duminică, 1 martie 2015

Ucenicul asasinului - Robin Hobb


An aparitie: 2009
Autor: Robin Hobb
Categoria: Literatura Universala
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 608

 

   „Ucenicul asasin” este primul roman din seria dedicată familiei  regale Farseer,  din Regatul Șase Ducate. Primul contact cu această serie se face prin intermediul lui  Fitz, naratorul, alias Bastardul  Prințului  Chivalry. La vârsta de șase ani va fi răpit din brațele mamei sale și  adus la familia Farseer ,  unde este lăsat în  grija lui Burrich .Treptat, Fitz descoperă această lume nouă care-l așteaptă. În ciuda respingerii inițiale a împăratului, subtil, primește o educație princiară.
 
Deci, de ce ar trebui să citiți  Ucenicul asasinului  de  Robin Hobb?
 
              În primul rând pentru a explora universul pe care l-a creat de la zero: o geografie complexă, contextul  politic bine dezvoltat,  o familie interesantă, elemente care conduc la un complot captivant.
              În  „Ucenicul asasinului”,   lupta dintre Bine și Rău nu este un  război previzibil între părți  opuse  și  ireconciliabile, pentru că Hobb  pune accent pe ciocnirea dintre soarta omului și necesitate, între voință liberă și destin, personaje a căror existență este întotdeauna în mod inevitabil imprevizibilă.
         „Ucenicul asasinului” este unul  dintre acele romane numite " romane de formare",  în care  se pune accent pe  evenimentele care duc la anumite alegeri, la  care de multe ori ne raportăm personal. Nu este o coincidență faptul că de multe ori m-am intrebat: "Ce aș fi făcut?". Din acest motiv, aproape toate personajele care apar sunt foarte bine creionate, pornind de la Fitz și Burrich , până la copiii cu care tânărul nostru erou își petrece copilăria . Datorită lor, vedem întregul proces de maturizare a unui băiat, dificultățile prin care trece , până devine conștient de el însuși.
            Fitz este  un personaj principal cu adevărat duios și bine realizat! Îmi place când autorul are nevoie de timp pentru a dezvălui  toate trasăturile de personalitate ale personajului său.  Îmi place să știu evenimentele și dezamăgirile care au  influențat modul în care personajul gândește și reacționează. Pe scurt, urăsc super-eroul bun apărut  de nicăieri. Prefer personajele complexe, la care le  cunoastem trecutul, îndoielile ... Acest prim volum este o adevărata placere pentru un cititor ca mine, pentru că dezvăluie copilăria și anii de formare ai tânărului, Fitz, fiul bastard al unui mare prinț.
Viața lui  Fitz este marcată de mai multe figuri puternice, fiecare semnalizând o nouă etapă în viața băiatului: Burrich, în primul rând, mentor și tată surogat. Se simte în spatele bărbatului aspru, o sensibilitate reală. Chade este al doilea. Asasinul împăratului este responsabil să-l învețe arta otrăvurilor pe  tânărului băiat. Relația lor se  dezvoltă foarte rapid, și devin rapid apropiați. Fitz- vede acolo modelul, mentorul.
                Personajul meu preferat este, fără îndoială, prințul Verity, unchiul lui Fitz,  deoarece,  în opinia mea, el a dat cea mai importantă lecție copilului, despre smerenie și tratament uman.Abia aștept să văd ce se întâmplă cu această relație, în următoarele volume .  Și, de asemenea bufonul, care este , probabil, personajul cel mai intrigant și aștept cu nerăbdare  să văd cum va fi dezvoltat și utilizat de către autor. Se pare că vrea numai binele  lui Fitz, și simțim începuturile unei prietenii între cei doi.
                Ceea ce m-a impresionat cel mai mult, sunt abilitățile speciale ale lui Fitz, și anume Harul (magia subtilă de comunicare cu animalele, în special câinii ) și Meșteșugul(un fel de conexiune mentală) .  Această cantitate mică de magie oferă mult potențial seriei. Nu este marea magie cu efecte spectaculoase și vrăji care funcționează bine.Abia  aștept să văd pe  Fitz în posesia deplină  a darurilor sale și de a afla ce poate face.
Concluzia: Un complot bine gandit  centrat în jurul jocurile de putere din cadrul familiei regale, dar și a  războaielor care amenință Cele Șase ducate.  În meniul: prinți, trădători, magicieni, băieți și pirați! Din nou, acest volum este un început bun: ca orice carte introductivă bun, te face să vrei să afli mai multe!
Între castele, cavaleri și prinți imaginația mea a prins viață.
Când am citit ultimul rând din carte am simțit  dorința, de a deschide  de îndată cel de al doilea volum.

2 comentarii:

 1. Hei :) După ce am citit Tronul de cleștar, încep să am o pasiune pentru cărțile cu asasini, iar recenzia ta mi-a atras atenția asupra cărții. Îmi plac foarte multe poveștile care reinventează o nouă lume, o nouă hartă, cu locuri străvechi, în stilul lui Tolkien, Paolini sau Leigh Bardugo, mi se par mult mai palpitante, mai dispuse să prezinte orice nebunie, care în lumea noastră nu ar fi chiar atât de acceptată. Mulțumesc pentru recomandare! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si mie imi plac foarte multi autorii mentionati de tine. Sa adaugam la lista pe George R.R..Martin. Ucenicul asasinului a iesit din tiparele clasice ale fantasy-ului, a eliminat aproape în totalitate clișeele, si este pe cat se poate de originală. Este un roman care m-a fermecat. Loialitatea, credința, camaraderia nu sunt cuvinte fără sens .
   Tot o carte cu asasini este Farlander -Col Buchanan
   http://cuvintevrajite.blogspot.ro/2015/02/farlander-col-buchanan_1.html
   Multumesc pentru vizita !
   Elena

   Ștergere