luni, 29 iulie 2013

Capătul cercului - Tom Engeland

"Viaţa e un cerc. Inceputul şi sfarşitul vieţii se unesc intr-un punct pe care religiile il folosesc ca parghie pentru toata valoarea lor.
Pentru mayaşi, timpul era un cerc al repetarii. Stoicii credeau ca universul va pieri, dar ca altul nou se va naşte din cel vechi. Dar pentru creştini timpul e o linie dreapta si inalterabila, care duce direct la Ziua de Apoi."
           
               Capătul cercului este un thriller bine scris, cu toate ingredientele necesare unui roman din aceasta categorie.. Povestea este narată  la persoana întâi de Bjoern Belto, un arheolog norvegian cu un trecut personal și familial dificil. El  este  inspectorul care reprezintă interesele norvegiene într-un sit arheologic din Norvegia, de la  mănăstirea Værne în Østfold. În timpul săpăturilor este  descoperită   o raclă veche de 2000 ani. Arheologul șef vrea să plece din țară, pe furiș, cu racla, iar autoritățile par să îl ajute. Dar de ce? Ce conține? Ce o  face atât de valoroasă? Belto încerca să împiedice furtul artefactului și să afle  secretele ascunse în ea. Cercetarea  ii va va pune în pericol viața, sub semnul întrebării trecutul familiei sale şi va călători în Europa și Orientul Mijlociu. .
              Imi place Bjoern  Belto. Spre deosebire de alte cărti de acest gen, personajul principal este bine conturat. Belto este inteligent, strategic, distractiv și aventuros asemeni unui  Indiana Jones norvegian.
Una din profesoarele mele norvegiene m-a întrebat odată ceva. ”Bjørn, dacă ai fi o floare, ce fel de floare ai fi?” … I-am povestit despre Haleakala Silversword, care crește doar în preajma vulcanului Haleakala din Maui. Vreme de douăzeci de ani nu este decât un ghem umil, acoperit de peri lucitori și argintii, acumulându-și energia, apoi, deodată, într-o vară, înflorește extravagant în nuanțe de galben și purpuriu. Pe urmă moare.
Răspunsul meu a buimăcit-o. A rămas îndelung lângă banca mea, holbându-se la mine.
Ce naiba se aștepta să răspund? Că aș fi fost un cactus?”
           În ceea ce privește asemănările cu "Codul lui Da Vinci", ar fi suficient să știți că veți găsi aici un ordin  misterios și puternic, un albinos, un mister care ar putea zgudui religia creștină, dezvăluiri despre viața lui Iisus, Graalul, o conspirație de 2.000 de ani pentru a acoperi  răstignirea și învierea lui Isus Hristos ... toate scrise cu doi ani inainte de "cod" ... 
            Stilul este frumos şi  povestea se citeşte uşor.Ritmul nu este alert, însă este suficient cât să "ţină în priză" orice cititor
Concluzia :  Avem de-a face cu tot ce se poate : istorie, mister, religie, simbolistică, toate combinate în așa fel încât să rezulte un tot unitar.Autorul a reusit sa creeze o poveste care m-a captivat. De aceea  abia astept sa citesc si urmatoarele cărti alui Tom Engeland care il au  ca personaj principal pe Bjoern  Belto.

"Dar, dacă te gândeşti mai bine, nimic nu se sfârşeşte vreodată. Totul continuă în alt fel. Unde se sfârşeşte sau începe un cerc?"  

3 comentarii:

 1. Încă o recenzie care o laudă, înseamnă că nu am făcut o alegere proastă când am achiziționat-o.
  Abia aștept să o lecturez și eu. Mi-am achiziționat-o de ceva vreme dar am fost nevoit să o tot amân. O să o iau cu mine pe tren și o să mă delectez.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E o carte ce merita citita, nu vei constata pe parcurs sau la final ca iti iroseste timpul!
   Lectura placuta!

   Ștergere
 2. Foarte interesanta recenzia ta!
  Trec si eu pe lista cartea recomandata de tine!

  RăspundețiȘtergere