sâmbătă, 30 august 2014

Miss Fisher 's ( serial 2013)


                Eleganţă, eficienţă, înaintea timpului său și cu puteri excelente de deducţie.  La prima vedere ar parea    vorbim Poderíamos estar falando de Sherlock Holmes, mas estamos mesmo é descrevendo Phryne Fisher, a protagonista de Miss Fisher's Murder Mysteries . despre Şherlock Holmes.Dar nu .Cuvintele de mai sus o descriu pe Phryne Fisher, protagonista  din  Miss Fisher Murder Mysteries. Ambientada nos anos 1920 (o que deixa tudo ainda mais requintado), o seriado é adaptado de uma série de livros escrita por Kerry Greenwood.  Cu acţiunea  plasată în anii 1920, serialul este o adaptare  după 18  cărți scrise de către Kerry Greenwood.
                 Miss Fisher este o persoană independentă, plină de farmec, atentă, seducătoare și, desigur, știe cum să se  apere. Depois de um longo período na Europa e após o fim da Primeira Guerra Mundial, Phryne Fisher volta para Melbourne, cidade onde cresceu, e causa muito rebuliço por suas ideias inovadoras e seu apetite por solucionar crimes. După o lungă perioadă  petrecută în Europa , la sfârșitul primului război mondial, Phryne Fisher revine la Melbourne, orasul unde a crescut, și provoacă multă zarvă  datorită  ideile sale inovatoare și interesului pentru rezolvarea crimelor.Mas claro que ela não está sozinha nessa! Dar, desigur, ea nu este singură! Com a ajuda de seus fieis empregados Dot, Mr. Butler, Bert e Cec, além dos policiais Hugh Collins e Jack Robinson, Miss Fisher consegue solucionar todo e qualquer mistério que apareça pela cidadezinha australiana. Cu ajutorul angajaților săi credincioși Dot, domnul Butler, Bert și CEC, în spatele polițiştilor Hugh Collins și Jack Robinson, Phryne Fisher poate rezolva orice mister care apare în  orașul australian. Apesar de ambientada há quase um século atrás, a série lida com temas universais – e coerentes com os dias de hoje.
                Până în prezent, seria are 26 de episoade( două sezoane de 13 episoade fiecare). Matando os fãs de aflição, a ABC1 (canal australiano que produz o seriado) ainda não decidiu se cancela ou renova Miss Fisher – mas já tá rolando petição na internet pra tentar impedir o cancelamento.Există patru personaje principale: Phryne Fisher (Essie Davis), Inspector Jack Robinson (Nathan Page), sergentul Hugh Collins ( Hugo Johnstone-Burt) și Dorothy Williams (Ashleigh Cummings).

                        Dacă  Phryne Fisher este o femeie libera, care nu are nici o teama, Dot este mult mai pudică și timidă. Ea lucrează ca menajeră : are grijă de gătit, şterge praful, răspunde la telefon ... şi o ajută pe  Phryne în investigațiile sale, mai mult sau mai puțin.  Cele două  femei au mai multe în comun decât s-ar crede la prima vedere. Acest duo funcționează uneori, împotriva unui alt duo Jack / Hugh. Jack Robinson este un inspector de politie care se luptă pentru a scăpa de invazia omniprezentă  și iritantă a  domnişoarei  Fisher. Dacă el are o mică problemă să se afirme în primele episoade, îşi găseşte însă  repede locul și  ne  gratifică cu  replici din ce în ce mai înțepătoare.  El este asistat de Hugh Collins, la fel de  timid ca Dot, și nu foarte încrezător în forţele proprii. Cu toate acestea, este un tânăr loial pentru care  locul de muncă înseamnă foarte mult. 
          Spre deosebire de unele serii care se concentrează exclusiv pe personajele principale și ignoră personajele secundare (sau recurente), Miss Fisher Murder Mysteries scoate în evidență pe cei din jurul eroinei.  Avem pe domnul Butler, uneori ... surprinzător; Bert și CEC, doi șoferi de taxi care fac îi fac mici servicii;  Jane, pupilă domnişoarei Fisher; și în cele din urmă Dr. Elizabeth MacMillan numită "Mac", tot atât  neconvențională ca prietena ei Phryne. Mărturisesc că am o slăbiciune pentru domnul Butler și Bert.
         Relațiile dintre personaje evoluează credibil cu  fiecare episod . A fost  revigorant să   vizionez  o serie, în care personajele nu se îndrăgostesc la fiecare  două secunde, iar eroina  nu este sfâșiată între doi bărbați fantastici dar  inaccesibili. Fineţe, elegantă şi clasă: acestea sunt ingredientele principale care reprezintă  sarea şi piperul în  această producție de înaltă calitate. Am devenit foarte atașată  de Jack pentru slăbiciunile sale, punctele  slabe, latura să  cinică dar şi umorul  . Phryne Fisher  care este  întotdeauna foarte pozitivă și optimistă, contrabalansează atitudinea mai rezervată , uneori, a inspectorului.
             Reconstrucția anilor '20 este ,de asemenea, foarte interesantă, atmosfera, societatea  care incepe sa se schimbe  după război, religia  care are încă un rol important  și desigur, costumele...O piloto é regado a abortos ilegais, tiroteios, envenenamentos, cocaína, prostituição e uma cena de sexo impertinente, coisa que pode deixar o público habitual da ABC um pouco assustado.
               Costumele din această serie sunt superbe. Phryne Fisher aproape niciodată nu poartă de două ori aceleași haine, spre deliciul nostru.  Este un spectacol de moda din anii 1920, cu o notă de exotism, modernitate și originalitate, impregnate cu personalitatea eroinei noastre. Sunt profund impreionată de  munca depusă  de Marion Boyce: Nu-mi pot imagina cât de multe ore au fost necesare  pentru a crea și  a le proiecta pe toate.  Cele mai impresionant sunt cele purtate de  Phryne, dar  şi costumele sculptate  pe Jack .Rochiile menajerei ,Dot ,sunt mai putin viu colorat, dar la fel de delicate.  Un adevărat festin pentru ochi.
            În ceea ce privește decoraţiunile casei unde locuieşte Miss Fisher merită un roman în sine.  Arhitectura sa este foarte specială, iar interiorul este decorat cu mare gust.  Dincolo de asta, vom trece de la apartamente mizere la proprietari bogaţi, de la interioare foarte somptuoase la interiorul unui cabaret de  circ.  Ce e grozav este că trecem de la o lume la alta foarte natural, nu avem nici o dorință de a privi înapoi. Anchetele sunt efectuate în medii foarte diferite de fiecare dată, ceea ce ne permite să avem o vedere destul de cuprinzătoare a  Australiei , la acea vreme, din punct de vedere geografic, dar şi  punct de vedere social.
              Într-adevăr, fiecare investigație aduce în atenţia noastră un subiect sensibil: homosexualitatea, religia, primul Razboi Mondial, etc . Desigur, nu vom cunoaște în profunzime societatea australiană din anii 1920-1930, ci doar o bucatica.
             Pe scurt, eu sunt sigură că nu veți fi dezamăgiți de această serie  bine realizată, cu decorul său minunat,  care dă viaţă unui  scenariu uimitor .
 

2 comentarii:

 1. Uuu! Demult nu am mai vazut un serial asa! Defapt, cred ca niciodata. Doar filme.
  M-ai facut foarte curioasa in privinta lui si cred ca-l voi urmari.

  PS: Te invit la un concurs. Sper sa participi!
  http://intheheartofthewords.blogspot.ro/2014/09/autumn-giveaway.html

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este un serial mai special . Daca te uiti la lista serialelor recenzate ai sa observe ca imi plac anumite genuri , perioade...Miss Fisher este ca personaj foarte carismatica. Am urmarit serialul datorita ei ; mi-a placut foarte mult cum se baga peste tot , mai ales intr-o perioada in care rolul femeilor era limitat.
   multumesc pentru invitatie , voi participa!

   Ștergere