sâmbătă, 28 decembrie 2013

A Royal Affair ( film )


 
Titlu original: În Kongelig Affære (Die Königin und der Leibarzt)
Anul: 2012
Tara: Danemarca
Regizat de Nikolaj Arcel
 
PLOT:   A ROYAL AFFAIR / O afacere regală este povestea adevărată a unui om obişnuit care câştigă inima reginei şi porneşte o revoluţie. Centrându-se pe un triunghi amoros uimitor dintre Christian al VII-lea - un rege din ce în ce mai nebun (Mikkel Boe Følsgaard), un idealist - Struensee (Mads Mikkelsen) şi tânăra, dar puternica regină Caroline Mathilda (Alicia Vikander), drama este povestea captivantă a unor idealişti curajoşi care riscă totul în căutarea libertăţii poporului, dar mai presus de toate, este povestea unei iubiri pasionale şi interzise care a schimbat o naţiune întreagă.
 

Impresiile mele: Dacă îţi place  să rătăceşti prin sălile marilor resedinte regale,  să cunoşti  umbrele poveştilor de dragoste și trădare, conspirații și luptele dinastice, atunci   acesta este un film pe care nu trebuie să îl ratezi! 
         Cufundat în farmecul unei epoci de tranziție de la Evul Mediu la Iluminism ,  A Royal Affair încălzește și captivează mai bine decât multe alte filme ale genului, iar  pătură de gheață care acoperă Danemarca și înconjoară sufletele neliniștite ale  personajelor, exercită  o magie fascinantă. Prin acest film , ţara rece  a lui  Hamlet a dat de bună voie pe marele ecran câteva pagini ale istoriei sale mai  puțin cunoscute pentru  europeni, dar desigur, la fel de  pline de farmec ca cele ale  lui Henry VIII sau Marie Antoinette.
         Povestea incepe intr-un mod similar cu cea a Mariei Antonieta. Una jovencísima aristócrata es enviada a un país completamente desconocido para cumplir su deber para con su patria y familia casándose. O aristocrată foarte tanară este trimisă într-o țară complet necunoscută pentru a-și îndeplini datoria faţă de țara și se căsătoreşte. Aici se opresc similitudinile. Regina Caroline Mathilda se căsătoreşte cu  un rege nebun și incapabil care o ignoră și optează pentru o viață scandaloasă.
Când regele se întoarce dintr-o călătorie în Europa, însoțit de Struensee, noul doctor, Caroline descoperă un aliat neașteptat în persoana doctorului. A atracção que os dois sentem desenvolve-se devido aos ideais que ambos partilham, mas depressa evolui para um romance clandestino e apaixonado. Atracția pe care regina şi doctorul o simt  şi care se dezvolta ca urmare a idealurilor pe care le împărtășesc, evoluează repede  într-o clandestină poveste de dragoste pasională. Filmul este centrat foarte mult pe povestea de dragoste dintre cei doi, care au avut  şi o fiică bastard.Ligado aos ideais iluministas proibidos na Dinamarca, o médico convence o rei a dar uso ao seu poder até aí inexplorado para destituir a conservadora assembleia política e levar a cabo grandes mudanças na sociedade dinamarquesa.
Es una película que va mucho más allá del simple romance, trata de profundizar en la problemática y las inquietudes de los personajes ya su vez busca siempre un punto de vista Histórico.Chiar și cu acest punct central al filmului, axat pe povestea de dragoste clandestină filmul este mai mult decât atât.desagradando a muita genteEste un film care merge mult dincolo de romantism , încearcând să exploreze problemele și preocupările personajelor din  perspectivă istorică. Viața de la curte, intrigile, relațiile care se stabilesc  între diferite personaje sunt toate reconstruite cu mare abilitate. Totul a fost atât de interesant pentru mine încăt am fost chiar îngrijorată de soarta protagoniștilor. A Royal Affair ha cumplido con creces todas mis expectativas , he aprendido un poco sobre la Historia danesa ya la vez he disfrutado inmensamente con la trama en sí.Am învățat un pic despre istoria daneză și în acelaşi timp m-am bucurat de complot în sine. Acesta  (complotul) are un mesaj latent, imperceptibil , de eliberare împotriva opresiunii  Bisericii și limitărilor  impuse de  guvern și modul de viață  bazat pe frică și credință oarbă.
         
  În mod ironic, unul dintre personajele care mi s-au părut fascinante a fost regele nebun. Impresionante.Impresionant. No encuentro otra palabra para describir la magnífica actuación del rey por parte de Mikkel Boe Følsgaard. Aunque el trabajo de los tres protagonistas es totalmente inmejorable, porque mientras que Mads Mikkelsen encaja a la perfección en su papel Alicia Vikander (vista en Anna Karenina) sorprende muchísimo dotando a su personaje de una credibilidad plena. Nici un alt cuvânt pentru a descrie performanța magnifică  a regelui interpretat de Mikkel Boe Følsgaard.  Actrita Alicia Vikander joacă pe regina adulteră foarte convingător. Nevinovăție, amărăciune, disperare, sunt unele din emoțiile pe care reușește să  le transmită. Personajul interpretat de Mikkelsen este un om inteligent, citit , curajos, dar, de asemenea, pasionat și idealist .
      Una dintre cele mai bune scene este atunci când medicul spune unui preot, care este parte a Consiliului de Stat:
   "Cine este mai nebun, regele sau cineva care crede că lumea a fost creată în 7 zile?"
 
             Vizual fără cusur, filmul are o producție elaborată, atât în ​​costume îndrăznețe cît și în decoruri  fantastice .Filmul este foarte bun și merită văzut.Se bazează pe romanul Prinsesse af blodet de Bodil Steensen-Leth.
 
 
         

  Concluzia : Iluzii, intrigi și dragoste într-o Europă pre-revoluționară.Filmul are capacitatea unica de a portretiza o întreagă țesătură socială, fără a pierde din vedere cele mai profunde sentimente ale protagoniștilor.
 

5 comentarii:

 1. Foarte frumos! Mulţumesc pentru recomandare. Îmi place foarte mult genul acesta de filme.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ...Placerea a fost de partea mea....Si mie imi place genul acesta de filme foarte mult.
   ....A Royal Affair este un film cuceritor, deloc plictisitor.Este un film despre iubire, bunătate, prietenie, onoare, trădare și idealuri, lupte interioare, dezamăgire, glorie și moarte.
   Multumesc pentru vizita si vizionare plăcută!

   Ștergere
 2. Am dat din intamplare peste el de curand si mi-a placut! Ce rege nebun si ce regina curajoasa! :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Superb filmul, eu aproape am plans la el. Iti recomand Glorious 39 un film exceptional, insa cu actiunea plasata in al 2 lea razboi mondial.

  RăspundețiȘtergere