vineri, 14 martie 2014

Nord și sud – Elizabeth Gaskell
 
Titlu original: North and South
Editura: Univers
An aparitie: 1979
Nr. de pagini: 504
Recenzie Adaptare BBC -AICI
 
 
 
        Despre  "Nord și Sud" de Elizabeth Gaskell nu pot să spun decât că este o carte genială! Mi-a placut si am citit-o mult mai repede decât aș fi crezut.Este un amestec subtil de "Mândrie şi prejudecată " și "Germinal", cred.
       Ca şi  Emile  Zola, Elizabeth Gaskell descrie societatea industrială engleză - cu multe paralele între nordul și sudul țării - și apariția conflictului între clasa muncitoare și angajatori. Astfel, descrie condițiile de viață ale lucrătorilor (lupta continuă de a hrăni familii mari cu venituri mici, dificultăți în viața de zi cu zi, presiunile de lucru), în comparație cu cele ale
proprietarilor de fabrici care văd cum afacerile lor sunt pe cale de a fi ruinate .Este imparţială argumentând  în favoarea ambelor părţi. Unele dintre punctele de vedere dezvoltate ar putea părea destul de avangardiste  pentru acel  timp. Cu toate acestea, Elizabeth Gaskell, în cartea sa nu ţine partea nimănui : sefii  dar şi muncitori au calitățile și defecte, idei bune și opinii, dar și altele care ar putea fi condamnat în mod deschis Ea apără persoană ... dar arată partea întunecată a fiecăreia. Aceasta este o poveste bogată la nivel social și istoric.
                 Elizabeth Gaskell descrie această lume în schimbare prin ochii tinere Margaret Hale  care vine dintr-o lume diferită. Margaret Hale este o femeie tânără, fiica unui pastor, care a crescut în sud. Când tatăl său îşi anunță  intenția de a  renunța la jurămintele sale și de a se muta  în nord, lumea lui  Margaret se prăbuşeşte. A Milton Margaret scopre che il mondo è molto più vasto e sfaccettato di quanto potesse În Milton, Margaret descoperă că lumea este mult mai vastă și cu mai multe fațete decât şi-ar fi putut imagina. Nord e sud è la storia di Margaret Hale, fiera ragazza di campagna che, a causa di un dibattito ideologico del padre, è costretta a trasferirsi in un ricco paese industriale del nord dell'Inghilterr
             Margaret este un personaj extrem de fascinant: aroganţa ei, atitudinea rezervată, atașamentul său față de tradiții și obiceiuri sunt factori care în ochii cetățenilor din Milton, tind să o facă o creatură excentrică, și doar unii dintre ei vor descoperi că sub fațada de  mare doamnă  se ascunde o fată dulce,  cu principii, foarte ataşată de familie, și cu un trecut fericit pe care  știe că nu îl  poate recupera. Uno dei tanti che, quasi contro la sua volontà, finirà per essere affascinato da Margaret è John Thornton, ricco industriale di umili origini, anch'egli devotissimo alla madre (meh!) e al lavoro. Unul dintre cei multi care aproape împotriva voinței lui, va sfârși prin a fi fascinat de Margaret este John Thornton, industriaș bogat de origini umile, care este  de asemenea, foarte devotat mamei sale și fabricii pe care o deţine. Discuțiile dintre el și Margaret asupra orașului și fabricilor sale vor fi animate.  Fiecare  îşi va apăra opiniile sale și dragostea pentru regiunea sa natală. Această poveste de dragoste este esențială, dar de asemenea, servește ca o bază pentru alte aspecte ale poveștii în special, contextul social în care povestea se desfasoara. Margaret Hale și John Thornton sunt două persoane total  opuse.Pentru  Margaret,  sudul Angliei se află în centrul viziunii sale de om. Acest lucru implică compasiune, filantropie ... John Thornton reprezintă  nouă clasă conducătoare care apare în mijlocul industrializării secolului al XIX-lea. El este un om care este de părere că numai munca  formează  omul.
               Concluzia  Nord și de Sud este o carte care poate fi citită dintr-o suflare. Con una penna delicata ma incredibilmente realistica, che non lesina freddure e colpi di scena (ma neanche momenti di profonda introspezione e sentimentalismo), Elizabeth Gaskell crea personaggi variegati e carismatici, personaggi che si fanno amare e che ti tengono incollati alle pagine, per poi giungere al malinconico, struggente finale. Cu un scris blând, dar incredibil de realist, Elizabeth Gaskell creează personaje personaje  carismatice,  pe care  am ajuns să le  iubesc și care m-au ţinut lipită de pagini, până am  ajuns la finalul cărţii. Un finale pieno di speranza, in cui i protagonisti verranno ripagati per tutto il dolore che la vita gli ha inflitto. Un final plin de speranță, în care personajele pricipale au fost  recompensate pentru toată durerea pe care viața le-a cauzat-o.
 Romanul a fost  adaptat de  BBC cu mare succes în 2004.
 
 
Am citit această carte în cadrul clubului de lectură “Să povestim despre-o carte”.
 

 
 
 

4 comentarii:

 1. Excelentă recenzia ta, Ely! Mi-a plăcut mult cum ai prins atât de bine, personajul, epoca, problemele sociale şi povestea de dragoste. Mi-a plăcut că ai făcut toate astea în mai puţin text - este ceva spre care eu tind, dar nu reuşesc niciodată. Este atât de cald scrisă şi cu atâta drag, încât sunt convinsă că cei care te vor citi - şi n-au lecturat cartea - se vor simţi îndemnaţi s-o facă. Frumos scris! Felicitări!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! Cu timpul vei reusi sa sintetizezi tot ce doresti sa spui.De cand am inceput sa scriu pe blog , modul in care fac recenzia unei carti s-a schimbat foarte mult si cred ca se va schimba si pe viitor. Recenziile tale sunt foarte complexe , bine informate dar asta nu e un lucru rau.Intr-o societate ca a noastra ( mereu grabiti) e un avantaj sa afli tot ce te intereseaza despre o carte , autor fara sa cauti informatii din alte surse .

   Ștergere
 2. Recenzia foarte bine scrisa. Mai putin greseala gramaticala ce mi-a sarit in ochi: "v-a sfarsi" in loc de "va sfarsi" (varianta corecta).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. multumesc pentru apreciere , multumesc si pentru atentionare. Nu am observat pana acum greseala.

   Ștergere