duminică, 22 decembrie 2013

Inferno - Dan BrownSinops: Inferno, ultimul roman al lui Dan Brown şi al patrulea din seria care îl are ca protagonist pe Robert Langdon, este o combinaţie abilă de mister, thriller, istorie şi cultură, care îl poartă pe cititor de la Florenţa la Veneţia şi apoi la Istanbul. Dinamic şi ingenios construit, romanul prezintă toate elementele cu care Brown şi-a obişnuit déja cititorii - un om de ştiinţă nebun, cu un ţel bine conturat, un mister greu de dezlegat, simboluri extrase din Divina Comedie de Dante, mesaje secrete, o serie de indicii pe care numai un specialist în simbolistică le poate descifra, elemente de artă şi de istorie şi o iminentă catastrofă de proporţii planetare. Trezindu-se, amnezic, pe un pat de spital din Florenţa, şi ajutat de o blondă inteligentă, Robert Langdon străbate Europa în încercarea de a afla ce i s-a întâmplat şi a rezolva totodată un mister cu conotaţii literar-istorice, vânat fiind de un asasin în slujba unei tenebroase organizaţii internaţionale.
 
 ’’Eu sunt Umbra.
Prin cetatea sumbră zbor
Prin damnarea eternă prind aripi.’’
Impresiile mele: După ce a complotat cu Galileo, Bernini, Vaticanul, Isus, Maria Magdalena şi Leonardo da Vinci , pentru a patra aventura a profesorului  Langdon, Dan Brown a apelat la Dante Alighieri și primul cant din Divina Comedie , Iadul, de fapt. Nu este prima dată când un autor îl  foloseste  pe Dante și munca sa. Și totuși  Brown reușește să iasă în evidență , fără să se încadreaze în tipare. Folosind elemente  cum ar fi arta, literatura, filozofia, știința și medicina, Brown reușește să trezească curiozitatea și să păstreze interesul cititorului până la ultima pagină. Autorul creează mistere complexe și secrete de la lucruri simple.
            Personajul principal este  neobositul Robert Langdon, profesor la Harvard și expert în simbolistică. A differenza degli altri romanzi però, qui non troviamo da subito un Langdon attento, immerso nella sua vita piena di impegni e nei suoi libri di simbologia, al contrario, la prima immagine di lui che ci regala Dan Brown è quella di un uomo fragile e vulnerabile: Langdon si sveglia, infatti, in un letto d'ospedale con un totale vuoto mentale sugli accadimenti degli ultimi due giorni e, cosa non da poco, con un foro di proiettile in testa, abilmente ricucito da un medico, Sienna Brooks , che, dal momento stesso del risveglio del professore all'ospedale, deciderà di rimanergli accanto ed aiutarlo, anche mettendo a rischio la propria vita. Spre deosebire de primele trei volume , de această dată , prima imagine a celui pe care l-a creat  Dan Brown este a unui  bărbat fragil și vulnerabil: Langdon se trezește, într-un pat de spital ,cu un gol mental a  evenimentele din ultimele două zile  și cu o gaură de glonț în cap, cusută  de medicul, Sienna Brooks. "Inferno", începe cu o cursă frenetică pentru a găsi amintirile pierdute ale profesorului.
            Ideea de a începe romanul cu un Robert Langdon diferit  de cum îl ştim ,  cred că a fost o modalitate foarte bună de a introduce cititorul în poveste: în acest fel, te simţi aproape ca Langdon - speriat, dezorientat și  în  căutarea unor  răspunsuri. Astfel, atunci cînd profesorul  pentru a-şi salva viaţa fuge din spital , cititorul se ridică și îl urmează încercând  să înțeleagă ce se întâmplă. .  Brown amestecă realitatea cu ficţiunea  și stabilește un dialog direct între carte și cititor pe  subiecte interesante, cum ar fi teoria malthusiană.
          Într-un crescendo de acțiune și suspans, romanul se desfasoara treptat, printr-o  narațiune  complicat țesută  cu firele unui  mister fascinant și tulburător în care nimic nu este ceea ce pare.  O luptă în care părțile adverse sfârșesc prin a fi de aceeași parte și prin care autorul ne dezvăluie că în  această lume granițele dintre bine și rău nu sunt clare  și precise.   Narațiunea lui Dan Brown, trezește în cititor o dorință incredibilă de a aprofunda anumite detalii.
         Așa cum am observat deja în cărțile sale anterioare, în special în Îngeri și demoni, Brown iubește Italia și este fascinat de misterele sale și literatura italiană. Questa sua "ossessione", però, inizia a creare i primi problemi del romanzoLangdon conduce gran parte delle sua indagine a Firenze e lo scrittore descrive in modo quasi maniacale tutti i monumenti e le leggende legate alla città. Langdon conduce o mare parte a investigației sale în Florența și scriitorul descrie aproape maniacal toate monumentele și legendele legate de oraș. Lo stesso fa quando l'azione si sposterà a Venezia e ad Istanbul. El face același lucru atunci când acțiunea se mută la Veneția și Istanbul.  Finalul este foarte surprinzător și interesant.
  Concluzia:  Inferno este o carte care merită să fie citită, mai ales pentru descrierea lucrărilor magnifice din  Florența și tensiunea pe care scriitorul a fost în măsură să o insufle pagină după pagină. Brown nu este cel mai bun scriitor , dar cu siguranta nu este cel mai rău. Una cosa è certa, mi è venuta una gran voglia di tornare a Firenze! Un lucru este sigur, am avut o mare dorință de a merge la Florența! 
Cele mai întunecate cotloane ale iadului sunt rezervate pentru cei care îşi păstrează neutralitatea în vremuri de criză morală.
Puncte slabe:
- Prea multe trimiteri. Unele nu sunt absolut necesare.
- Ritmul din  prima jumătate a cărții este un pic lent.
 Puncte tari:
– Personaje bine construite.
- Un complot complex și foarte bine scris.
- Un tribut adus lui Dante.

2 comentarii: