miercuri, 11 martie 2015

Șirul de platani - John Grisham

       


An aparitie: 2014
Autor: John Grisham
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO   
Nr. pagini: 608
 
        „Șirul de platani” este al doilea thriller juridic a lui  John Grisham în care apare  avocatul Jake Brigance. Li o primeiro livro, Tempo de Matar , há alguns anos e lembro-me de ter achado a história incrível. Am citit prima carte ”...și vremea e ca sa ucizi”, în urmă cu câțiva ani și îmi amintesc că am găsit o poveste incredibilă. Então, minha expectativa para reencontrar Jake e descobrir que rumo sua vida havia tomado, era imensa. Deci, așteptarea mea să îl reîntâlnesc pe  Jake și de a afla în ce direcție  a luat-o viața lui, a fost imensă. Felizmente, Grisham não me decepcionou. În ciuda personajului principal  și a  altor personaje  prezente în prima carte, poveștile sunt independente. A Herança faz menções sobre o caso anterior de Jake Brigance e relata as consequências do mesmo, entretanto o autor consegue situar o leitor na trama.
Povestea are loc la trei ani după Carl Lee Hailey pe care Jake  l-a  apărat într-un caz de crimă, devenit notoriu în orașul Clanton, Mississippi, din cauza diferențelor rasiale. Mais uma vez, Jake se depara com um caso onde o tribunal poderá se transformar em uma batalha racial, brancos contra negros. Din nou, Jake vine cu  un caz , care se poate transforma într-o luptă rasială: albii împotriva negrilor.
Statul Mississippi este cunoscut pentru discriminare și segregare rasială, precum și ca fiind locul de naștere al Ku Klux Klan .  M-am gândit că  „Șirul de platani”   va urma aceeași linie din”...și vremea e ca sa ucizi” , a cărui intrigă expune forma brută a rasismului încă existent în anii 1980 în SUA. Entretanto, a questão racial é abordada de maneira diferente aqui… o preconceito está lá, porém escondido sob o verniz da civilidade atual. Cu toate acestea, problema rasială este tratată în mod diferit aici ... este acolo, dar ascunsă. Mas no desenrolar da história, o autor expõe as agreções inflingidas aos negros e a impunidade dos brancos em um passado não muito distante.
            Seth Hubbard este un om bogat și singur. Doente e desamparado pela própria família, ele acaba sob os cuidados de sua empregada negra, Lettie Lang. Bolnav și neajutorat , părăsit de propria familie, el sfârșește în grija menajerei sale, Lettie Lang. Quando a dor provocada pelo câncer se torna insuportável e seu destino parece selado, Seth decide acabar com próprio sofrimento. Când durerea cauzată de cancer devine de nesuportat și soarta lui pare decisă, Seth decide să pună capăt suferinței lui. Mas antes de morrer ele faz algo impensável, Seth anula seu antigo testamento e faz de Lettie sua principal beneficiária. Dar înainte de a muri face ceva de neconceput, Seth anuleaza vechiul lui testament și o  face pe Lettie beneficiarul  principal. É óbvio que a família iria contestar o último desejo do falecido. Este evident că familia va contesta ultima dorinta a defunctului. John Grisham ne va conduce apoi 600 de pagini într-un proces în care orice fapt poate schimba dramatic fluxul evenimentelor.Assim, A Herança aborda o pleito dos familiares para anular tal testamento, colocando em xeque a capacidade de testar de Seth, a validade de um testamento controverso escrito de ultima hora e a suspeita em torno do porquê um homem branco deixaria seus bens para uma negra.
            Mărturisesc    mi-a plăcut ceea ce a făcut Seth, cu mult timp înainte de a cunoaște motivul (dupa ce am aflat motivul, l-am pus pe un piedestal). Os dois filhos não queriam saber dele, mas ao saberem da sua morte vieram a correr como abutres à espera da sua parte da herança. Cei doi copii nu-l cunosc, dar pentru că au aflat de moartea sa, ca vulturii, așteaptă cota lor din avere. Imaginem o choque deles ao saberem que não tinham direito a nada. Imaginați-vă șocul lor, atunci când au aflat că nu au dreptul la  nimic. Foi lindo! A fost frumos! Nesse momento começa a "guerra"! În acel moment începe "războiul"! Os filhos contratam advogados para contestar o testamento, os netos também contratam advogados para o mesmo fim e o caso vai a julgamento. Copiii angajează avocați pentru a contesta testamentul , nepoții angajează, de asemenea, avocați în același scop și cazul merge la judecată. Só que o julgamento é com júri! Dar procesul este judecat  de un  juriu!
          Personajele sunt toate perfecte în rolurile lor, fie că sunt "alb" sau "negru,", Grisham și-a însușit psihologia sufletelor și  a sentimentelor.  Orașul este în sine un personaj puternic si foarte bine creionat. Toți locuitorii săi sunt caricaturi a ceea ce se așteaptă de la un oraș mic și încă legat de rădăcinile sale.
Todo processo litigioso descrito no livro é sensacional, mas Grisham peca ao esmiuçar em demasia a vida e o passado dos envolvidos.         Toate litigiile descrise în carte sunt senzationale.  Não é tão emocionante quanto o título anterior, mas A Herança envolve o leitor por caminhos diferentes. Nu e la fel de interesant ca ”...si vremea e ca sa ucizi”,   dar „Șirul de platani” captivează cititorul în moduri diferite.
Concluzia: Autorul demonstreaza din nou capacitatea sa de a construi povești convingătoare, cu abordări originale , care pun personajele în situatii complexe,  și care îi servesc pentru a descrie modul de funcționare a sistemului de justiție american, subliniind punctele slabe și să denunțe nedreptățile sociale .
 
 
Multumesc librariei online libris pentru ca mi-a trimis aceasta carte spre recenzie; librărie unde puteti găsi atât cărți in limba romana cat si in limba engleza iar transportul este gratuit.

2 comentarii:

 1. Mulțumim de recomandare, îmi place mult coperta acestei cărți!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. eu am o slabiciune pentru cartile cartonate ...asa se face ca inainte sa citesc cartea eram deja fermecata de ea :D
   multumesc pentru vizita!

   Ștergere