

            Ghici cine moare primul” este un roman care forțează cititorul să ia în considerare o întrebare teribilă: Ce ai face daca ai fi într-o situație similară? Cunoști cu adevărat fiara care se ascunde în tine? În ce măsură este condiționată supraviețuirea noastră de o abordare etică și morală? Romanul subliniază fragilitatea ființelor umane la rău. Dragostea si prietenia sunt sentimente care dispar rapid, atunci când viața noastră este în pericol.

Fiecare om are o limită. O linie peste care nu se trece.

           Pe scurt, o carte plină de acțiune, disperare, frica, insecuritate și intrigi . Un thriller în care mai multe cupluri vor fi în poziția de a alege între moartea sau viața. Fiind un cititor compulsiv al acestui gen literar, eu recomand lectura,deoarece  „Ghici cine moare primul” este unul dintre cele mai bune romane polițiste  pe care le-am citit vreodată.

7 comentarii:

 1. Doamne, mie mi-ar fi imposibil să pot face o alegere! :)) Adică, na. Oricum, vreau să citesc acest roman de ceva vreme, de fapt. Și cum a apărut și „Ghici ce-i în cutie” (care are o copertă pur și simplu genială). Abia aștept. Ca întotdeauna, nu știu cum reușești să surprinzi atâtea chestii care să atragă într-o recenzie. Mulțumim. Seară faină!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ei nici victimele nu credeau ca pot face o alegere, dar disperarea i-a facut sa se decida. Din pacate consecintele sunt tragice...Si eu imi doream sa o citesc si datorita unui schimb , am reusit sa intru in posesia acestei bijuterii.Nu cred ca trebuie sa iti spun cat de muult imi doresc sa citesc acum volumul 2. Sper sa fi reusit sa transmit cat de mult mi-a placut. Foarte sincer nu ma asteptam sa imi placa asa de tare.

   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere
 2. Felicitari pentru recenzie
  Cum sunt fericita posesoare a unui exemplar nu imi ramane decat sa incep sa o citesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc ! Se citeste foarte repede. Nici nu stiu cand am terminat cele 400 pag. Finalul a venit prea repede.Abia astept sa citesc urmatorul volum sa vad ce ne-a pregatit autorul.

   Ștergere
 3. Doamne, abia aștept să citesc și eu cartea asta! Pare atât de captivantă și, într-adevăr, cu o poveste originală.
  Am mai citit și "Ghici ce-i în cutie", care m-a surprins atât prin copertă, cât și prin conținut.
  Felicitări pentru recenzie!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ei,tu ai inceput cu volumul 2 al seriei Helen Grace :D
   In Ghici cine moare primul gasesti o parte din informatiile necesare ptr a intelege cine este Helen Grace si de ce se comporta asa. Este una din cartile bune pe care le-am citit in anul 2015. Si mie imi plac foarte mult copertile celor dooua carti.
   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere
  2. Haha, nu pot să cred că am început cu volumul 2! :))) Eh, e bine măcar că am înțeles ce s-a întâmplat, chiar dacă am făcut încurcătura asta. :))
   O seară frumoasă! :D

   Ștergere