sâmbătă, 6 septembrie 2014

Prizonierul cerului - Carlos Ruiz Zafon

Sinops:Prizonierul cerului (2011), cel de‑al treilea volum din ciclul de romane inceput cu Umbra vintului si Jocul ingerului, revine la misterioasa si fascinanta lume din Cimitirul Cartilor Uitate, in centrul vechi al Barcelonei. In dimineata de Craciun a anului 1957, Daniel Sempere, cunoscutul protagonist, se afla singur in anticariatul tatalui sau, cind apare un personaj misterios. Acesta isi manifesta interesul fata de unul dintre cele mai pretioase volume din magazin, tinut sub cheie, o editie frumoasa, cu ilustratii unice, din Contele de Monte‑Cristo. Desi nu pare sa aiba o pasiune aparte pentru carti, strainul insista sa cumpere aceasta editie scumpa si sa i‑o daru­iasca prietenului apropiat al lui Daniel impreuna cu o dedicatie stranie. Vizita sa declanseaza o serie de aventuri uluitoare, pre­sarate cu urmariri, tradari, povesti de iubire, evadari spectaculoase din temnita, schimbari de identitate si reintoarceri din morti care schimba destinele tuturor si la care cititorii fideli vor lua parte cu sufletul la gura.
„Am știut mereu că într-o bună zi aveam să revin la aceste străzi, pentru a povesti istoria bărbatului ce și-a pierdut sufletul și numele printre umbrele acelei Barcelone cufundate în visul tulbure al unui timp de cenușă și tăcere. Sunt pagini scrise cu foc, la adăpostul unui oraș de blestemați, cuvinte săpate în memoria celui întors dintre morți cu o făgăduială înfiptă în inimă și prețul unui blestem.”
Impresiile mele:  Când am scris despre Umbra vântului și Jocul îngerului , am explicat că aceste două cărți, împreună cu ”Prizonierul cerului „ , formează  trilogia Cimitirul cărților  uitate.  Numai că trilogia a devenit o serie și "Prizonierul cerului " doar un alt capitol în această poveste de neuitat.
            „Prizonierul Cerului” preia povestea lui Daniel Sempere și Fermín Romero Torres,  pe care o  urmăm în „Umbra vântului”. Suntem  aruncaţi în trecutul lui  Fermín și zilele petrecute de acesta  în Castelul Montjuic din Barcelona, ​​care a servit ca închisoare politică în timpul dictaturii lui Franco, Spania. Povestea lui David Martin și Isabella, din  Jocul îngerului”  este de asemenea, preluată și toate poveştile din   trilogia  Cimitirul cărților  uitate se  întrepătrund în cele din urmă. Suspansul, anchetă și misterul - toate elementele cărților anterioare sunt prezente, dar totul este liniștit și dezvoltat în mod strategic, permiţând cititorului să se bucure de personaje și evenimentele.
               Setarea acţiunii  este acum Barcelona  anului 1957 și orașul, ca și în cele două cărți anterioare, este de o importanță vitală pentru complot. O  Barcelonă sfâșiată și amenințată de al doilea război mondial, lupte pentru putere, discriminare socială și autoritarism guvernamental. Nossos personagens principais são Daniel e Fermín, figuras apaixonantes até mesmo em seus piores momentos.
               Principalele noastre personaje sunt Daniel și Fermín. Ei sunt întotdeauna gata să se ajute unul pe altul, mai ales într-o situaţie critică , fără a cere nimic în schimb. Când un personaj intrigant face o vizită neașteptată la librărie Sempere totul se schimbă brusc. Acest personaj misterios ameninta sa dezvaluie un secret din trecut . Daniel Sempere și Fermín pornesc intr-o  aventură care va intriga și va  surprinde cititorul. Mi-a plăcut analogia între această poveste și cartea "Contele de Monte Cristo", de Alexandre Dumas (una dintre cărțile mele preferate din  literatură clasică).Um faria tudo pelo outro sem nem questionar os motivos.
             Una dintre principalele teme dezvoltate de Zafon este violența instituțională. Deținuții de la Castelul Montjuic sunt în mare parte adversari ai regimului fascist Franco. Directorul care are locul de muncă datorat cunoştinţelor sale politice și sociale, nu ezită să utilizeze sistemul penitenciar pentru câștigul personal. Zafon dă detalii despre rutina deţinuţilor  și toate încălcările drepturilor suferite de aceștia..Zafon pare mult mai interesat de faptul că toată acestă violență este ascunsă de o societate care preferă să închidă ochii și să uite.
         Narațiunea se face la prima și a treia persoană.  Cei care cunosc deja stilul narativ al autorului, știu  că Zafon se  joacă cu emoțiile noastre.sempre Nu știm niciodată  la ce ne putem aștepta, autorul ne surprinde mereu. Misterele profunde si pline de romantism ne insotesc la fiecare pas, pornind pe traiectoria personajelor cartii, de la infama inchisoare-fortareata-castel Montjuic care strajuieste Barcelona , la pavelele caldaramului bulevardului Ramblas, pana la poarta mare pazita de angrenaje, scripeti si parghii a Cimitirului Cartilor Uitate, un loc “unde oricine se simte fermecat si uimit”
      „Prizonierul Cerului” este o carte mare, bine construită, cu personaje inteligente și personalități puternice. Caracterizarea personajelor este atât de bine realizată  încât la un moment dat este posibil să recunoşti  un personaj după  caracteristicile sale, înainte de a fi prezentat.
      Este o carte care spune povestea unui om ce a evadat dintr-o închisoare în timpul celui de al doilea război mondial, dar vorbește despre prietenie, încredere, trădare, vorbește despre dictatura și teroarea pe  care a suferit-o  în timpul războiului, vorbește despre răzbunare și iertare, și desigur, despre Prizonierul cerului „ și „Cimitirul cărților  uitate”.
             În timp ce autorul subliniază faptul că saga Cimitirul cărților  uitate poate fi citită  în orice ordine, cred că este puțin probabil  ca un cititor care nu a citit înainte Umbra vântului și Jocul  îngerului  să se poată  bucura  de Prizonierul Cerului  în întregime. Impossível não é, porque Zafon é habilidoso em construir histórias diferentes, mas o livro é sim uma continuação dos dois anteriores e está situado, inclusive, em um tempo histórico posterior. Imposibil nu este, deoarece Zafon este maestru  în construirea  unor povești diferite, dar cartea este mai degrabă o continuare a precedentelor două și are acţiunea plasată  într-un moment istoric mai târziu. Para apreender a beleza e o significado completo da obra do autor catalão, recomendo a leitura dos três, pois os livros se entrecruzam. Pentru a înțelege frumusețea deplină și opera autorului catalan, eu recomand citirea celor  trei cărţi , deoarece cărțile sunt interconectate. Ler apenas um deles sem conhecer os demais, impede a visão do quadro completo.
             Cred că Zafon, după ce a scris  un roman despre Don Fermín  și aventurile sale până  întâlnirea cu familia Sempere, ne datorează o carte  în care să dezvăluie mai multe despre Cimitirul cărților  uitate, acest personaj  în afara timpului, cu  coridoare interminabile, cu cărți care pot duce la mântuire sau condamnare.
Concluzia : Acum, sub vraja celui de-al treilea volum al ciclului, “Cimitirul cărţilor uitate ”, mă declar “prizoniera” lui Zafon si a paginilor sale scrise cu foc, la adapostul unui oras de blestemati”. Prizoniera care asteaptă  continuarea, “stiind ca istoria (…) nu s-a sfarsit. Abia incepe”
 
 

8 comentarii:

 1. Buna!
  Observ, (si) din citatul de pe blog de pe coloana din dreapta, ca Ruiz Zafon este unul dintre scriitorii dragi tie. Am citit si eu toate volumele din serie; sunt incitante ca lectura, dar te pun si pe ganduri.
  Prizonierul cerului am citit-o in concediul 2013 - aproape jumatate dintre pagini intr-o zi cu ploaie, care ne-a blocat pe terasa unei pensiuni, in Apuseni.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine ai venit!
   Da .Carlos Ruiz Zafon este un autor care m-a marcat si de care efectiv m-am indragostit…de felul lui de a scrie si de romanele lui… Il recomand!
   Trilogia "Cimitirul cartilor uitate" este o trilogie mistica ce ravaseste si lasa amprente. Se citeste pe nerasuflate si se gindeste pe indelete.
   Multumesc pentru vizita!

   Ștergere
 2. Se pare ca toata lumea l-a citit pe zafon si doar eu am ramas ignoranta. Nici nu stiu cum e stilul acestui autor, dar simt ca am sa fiu surprinsa cand o sa-l cunosc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Carlos Ruiz Zafon este un scriitor care se adresează, celor care iubesc poveștile, cărțile și misterele . Cu siguranta ai sa te indragostesti de acest scriitor.

   Ștergere
 3. Nici eu nu l-am citit pe zafon, trebuie sa ma apuc curand de el.
  Te tuc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri

  1. Zafon te fura in lumea lui pe nesimtite .Cartile lui au tot ce iti poti dori:intrigi tesute cu o maiestrie de invidiat, tensiune, romantism, imaginatie debordanta si un strop de fantezie, suficiente sa te faca sa iubesti personajele.
   Multumesc pentru vizita!

   Ștergere
 4. http://romanceofpages.blogspot.ro/2014/09/leapsa-back-to-school.html Ai o leapsa de la mine.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! Sper sa reusesc sa o rezolv. E mai inedita idea acestei lepse.

   Ștergere