vineri, 5 septembrie 2014

Vânătorii de oameni - Jussi Adler Olsen


 
An aparitie: 2014
Autor: Jussi Adler Olsen
Categoria: Literatura Universala
Editie: Necartonata
Editura: RAO
Nr. pagini: 416
 
 

 
Sinops: Cercetările Departamentului Q pe marginea unui dosar vechi de douăzeci de ani dezvăluie nu doar încrengăturile de interese ale unei complicate reţele de criminali, ci şi răni sufleteşti vechi şi nevindecate de decenii. Legaţi prin sânge şi instincte criminale, vânătorii de oameni ajung să fie vânaţi de prada lor. O cursă contra cronometru, cu final exploziv.
 
Impresiile mele: Hacia finales de la década de los noventa la policía encuentra a dos hermanos adolescentes brutalmente asesinados en una casa de veraneo al norte de Dinamarca . La sfârșitul anilor nouăzeci, poliția a găsit doi frați adolescenţi ucişi cu brutalitate într-o casă de vacanţă . Las pesquisas llevan hacia un grupo de jóvenes conflictivos pero de buena familia pero, sin embargo, el caso se cierra pronto ya que uno de los sospechosos se entrega y confiesa el crimen. Investigațiile duc  la un grup de scandalagii tineri, de familii bune, dar, cu toate acestea, cazul este închis repede deoarece un suspect se  predă și mărturisește crima. Caso cerrado. Caz închis. Veinte años después el expediente de esa investigación llega a la mesa de Carl Mørck en el Departamento Q . El cómo ha llegado hasta ahí y el quién lo ha puesto en circulación son solo dos de las muchas preguntas que empiezan a hacerse en el departamento. La douăzeci de ani de la această investigație pe biroul  lui  Carl Mørck din Departamentul Q, ajunge dosarul acesti caz . Deci, de ce este dosarul unui caz închis pe biroul lui Carl? Cine l-a pus  acolo?  Cine crede că acel caz nu este rezolvat?
           Acest al doilea roman din seria Departamentul Q (după "Camera Groazei" care mi-a placut foarte mult) este mult mai  bun decât primul volum.  Personajele sunt în expansiune vom afla mai multe despre inspectorul Morck și asistentul său, credincios Hafez al-Assad, cu care lucrează în armonie, completându-se  perfect. Sosirea  unui nou membru în departamentul Q , Rose , adaugă sare şi piper. Comisarul  Carl Mork este din ce în ce duios.  Acest colos, inca se recupereaza după  drama în urma căreia  unul dintre colegii săi a murit și un alt prieten  ,Hardy,a rămas paralizat. Il voudrait tant faire quelque chose pour soulager sa souffrance, à part ce que son mai lui demande bien sûr. El tânjește să  aline  suferinţa lui Hardy , cu excepția dorinţei acestuia de a-l ajuta să-şi ia viaţa. Dar Jusqu'où peut aller l'amitié ? cât de departe poate  merge prietenia?
              Acestea sunt Hasta aquí los personajes buenos de la novela pero ¿y los malos?aCESTEA sunt                                        personajele pozitive   ale romanului, dar ce ştim despre cele negative? Os confesaré que no hay nada en el mundo que me guste más que una novela negra con personajes que son malos, malísimos. Mărturisesc că nu există nimic în lume care să îmi placă  mai mult decât un roman polițist cu personaje care sunt rele, foarte violente. Y este libro los tiene. Și această carte le are. De ellos os voy a contar poco pero no perdáis de vista a esos jovencitos de los que hablé al principio. Despre personajele negative am să spun doar că Provienen de buenas familias y parece que no han roto nunca un plato pero en la actualidad, aunque ya no son el grupo unido de antes, hay una cosa, más bien una persona, que les mantiene juntos. Kimmie es la razón de sus miedos y de sus temores. provin din familii bune și se pare că nu le-a lipsit nimic , niciodata. Cei care i-au cunoscut și  care au avut relații cu ei, de obicei, au încheiat prost.  Cu toate acestea, au scăpat de justiție, bazându-se pe mită. . Acum, grupul este dispersat. Trei dintre ei ,oameni de afaceri, continuă să se întâlnească din când în când pentru a vâna animale exotice. Alt membru  este în închisoare pentru crimă.  Un altul a  murit într-un accident de vânătoare. Și ultimul membru , singura femeie, Kimmie, trăiește pe stradă cu  speranța că se va  răzbuna. Prietenii ei, cei cu care a lovit și ucis,  au trădat-o și acum plătesc pentru asta.
              Dintre  aceste personaje  antagoniste, m-a intrigat mintea fragilă  a lui Kimmie, și am fost surprinsă că  am simţit  simpatie pentru ea, chiar dacă ea se dovedește a fi la fel de vinovată ca prietenii ce vânează.  Cei trei suspecți, Ditlev, Torsten, Ulrick sunt nişte  sociopați privilegiaţi care au reușit să-mi dea fiori.
            Desigur, de la început  știm cine este vinovat, dar acest lucru nu este un obstacol major pentru acest scriitor care a reușit să creeze o poveste captivantă. Autorul reușește să creeze confuzie prin schimbarea constantă a perspectivei vânător-victimă a cititorului. Imi place cum  Jussi-ADLER  exploatează deosebit de bine psihologia personajelor sale torturate și înfricoșătoare.
    Chiar şi după ce am citit volumul doi  au rămas  întrebări la care încă nu am aflat  răspunsul. On sait par exemple que Mørck soupçonne son assistant de mentir à propos de ses origines syriennes mais le sujet n'est plus abordé. Știm de exemplu că Mørck suspectează  că asistentul său minte cu privire la originile sale siriene, dar subiectul nu este abordat. On soupçonne aussi que l'affaire qui a coûté la vie à un de ses coéquipié et paralysé l'autre pourrait être une embuscade plutôt qu'un malencontreux hasard et qu'un des policiers serait impliqué mais il faudra encore être patient pour en savoir plus. De asemenea, suspectează că afacerea care a costat viața unuia dintre  colegii săi ,iar unul a rămas paralizat, a fost  o ambuscadă, mai degrabă decât un accident nefericit și că poliția ar fi implicată.
             Concluzia:Vânătorii de oameni  este o carte impresionantă, foarte interesantă, foarte diferită și foarte bine scrisă. Din fericire, suntem doar la jumătatea poveștii, pentru că  Jussi Adler-Olsen are planuri de a scrie un total de 10 de cărți despre Carl și departamentul său.

4 comentarii:

 1. Am inceput sa devin pasionata de acest gen de carti.
  O recenzie foarte buna(la fel ca si celelalte).
  te pup

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc. Ma bucur enorm cand aud ca am convins pe cineva sa citeasca o carte ( e foarte greu asta).Daca ai avut rabdare sa citesti Sora aceasta carte iti va place cu siguranta. Ritmul este foarte alert .Totul se petrece la viteza maxima. Olsen e un magician pentru ca desi am citit 2 carti din serie am ramas cu dorinta ca vreau sa stiu mai multe despre personaje .Din pacate pentru volumul 3 mai avem putin de asteptat pana este tradus la noi.

   Ștergere
 2. Nu am citit niciodata o carte de genul, dar pare interesanta.
  Frumoasa recenzie.
  Pupici! <3

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. trebuie sa incerci , cred ca iti va placea.
   Am vazut ca acum citesti fantasy si romance . Mi-am propus sa citesc fantasy si eu saptamana viitoare , mai exact Tersias. Sper sa nu ma dezamageasca.

   Multumesc pentru vizita si aprecire!

   Ștergere