duminică, 14 septembrie 2014

Onoare – Elif Shafak


 
  Sinops : Onoare este o poveste zguduitoare despre crima, iubire si familie, care se intinde pe trei generatii, urmarindu-si personajele in locuri extrem de diferite, dar la fel de fascinante – un sat kurd izolat de linga Eufrat, galagiosul si exoticul Istanbul, ploioasa Londra. Esma, o tinara de origine kurda stabilita in Londra, asterne pe hirtie povestea familiei sale, de la nasterea sub auspicii nefaste a mamei si a surorii ei gemene – Pembe si Jamila – pina la sfirsitul lor tragic. Onoare este in acelasi timp un exercitiu de exorcism menit sa purifice sufletul Esmei de ura impotriva fratelui care i-a ucis mama si o poveste moralizatoare ce arata cit de nociva poate fi obsesia onoarei pentru mintea necoapta a unui adolescent de saisprezece ani. Shafak abordeaza in cel mai recent roman al ei o tema extrem de actuala, cea a „crimelor de onoare”, care continua sa fie o realitate inspaimintatoare nu numai in societatile musulmane, ci si in comunitatile de imigranti din Vest.
 
Nu oricine ar înţelege asta, însă onoarea era singurul lucru pe care unii bărbaţi îl aveau pe lume.Bogaţii îşi puteau permite să-şi piardă şi să-şi recâştige reputaţia, să cumpere influenţă cu aceeaşi nonşalanţă cu care şi-ar fi comandat o nouă maşină sau şi-ar fi remobilat casele, dar pentru restul lumii lucrurile stăteau altfel. Cu cât omul era mai sărac, cu atât onoarea lui valora mai mult. Englezii nu înţelegeau legile astea străvechi.”
 
 Impresiile mele :   Cine nu apreciază  Turcia pe care o vedem în cărțile poștale? La beauté du Bosphore, des mouettes, des mosquées majestueuses longeant la ville et des amoureux se promenant à Büyükada. Frumusețea Bosforului, pescărușii, moscheile maiestuoase de-a lungul orasului si îndrăgostiţii plimbându-se pe paja Buyukada. C'est tellement facile d'aimer cette Turquie là. Este atât de ușor să iubeşti  acestă  Turcie !Un bijou entre l'Orient l'Occident. O bijuterie " între Orient și Occident", termen folosit ori de câte ori un scriitor turc vorbește despre țara sa.
On oublie souvent que la Turquie ne s'arrête pas là.             Uităm de multe ori că Turcia nu se oprește aici. Qu'au-delà du Bosphore, il existe un monde très loin de ce qu'on voit dans les séries turques. Că dincolo de Bosfor, există o lume foarte diferită de ceea ce vedem în serialele turceşti. Je compare souvent mon amour pour la Turquie par l'amour d'un homme. Am comparat de multe ori fascinaţia mea pentru Turcia cu dragostea pentru altă persoană. On dit que pour aimer pleinement il faut accepter les belles choses, autant que les moins belles. Se spune că pentru a iubi trebuie să accepţi pe deplin lucrurile frumoase la fel de mult ca cele  mai putin frumoase. Il en va de même pour un pays. Acest lucru este valabile și pentru o țară.
           " Onoare" este o saga de familie care  se întinde pe mai multe generații ( din anii '50 la începutul anilor '90) și mai multe țări. La novela está escrita con una gran sensibilidad y emotividad, y algunos capítulos están escritos como si fueran fábulas, lo cual dota de aún más Romanul este scris cu mare sensibilitate și emoție, iar unele capitole sunt scrise ca și cum ar  fi fabule, ceea ce dă  poveştii chiar mai mult  exotism.
          Citind primul capitol, credeți că ați înțeles întregul roman. Un jeune turc conservateur aurait tué sa mère pour avoir souillé l'honneur de la famille. Un tânăr conservator turc şi-a ucis mama pentru că a pătat onoarea familiei. Détrompez vous! L'histoire est bien plus profonde et intéressante. Gândiți-vă din nou! Povestea este mult mai profundă și mai interesantă. Lisez ce roman avec plaisir.Citiți acest roman cu plăcere. Vous allez y découvrir l'héritage ottoman magnifique dont aucun turc ne pourrait se débarrasser. Veți descoperi minunata moștenire otomană de care nici un turc nu  ar putea scăpa.L                           La sat sau oras, sărac sau  bogat, ignorant sau intelectual, fiecare cetățean turc poartă o parte din această civilizație de care ar trebui să fie mândru.
               Vous allez y découvrir des croyances, des superstitions, des mythologies, des traditions, des histoires d'amour, voire des repas délicieux. Veti descoperi credințele, superstițiile, mituri, tradiții, povești de dragoste și chiar mese delicioase. Vous découvrirez un héritage que même les familles qui ont quitté leur pays pour s'installer ailleurs ont emporté avec eux et ont transmis pour des décennies. Veți descoperi o moștenire pe care familiile  care și-au părăsit țara pentru a  se  stabili în altă parte , au adus-o  cu ei și transmis-o de zeci de ani.
 Concluzia: " Onoare"  este un tribut adus lumii arabe și un apel la toți cei care sunt dispuși să deschidă ochii, la  particularitățile exotismul lumii islamice prin povestea celor două surori : Pembe si Jamila .

4 comentarii:

 1. Ai intrat bine de tot „în pâine" în ceea ce priveşte lumea arabă, după recenzia cărţii lui Hosseini.
  Mă pasionează cam tot ceea ce are legătură cu lumea aceasta, cu „codul onoarei" şi câte şi mai câte!
  O să trec pe listă negreşit „Onoare".

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este prima carte pe care o citesc de aceasta autoare dar mi-a placut foarte mult! Initial am vrut doar sa o rasfoiesc si m-am trezit ca eram la jumatatea cartii.Finalul este total imprevizibil. Cu siguranta voi mai citit si alte carti ale acestei scriitoare.
   Stiu cate ceva despre lumea orientala dar cu cat aflu mai multe despre aceasta parte a lumii cu atat mi se pare ca stiu mai putin. Este o lume fascinanta privita din exterior dar ma bucur ca m-am nascut in aceasta parte a lumii.

   Ștergere
  2. Prin intermediul recenziilor tale zic eu ca am reusit sa cunosc o parte din felul tau de a fi. Esti destul de speciala si modul in care iti expui punctul de vedere ne face de fiecare data sa dam o sansa unei carti citite de tine.
   te pup

   Ștergere
  3. Multumesc! Mesajul tau vine intr-un moment in care ma intreb daca sa mai scriu pe blog si recunosc ca a picat bine.Eu am un stil mai aparte , exentric cand aleg ce citesc. Citesc cam toate genurile dar daca cartea nu ma prinde , renunt la ea.Chiar acum citesc cartea cea noua a scriitorului paulo Coelho- adulter.

   Ștergere