duminică, 8 martie 2015

Cantecul Pasarilor - Sebastian Faulks


        
 
 
    
An aparitie: 12 noiembrie 2014
Autor: Sebastian Faulks
Categoria: Literatura Universala
Editura: LITERA     
Nr. pagini: 624
           Uneori este mai dificil să vorbim despre o carte care ne-a impresionat foarte mult, în comparație cu una pe care o uităm  imediat ce am citit-o.
         Acesta nu este un roman care vă va lăsa indiferenți. Odată lecturată ultima pagină vă veți  cufunda într-un vârtej haotic de senzații, una mai întunecată decât celălaltă, iar gândurile par să plutească libere, fără forma, aproape imateriale.  „Cântecul păsărilor”  nu este o carte care poate face  oamenii să  uite realitatea.  Este o carte care forțează cititorul să se confrunte cu creaturile monstruoase care pândesc în adâncurile sale cele mai intime.
         „Cântecul păsărilor”,  de Sebastian Faulks, este o poveste despre o pasiune copleșitoare și ferocitatea războiului: Stephen, tânăr englez venit în Franța pentru a lucra, și Isabelle se îndrăgostesc, trăiesc împreună momente unice si de neuitat, dar dragostea lor este o greșeală și nu are viitor. Confuzia inimii  este asociată cu complexitatea primului război mondial. Paginile dedicate războiului   sunt printre pasajele cele mai memorabile ale romanului.  În satele arse și tuneluri minate, Stephen  este martor la distrugerea unei generații.
         Mai mult decît  povestea lui Stephan și Isabelle aceasta carte este o descriere despre  inumanitatea acestui conflict și efectele negative care și-au pus amprenta asupra unei  întregi generații de oameni care au supraviețuit războiului.
         Isabelle și Stephen sunt personaje complexe, deoarece nici unul dintre ei nu este exclusiv  bun sau rău, și m-am  atașat repede  de amândoi.  Faulks gestionează acestă caracteristică  de-a lungul întregului roman – nici un personaj nu este definit clar  - ca fiind   bun sau rău - și cred că acest lucru spune multe despre ce  simte Faulks despre război în general.
         „Cântecul păsărilor”este, prin scenele chinuitoare din tranșee,  un protest împotriva războiului, dar mai ales împotriva uitării. Aceasta este o poveste despre primul război mondial, dar nu numai, este, de asemenea , o poveste de dragoste, o poveste despre prietenie, solidaritate și supraviețuire în tranșee.
          Mi-a  plăcut cum Faulks descrie personajele, relațiile și stările ... Și mai ales contrastul dintre povestea de dragoste pe care o descoperim în prima parte și accentul  din partea a doua a cărții,  care  se mută asupra războiului și atrocitățile sale. Faulks a reușit să creeze un echilibru între duritatea războiului și emoții fără a fi obositor pentru cititor.  Autorul m-a făcut să mă simt ca si cum aș fi fost  in tranșee cu soldații. Nu  sunt cuvinte  care pot descrie oroarea a ceea ce soldatii au trăit în acea perioadă. Putem vorbi despre  paduchi,bombardamente constante, dar și despre frica permanentă  de moarte.
        Și totuși, accentul nu este doar asupra acțiunii de război, ci asupra efectelor persistente pe care  le are războiul asupra oamenilor după ce ostilităților au încetat.  Sebastian Faulks arată cum celor care au fost expuși războiului  o lungă perioadă de timp , le este greu să se întoarcă și să trăiască vieți obișnuite.  Ei au trăit într-un coșmar atât de mult timp încât a devenit realitatea lor. Cei mai mulți  dintre ei mor repede sau ajung nebuni.
         Ce e mai rău este că, după ce au trăit pe linia frontului o lungă perioadă de timp, ei  încep să experimenteze un sentiment de detașare  ca și cum nimic nu conteaza cu adevarat. Cea mai șocantă dintre toate  mi s-a părut mulțumirea celor care locuiesc în orașele departe de acțiune.  Ei ,  pur și simplu,  nu  înțeleg  ororile prin care  trec  acești  soldați .
          Acum , că avem avioane și tancuri , tranșeele sunt  de domeniul trecutului. Dar este interesant  să stii cat de mult poate lupta  o ființă umană pentru supraviețuire.  Răspunsul este că nu există nici o limită.  Fără limită la toate.  Ființele umane pot fi împinse  să își depășească limitele și se pot obisnui cu ceva, indiferent cât de oribil este . Este un preț pe care eu nu aș fi dispusă să îl plătesc.
          Ce este cu adevărat uimitor  este că  generațiile viitoare au  uitat de  teroarea războiului. Nu iau   in seama lecțiile trecutului. Aceasta este o carte pe care o  recomand tuturor .  Avem nevoie să ni se amintească în mod constant de brutalitatea   de care specia noastră este capabilă   față de ea însăși.
          Sentimentul copleșitor pe care l-am  simțit în urma lecturii  este că Faulks a încercat să găsească  un sens războiului care a ucis atât de multe vieți , un război care a continuat să chinuie supraviețuitorii mult timp după ce au venit acasă. Nu par să existe eroi în această poveste și cred că Faulks a făcut acest lucru  intenționat.
Concluzia: Carte cu o temă istorică - palpitantă, emoțională, dar, de asemenea informativă și care dă de gândit. Faulks a creat un portret autentic al primului război mondial  pe carte l-a asociat  cu povești personale ce captivează cititorului. Mi-a placut . „Cântecul păsărilor”, este o poveste care se strecoara in mintea noastra, in inimile noastre, în ochii noștri.
 

Mulțumesc  EDITURII LITERA  pentru ocazia oferită de a citi și  prezenta impresiile mele despre  această carte  !

6 comentarii:

 1. Mulțumim pentru carte, de ceva timp mă țin să o citesc! :) Acum o s-o am și mai mult în vedere. Ai citit și celelalte cărți ale lui Faulks?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Inca nu . Sper sa reusesc sa le citesc si pe restul. Ma gandesc sa continui cu Amprenta Omului.

   Multumesc pentru vizita!

   Ștergere
  2. Cu mare plăcere. Eu am „Amprenta omului” în bibliotecă, dar e destul de mărișoară. Zi faină!

   Ștergere
  3. Esti un norocos! Am de gand sa citesc si eu "Amprenta omului" dar in vacanta de vara.Are 800 pag. ,cred.

   Ștergere
 2. Intr-adevar, un asemenea subiect nu poate decat sa emotioneze!
  (apropo de asta, eu mi-am propus sa scriu numai despre cartile/filmele care m-au impresionat)
  Pentru ca nu ma pot abtine, am „dat iama" in biografia lui Faulks si am vazut ca tatal sau a fost un soldat decorat si ca a trait o perioada in Franta (Sebastian).
  Ioana

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dupa aceasta carte , BBC a realizat si o serie Tv. Inca nu am reusit sa o vizionez , dar sper ca in curand sa imi gasesc ceva timp liber.
   Te inteleg privind hotararea pe care ai luat-o.Timpul este foarte pretios si nu se merita irosit .
   Carti despre primul razboi mondial nu prea am citit dar sper sa recuperez curand .
   Multumesc pentru vizita I!

   elena

   Ștergere