joi, 20 martie 2014

WPC 56 (miniserie BBC 2013)             Situat în orașul fictiv Braiford   în anii 1950, miniseria, urmărește viața Ginei Dawson (Jennie Jacques), primul ofițer de poliție femeie din regiune. Dupa ce a făcut doi ani de pregătire , Gina îşi începe cariera în poliție.
             Dar entuziasmul pentru munca și dorinţa de a aşi construi o carieră ca poliţistă se confruntă cu sexismul şi  corupția din timpul său. Pentru colegii, ea există doar pentru a face  ceai şi pentru a scrie rapoarte.
             WPC 56 descrie cu realism, anii 1950 prin ochiul critic al Ginei.Aceasta este o perioadă importantă a istoriei în ceea ce privește emanciparea femeilor și evoluția societății, în general. Pentru o femeie din anii  1950 principala activitate  era de  gospodina,  să zâmbească  și să fie  disponibilă  pentru soțul și copiii ei. Cette notion d'assistanat se retrouve dans les emplois qu'occupent les plus indépendantes. Această situaţie este reflectată în locurile de muncă ocupate predominant de bărbăţi. Leur rôle reste de servir l'homme, de veiller à son confort et de le décharger de tâches rébarbatives manuelles. Rolul femeii era  de a servi bărbatul  şi de ai  asigura confortul.
             Dans ce contexte, la volonté de Gina de faire carrière dans la police est perçue comme une lubie par ses pairs, mais par aussi sa propre mère. În acest context, dorința Ginei  de a avea  o carieră în poliție este vazută ca un moft de colegii ei, dar, de asemenea, şi  de propria ei  mamă. Face aux aprioris sexistes, elle doit surveiller sans cesse le moindre de ses gestes et prendre des initiatives en douce afin de prouver à sa hiérarchie qu'elle est tout aussi capable de résoudre des enquêtes. Confruntandu-se cu prejudecăti sexiste, Gina trebuie să fie atentă în mod constant la  fiecare gest pe care îl face   și să ia noi inițiative pentru a dovedi în fața superiorilor săi că este la fel de capabilă  ca şi poliţiştii bărbaţi   participe la  investigații.
             Avec de l'aplomb, une bonne dose de sang-froid et de la jugeote, la jeune femme gagne peu à peu l'estime de ses collègues mais elle ne peut se résoudre à baisser sa garde, de peur voir tous ses efforts réduits à néant. Cu aplomb, o bună doză de calm și pricepere, tânăra femeie câștigă treptat respectul colegilor  săi, dar nu poate lăsa garda jos nici un moment , pentru  a nu vedea cum tot  efortul depus dispare .
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu