luni, 2 martie 2015

Printul spinilor - Mark Lawrence 
 
An aparitie: 2014
Autor: Mark Lawrence
Categoria: Literatura Universala
Editura: TREI     
Nr. pagini: 392
 
Sinopsis:Candva odrasla regala privilegiata, crescuta de o mama iubitoare, Jorg Ancrath a devenit Printul Spinilor, un adolescent fermecator si imoral, care conduce o banda de proscrisi brutali. Lumea este in haos, violenta abunda, cosmarurile rasar la fiecare pas. Trecutul dur al lui Jorg l-a facut sa nu se mai teama de niciun om, fie el viu sau mort. Totusi mai exista ceva care-l inspaimanta… Reintors la castelul tatalui sau pentru a-si revendica
Spinii m-au învăţat jocul. M-au făcut să înţeleg ce aveau încă de aflat toţi acei bărbaţi feroce şi serioşi, care luptau în Războiul Sutei. Lasă un om să joace şah şi spune-i că toţi pionii sunt prietenii lui. Lasă-l să creadă că nebunii lui sunt sfinţi. Lasă-l să-şi amintească zilele fericite, trăite la umbra castelului său. Lasă-l să îşi iubească regina. Priveşte-l apoi cum pierde tot.
Impresiile mele: Printr-o narațiune care prezintă evenimentele din trecutul și  prezentul  lui Jorg, prima carte a trilogiei „ Imperiul Fărâmițat” a fost construită pentru a ne șoca. Estou curiosa para ver se minhas teorias vão se concretizar. Acțiunea  are loc în viitorul nostru, după un cataclism nuclear. Lumea a revenit la Evul Mediu, și tot ce rămâne civilizației  , sunt cărțile antichității greco-romane. Am avut plăcerea de a citi trimiteri la Platon, Socrate, Aristotel, Plutarh, Euclid, etc. . Jorg, fiind un prinț , a primit o educație foarte bună. Când  este înjunghiat, el citează ușor  din Shakespeare: " E un pumnal ce văd în faţa ochilor? ("Macbeth, II).
            Multe referințe culturale sau mitice dau o aroma deosebită poveștii: David și Goliat, , Cavalerii Mesei Rotunde  (" -Iar oamenii care mă vor ajuta să duc la bun sfârşit planul vor fi cavaleri la curtea mea.), Oracole, Leucrotta (Pliniu cel Bătrân, Istoria Naturală, VIII, -O leucrota este un monstru care vorbește cu voce umană pentru a prinde prada) și muncile lui Hercule. „ Muncile”  sunt mai puțin evidente în carte, dar în opinia mea, Mark Lawrence folosește aceleași modele: Jorg a săvârșit o eroare , insultând pe  noua soție a  tatălui său și distrugere o operă de artă magică , ca Hercule când și-a ucis soția (singura diferență este că Jorg o face intenționat, pe când Hercule a fost curprins de  nebunie).În plus, „Prințul spinilor „  la fel ca eroii din antichitate (Ulysse, Hercule, Jason, etc.),  călătorește și întâlnește monștri cu care se luptă  (fantomele -episod de la începutul mlaștină ,Leucrotta, etc.). C'est aussi un voyage vers l'âge adulte : Jorg apparaît comme étant parfois trop jeune et certaines de ses actions sont immatures.
              Mark Lawrence a reușit să creeze un personaj cu o personalitate  foarte puternică. Jorg este un sociopat , care se straduieste să obțină ceea ce vrea. Isso quer dizer que, se tiver de matar pessoas próximas dele para conseguir algo, ele o fará. Acest lucru înseamnă că, dacă va trebui să omoare oameni apropiați pentru a obține ceva, el o va face.
          Setea de răzbunare a lui Jorg  este tema principală și aproape totul se învârte în jurul ei. Cada frase que ele fala ou que pensa, cada movimento, gesto e olhar, tudo tem a ver com a vontade de matar Renar. Fiecare propoziție, fiecare mișcare, gest, are de a face cu voința de a îl  ucide  pe contele Renar. Por um lado isto nos ajuda a conhecer em profundidade suas motivações, mas por outro lado, me deu a impressão que o livro se centra neste tema e deixa tudo de lado. Pe de o parte ne ajută să știm în profunzime motivația sa, dar pe de altă parte, mi-a dat impresia că această carte se concentrează doar pe această temă și lasă totul deoparte. Passará por cima de mil pessoas se for preciso, sejam elas mulheres, crianças, amigos ou familiares.
             În primul rând trebuie să vorbesc despre vârsta personajului. Eu não costumo ler resenhas ou ver críticas quando termino um livro, tenho um pouco de receio de ser influenciada e parecer uma cópia ou algo do tipo, mas neste caso, eu tive que recorrer a uma busca sobre o gênero épico e a idade dos personagens. Am simțit o uriașă discrepanță între  vârsta lui Jorg și atitudinea lui, dar din  câte am observat, mai ales în fantezia epică, personajele copii tind să fie mici adulți, adică sunt instruiți pentru a fi mici oameni și acționează ca atare. Portanto, partindo deste princípio entendi as atitudes deste "garoto". Prin urmare, pe baza acestui principiu înțeleg atitudinea acestui "copil".
           Un alt lucru care trebuie menționat  , este că Jorg are o frăție, un grup de mercenari, jefuitori, criminali, etc. care îl însoțesc que o acompanha e faz tudo o que o garoto quer.și fac tot ce  băiatul vrea. Estes personagens possuem características próprias, mas eles não são explorados, pelo menos não neste primeiro livro e isto dificulta um pouco entender os motivos que os levaram a seguir o garoto que quer ser rei a todo custo aos quinze anos. Aceste personaje au propriile lor caracteristici, dar ele nu sunt exploatate, cel puțin nu în această primă carte și acest lucru complică înțelegerea motivelor care le-au condus să urmeze băiatul care vrea să fie rege cu orice preț .
             Dialogurile sunt bine construite și mențin atenția cititorului. Além disto, por ser uma história contada pelo protagonista, há questionamentos retóricos e um contato direto com o próprio leitor. În plus, ca o poveste spusă de persoajul principal, există întrebări retorice și contactul direct cu cititorul însuși. Apesar de não ter sido cativada pelo Jorg, em muitos momentos eu quis dar uma sacudida nele e falar que eu não concordava com suas atitudes. În ciuda acestui fapt , nu am fost captivată de Jorg, și de multe ori am vrut să îl zgâlții  și  să îi spun că nu sunt de acord cu atitudinea lui.
 Concluzia : Lumea creată de Mark Lawrence este capabilă să surprindă chiar și pe cei care nu sunt fani ai fanteziei medievale. Definitivamente um mundo novo e original, repleto de segredos e conspirações que podem mudar tudo de uma hora para a outra. Categoric o lume nouă și originală, plină de secrete și conspirații care pot schimba totul în momentul potrivit. A magia presente no livro pode não ser o foco da história, mas mesmo assim é muito bem aproveitada durante todo o desenvolvimento do autor e acaba por tornar esse mundo ainda mais completo.

2 comentarii:

  1. Și eu am această carte în Wishlist. Vreau să-i dau o șansă autorului, deși nu mă dau în vânt după acest gen. Acum, după ce ți-am citit recenzia, vreau mai mult ca oricând să-l încerc. Am s-o citesc, cât de curând, și revin cu părerea. Spor la lectură!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma aventurez sa spun ca nu iti va placea nici cartea si nici Jorg...este dificil sa empatizezi cu personajul principal daca nu iti place genul . Astept cu interes impresiile tale.

      Ștergere