sâmbătă, 13 septembrie 2014

Și munții au ecou - Khaled Hosseini


Sinops: O poveste spusă de-a lungul mai multor generaţii care gravitează nu doar în jurul părinţilor şi copiilor, dar şi a fraţilor şi surorilor, a verilor şi a tuturor celor ce au grijă de ceilalţi, ŞI MUNŢII AU ECOU explorează nenumăratele feluri în care membrii familiei iubesc, jignesc, respectă, înşală, surprind şi se sacrifică unii pentru ceilalţi, atunci când contează cel mai mult. Urmărind diversele personaje şi ramificaţiile vieţilor acestora, alegerile şi iubirile fiecăruia, de-a lungul mai multor generaţii, peste tot în lume – de la Kabul la Paris, de la San Francisco până în Insula Tinos din Grecia – povestea se extinde gradual, devenind din ce în ce mai emoţionantă, mai complexă şi mai puternică cu fiecare pagină parcursă.
„ Aşa, deci. Vreţi o poveste?! Vă voi spune una.”
Impresiile mele: Există cărți care ne  distrag  atenția de la lumea de zi cu zi, care ne fac să visăm și ne permit    călătorim în  lumi îndepărtate. Mas há livros que são como uma facada no peito, um despertar para a realidade! O Silêncio das Montanhas é como um despertar! Dar există  şi cărți care sunt ca o lovitură puternică în piept, ce ne trezeşte la realitate!" Şi munţii au ecou"  este ca o trezire! Această carte este o călătorie în timp, care vorbește despre  durere, pierdere și speranță. Explora vidas enteras, algunas con un elegante enfoque sutil, cómo se desarrollan, lo importante que puede ser cualquier persona que se cruce con nosotros.
O livro inicia-se no ano de 1952, e narra a história de Pari e Abdullah, dois irmãos que moram no Afeganistão – mais precisamente numa aldeia fictícia chamada Shadbagh.                 Cartea începe în 1952 și spune povestea lui Abdullah şi Pari, doi frați care locuiesc în Afganistan - mai exact într-un sat fictiv numit Shadbagh. Por causa das dificuldades encontradas pelo pai deles, ele vende Pari e os irmãos se separam (vale ressaltar que Pari tem menos de quatro anos e Abdullah é o mais velho).Din cauza dificultăților întâmpinate de către tatăl lor, el  o vinde pe Pari și frații sunt separaţi (este de remarcat că Pari are  mai puţin de patru ani, iar Abdullah este cel mai mare).
„Toate lucrurile bune în viață sunt fragile și ușor de pierdut”.
             O livro é dividido em nove capítulos e cada um narra a história de um personagem que tem e/ou teve ligação com um dos irmãos. Cartea este împărțită în nouă capitole și fiecare spune povestea unui personaj care are și / sau a avut o legătură cu unul dintre frați. Em cada capítulo conhecemos a história de um personagem, e as histórias são tocantes e emocionantes; În fiecare capitol aflăm povestea unui personaj, iar poveștile se ating și se intersectează . podemos ver, por exemplo, a vida toda de Pari, desde o momento que passa a morar na casa dos pais adotivos, Nila e Suleiman Wahdati (que nunca confessaram que ela fora comprada), até o momento da sua velhice. Putem vedea, de exemplu, viață lui Pari, din momentul în care merge să trăiască în casa părinților adoptivi, Nila și Wahdati Suleiman , până la bătrânețe.  
            Romanul are un ritm foarte rapid,  dar cu toate că aceasta caracteristica sa principala,este  încărcătura emoțională extraordinară care emana  din toate paginile sale.
          Ceea ce m-a impresionat cel mai mult la  Khaled Hosseini este capacitate sa  de a creea personaje atât de reale, atât de vii, pline de nuanțe și complexe. Fiecare  personaj are propria sa personalitate, dar au în comun anumite caracteristici esențiale. Por ejemplo, cada uno de ellos siente, en mayor o menor medida, remordimientos y culpa por actos cometidos que, en su momento, perjudicaron a alguien. De exemplu, fiecare  simte într-o măsură mai mare sau mai mică, remușcări și vinovăție pentru fapte care au  rănit  pe cineva. Con frecuencia, esos remordimientos se les vienen encima de improviso, y tienen que acostumbrarse a vivir toda su vida con ellos, como un “ grifo que goteara sin cesar, en algún rincón de la mente” . De multe ori, aceste regrete vin pe neașteptate și trebuie să învețe să trăiască toată viața cu ele , ca un "robinet care curge  în mod constant, într-un colț al minții."
                Povestea este bine dezvoltată, cu multe salturi în timp și schimbări de peisaj, de la începutul anilor cincizeci și până în prezent, în Kabul, Paris, Madrid, insula grecească Tinos și unele locuri din Statele Unite cum  ar fi California .
               Tema care este prezentă  pe tot parcursul romanului este familia,  subliniind legăturile dintre frați.Dragoste, durere, sacrificiu, erori, speranţa, loialitate, compasiunea sunt comune diferitelor personaje, ca şi  modul diferit de a  face faţa evenimentelor. De asemenea, se  acordă o atenție deosebită modului  în care acțiunile noastre afectează generațiile viitoare.
          Ca fundal avem situația socio-economică din Afganistan.O țară răvășită de războaie și conflicte constante, stabilirea regimului taliban, invazia sovietică....
Concluzia: O carte despre viața, pierderea  inocenței și dragostea într-o familie  care încearcă să se reunească

7 comentarii:

 1. Este prima carte de Hosseini pe care o citeşti? Eu le-am citit pe toate, iar cel mai mult m-a impresionat „Vânătorii de zmeie", debutul lui.
  Fără să spun că nu m-a impresionat deloc, „Şi munţii.." mi s-a părut ceva de genul „cu de toate", iar aşa şi-a mai pierdut din intensitate - e doar părerea mea.
  Şi povestea de viaţă a autorului este specială - afganul trăieşte în America şi a studiat Medicina.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da este prima carte citita de acest autor,.Desi mi le-am cumparat pe toate s-a intamplat sa incep cu aceasta carte . Voi continua cu "Vanatorii de zmeie" .Sunt curioasa cum va fi.

   Ștergere
  2. Eu am inceput cu scrierile lui Hosseini in ordine cronologica din simplul motiv ca am cumparat Vanatorii de zmeie la putin timp dupa aparitia la noi, fascinata de subiect. Celelalte carti ale lui erau in curs de scriere :)
   Bazat pe Vânătorii de zmeie s-a realizat şi un film, cu unii actori din Afganistan - în special cei doi băieţi.

   Ștergere
  3. am vazut filmul astazi. Mi-a placut foarte mult dar din ce am citit pe net pare ca nu a transmis toata esenta cartii.

   Ștergere
  4. (aproape) niciun film nu se ridică la nivelul cărţii... Vânătorii de zmeie-filmul nu e capodoperă. Şi mie mi s-a părut slăbuţ faţă de carte. Spor la citit!

   Ștergere
 2. Frumos. Citesti carti foarte interesante. Mai avem uneori nevoie si de carti care ne dau o palma pentru a vedea realitatea.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. prietenii spun ca sunt lecturi excentrice:))
   Hosseini m-a surprins. Scrie foarte frumos si fiecare fraza este foarte profunda .

   Ștergere