duminică, 2 martie 2014

The Fall (miniserie BBC 2013)


Sinops : Un thriller psihologic care relateaza viața a doi vânători. Unul este un criminal în serie care isi omoara victimele in jurul orasului Belfast, iar celălalt este o talentata femeie detectiv de la MET, care este adusa să-l prindă.
No one knows what's going on in somebody else's mind. Nimeni nu știe ce se întâmplă în mintea altcuiva. Life would be intolerable if we did. Viața ar fi intolerabilă dacă ar şti.
Impresiile mele:  The Fall este una din  seriile  BBC care  mi-a placut foarte mult ! Difuzat de BBC la începutul anului 2013,cele  cinci episoade au acţiunea plasată în Belfastul de  azi.  Belfast este un oraș de mărime medie, decadent prin exodul din  industria grea. Este capitala extremiştilor protestanţi IRA care vor lupta pâna la moarte pentru realizarea ideologiilor politice  în care cred.  Dar nu totul este politică.
        Uciderea arhitectei Alice Monroe dintr-o familie înfluentă  din Irlanda de Nord  are ca rezultat detaşarea  detectivului  Superintendent Stella Gibson din Londra la Belfast . Descoperă  foarte repede că aceasta nu este o crimă izolată: pe străzile din Belfast umblă liber  un criminal și violator în serie. Acesta îşi strangulează cu propriile sale mâini victimele  , toate  tinere, brunete și toate femei de succes în domeniul lor.
The Fall nu este o  serie tipică în care poliția face conexiuni  și colectează  indicii care le permit să vadă identitatea criminalului, având o multime de suspecți și motive.Seria BBC iese în evidență pentru că arăta din primul minut, nu numai faţa criminalului, dar şi  viața lui de zi cu zi. Es decir, en esta ocasión somos nosotros, el público, los que partimos con ventaja sobre los personajes . Cert este  că de această dată noi, publicul, vom începe cu un avantaj asupra personajelor. Nos regalan la oportunidad de armar todas las piezas del puzzle, y gracias a esa información privilegiada somos conscientes de cuándo la policía va por buen camino y cuándo está dando palos de ciego. Avem asfel  posibilitatea de a pune toate piesele puzzle-ului  la locul lor  și pentru că privim totul din  interior ,ştim  când poliția este pe drumul cel bun sau atunci când este în întuneric . O de cuándo el asesino está cometiendo algún falloSau cînd  criminalul comite o greşeală.
              Astfel, în fiecare episod vom vedea diferite scene cu Paul Spector, psihopat care se ascunde sub o fațadă de părinte atent și  în mod ironic, este  terapeut. Pero esta vez no es un psicópata al estilo de Dexter , no. Dar de data aceasta nu  avem de a face cu un  psihopat stil Dexter, nu.
Dexter  cînd ucide are un alibi moral deoarece victimele lui merita, pe când  în această serie , dimpotrivă, femeile sunt nevinovate și sunt victime ale unei persoane aparent normale .
    Dar seria nu numai că ne oferă posibilitatea de a afla detalii despre  viața profesională și personală a detectivului  și criminalului, dar, de asemenea, prezintă diferite scene cu  următoarele victime ale lui Paul astfel încât impactul este mai mare atunci când criminalul intră acțiune, deoarece victimele  nu sunt doar femei  necunoscute. Sunt femei pe care le-am văzut vorbind  pe chat cu prietenii, plimbându-se  cu familia, sau încearcând să se relaxeze . Nu le puteam ajuta, dar m-am simţit neajutorată de fiecare dată atunci când Paul intră în acțiune .
          El modus operandi de Paul Spector es de lo más peculiar, y en la serie se muestra con todo detalle. Resulta desconcertante ver cómo el asesino va preparando el terreno sin ninguna prisa, recreándose incluso más en esa preparación los días anteriores que en el propio asesinato. Modul de operare   a lui  Paul Spector este foarte ciudat, iar seria îl  prezentă în detaliu. A fost deconcertant să văd  modul în care criminalul îşi pregătește terenul fără a fi grăbit, chiar savurand pregătirile  pe care le face  înainte de crima în sine . Me resultó muy curioso que realice un álbum de recortes de cada víctima, recopilando imágenes y objetos suyos, pero en plan "bonito", casi como si se tratara de una obra de arte macaAm fost foarte curioasa de ce face un album cu  fiecare victimă, colectează  imagini și obiecte ale lor, aproape ca și cum ar fi fost o operă de artă macabră.
Este Paul Spector es un verdadero enfermo con quien es imposible empatizar (aunque por otra parte es inevitable sentir cierta atracción física ante un hombre que está de muy buen ver, todo hay que decirlo...Episod după episod în mintea mea au apărut mai multe întrebări legate de Paul : De ce alege întodeauna femei de  succes? ¿Por qué ese ritual de pintarles las uñas y lavarlas? ¿Cómo es posible que un monstruo así tenga dos hijos pequeños a quienes cuida y trata con cariño? De ce ritualul de spălare a unghiilor și de ce  le dă cu ojă roşie? Cum poate un monstru să îşi trateze cei  doi copii mici, cu atâta grijă și amabilitate? ¿Cómo puede un sociópata de tal calibre dar consejos a los demás para que puedan superar la pérdida de algún ser querido? Cum poate un sociopat de un asemenea calibru să dea altora  sfaturi , astfel încât să poată depăși pierderea unei persoane dragi?
Nu în ultimul rând  m-am întrebat  de ce  seria se numeşte "The Fall"(Căderea)? Ce înseamnă titlul? Nu am un răspuns la această  întrebare ,  dar cred că se refera la faptul că toată lumea cade, inclusiv noi.
Concluzia Căderea în ansamblu a fost o serie palpitantă, uneori incredibil de înfricoșătoare , cu o distributie fără cusur. Un thriller mare care prezintă un original portret  polițist / ucigaș

Un comentariu: