vineri, 5 iulie 2013

Iubirile croitoresei - Maria Duenas

Produs publicat in 2011 la Polirom
Data aparitiei: Martie 2011
Colectia BIBLIOTECA POLIROM
Tip coperta: Brosata
Format: 130x200
Numar pagini: 608


“- O maşină de scris mi-a schimbat destinul. O Hispano- Olivetti, de care m-a despărţit săptămâni la rând sticla unei vitrine. Privind din prezent, de pe parapetul anilor scurşi, e greu de crezut că o simplă maşinărie poate într-adevăr să schimbe cursul unei vieţi, dinamitând în doar patru zile toate planurile făcute pentru a-1 menţine. Dar aşa a fost, şi n-am putut face nimic ca să împiedic asta.”


Titlul original este "El tiempo entre costuras" ceea ce eu cu putinele mele cunostinte de spaniola as traduce "Timpul dintre cusaturi". De la titlul original pana la Iubirile croitoresei este drum lung  deoarece  nici macar nu e vorba despre iubirile unei croitorese. Acest roman arată modul în care o persoană obișnuită, fara nici o pregătire speciala și cu  o voință puternica ,  sfârșește prin a deveni   un spion  de bază al englezilor în intrigile ţesute de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial.
“In doar câteva luni, am rupt-o cu întregul meu trecut; nu mai eram o umilă croitoreasă de doi bani şi devenisem, alternativ sau paralel, o mulţime de femei diferite. Fusesem, pe rând, candidată începătoare la un post de funcţionară, beneficiară a patrimoniului unui mare industriaş, amantă voiajoare a unui pungaş, aspirantă plină de iluzii la postul de director al unei afaceri argentiniene, mamă frustrată a unui copil nenăscut, bănuită de escrocherie şi furt, îndatorată până-n măduva oaselor traficantă ocazională de arme deghizată în maură inocentă. În şi mai puţină vreme trebuia să-mi definesc noua personalitate, fiindcă nici una dintre cele anterioare nu-mi mai era de folos.
               Este un roman foarte bine scris din punct de vedere literar și istoric. Povestea se bazează pe fapte istorice bine definite: războiul civil spaniol, Francisco Franco, Protectoratului spaniol din Maroc, divizarea  Europei in cel  de-al doilea război mondial, spionajul.... Povestea este împărțita în patru părți: pre-război Madrid, Maroc, Madrid și Lisabona postbelică. Acest lucru imprima  cartii în opinia mea, un ritm  dinamic . María Dueñas descrie cum era viața în Spania imediat după Războiul Civil și surprinzatoare este  prezența naziștilor  în Spania. Pe de altă parte, în Madridul  post-război, am fost surprinsa să văd ca  a existat o "zona VIP", în centrul orașului. În acesta zona nu a existat foamete, oamenii isi  cumparau  haine scumpe, mergeau la cafenele și diverse festivaluri. In restul orașului  domnea foametea  și singura lor preocupare era  de a  mai trăi o zi .Autorul  amesteca faptele reale cu un complot fictiv .        
              Unele dintre personaje sunt inventate de autor ca Sira, Marcus Logan, Dolores, etc ... dar mai sunt si altele reale  ca Ramón Serrano Suñez, Rosalinda Fox, Juan Luis Beigbeder și Alan Hillgarth.
Eroina principală, tânăra croitoreasa Sira Quiroga ,paraseste  Madridul pentru dragoste. Se mută la Tangier cu un bărbat pe care abia il cunoaște, dar  care o face sa se ​​simta femeia cea mai speciala din lume .Trădata  , abandonata si  asaltata de datorii, Sira se mută la Tetouan, capitala Protectoratului spaniol din Maroc. După luni de depresie, fata, asistata de către proprietara pensiunii unde locuiește, deschide  o casa de moda, care va deveni  curând locul in care vin  toate femeile din  Tetouan sa isi faca haine . Acesta este începutul pentru Sira a  unor aventuri  departe de tot ce si- ar  fi putut imagina ...De-a lungul romanului asistăm la metamorfoza unei tinere timide care a suferit  , într-o femeie puternică și încrezătoare, ce  își asumă riscuri pentru tara sa.
 “— Cândva, în urmă cu mulţi ani, mi-am deschis sufletul în faţa unui bărbat care nu şi-a arătat adevărata faţă şi m-am chinuit mult să vindec rănile pe care mi le-a lăsat în inimă. Nu vreau să păţesc şi cu tine la fel. Nu mai vreau minciuni şi umbre. Nu mai vreau ca alţi bărbaţi să dispună de mine după cum li se năzare, depărtându-se şi apropiindu-se fără să mă prevină,chiar dacă pentru a-mi salva viaţa. “
               Prin Sira Quiroga  vedem cum trăiesc cetățenii obișnuiți, cu restricțiile ,neajunsurile și lupta continuă pentru supraviețuire. De asemenea, putem vedea situatia  femeilor din acel timp, dificultățile  cu care se confrunta  o femeie singură  care  incearca sa supraviețuiască într-o lume dominata  de bărbați.  
 Drintre personajele secundare mi-a placut cel mai mult  contrabandista Candelaria. Aceasta este un personaj uimitor, cu nerv și o filozofie de viață destul de speciala.
              Vocabularul folosit este potrivit pentru orice cititor, as prefera să-l definesc  ca rafinat. . Scrisul este fluid, personaje bine concepute, reale, pline de probleme, traume, răni cauzate de viață și determinare de oțel pentru a merge mai departe. Deși romanul are peste 600 de pagini , nu există nici un moment de plictiseală.  Sunt multe povești intercalate care mențin curiozitatea aprinsa tot timpul.
        În cele din urmă, am fost încântata  să văd la sfârșitul lucrării, bibliografia utilizată de către Dueñas María din  două motive:
1. Pentru a fi un scriitor bun, trebuie să fii un cititor mare. Dovada în acest sens este lista lunga de cărți pe care autorul a consultat-o.
2. Pentru cei care ca mine doresc să afle mai multe despre subiectul principal al cărții, există posibilitatea de asi   extinde cunoștințele prin intermediul acestor cărți menționate de  Maria Duenas.
     Concluzie :
Dragoste, război, spionaj, peisaje exotice, istorie ,  personaje reale ingenios amestecate cu cele fictive, descrieri  delicioase ale  hainelor  create cu inventivitate (la urma urmei, titlul original este Tiempo Entre Costuras, " timp între cusături" cu dublu inteles facand  aluzie la mesajele criptate) :ce ai mai putea dori?
Citate preferate :
“Nostalgia mă ameninţa cu loviturile ei, dar ştiam să mă feresc la vreme şi să mă fofilez, eschivându-mă graţios: învăţasem arta fugii şi o practicam ori de câte ori îi presimţeam ameninţarea în apropiere.”

“În acest scop, trebuia să spoiesc trecutul, să inventez în graba mare un prezent şi să proiectez un viitor pe cât de fals, pe atât de splendid. Trebuia să încep cât mai iute. Nici lacrimi, nici văicăreli. Nici priviri condescendente în urmă. Totul trebuia să aparţină prezentului, zilei de azi.”

10 comentarii:

 1. Frumoasa carte! Eu astept acum urmatoarea carte scrisa de Maria Duenas, este in pregatire la Polirom, se numeste 'Ce avem si ce uitam'.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. nu stiam de aceasta carte. Daca ar fi dupa mine mi-as cumpara toate cartile pe care le vad .Sper sa aiba un pret decent atunci cand va aparea.Mai am un pic si voi fi exilata daca mai cumpar multe carti cu pretextul reducerilor :))

   Ștergere
  2. E un text... cartea asta. Si atat. Cuvinte insirate cu dichis, de o feminitate aproape militanta. Lectura de vacanta, da. Literatura pasibila de clasicizare, nu. Chiar daca scrisul este fluid.

   Dau doar un exemplu aici: felul cum intelege autoarea sa stabileasca un context istoric punand personajele sa debiteze nesfirsite birfe istorice, in niste dialoguri cu totul neverosimile, mai ales ca cei ce chiar sunt implicati in evenimente nu par a tine seama de cultura extrem de limitata a croitoresei, fara suparare. Cine pe lumea asta ar turui atatea chestii si amanunte politice unei femei fara cultura politica, in afara de cazul in care ar vrea strict sa se culce cu ea? Eu, unul, nu. In nici o varianta.

   Ștergere
  3. Asa cum degetele de la o mana nu sunt egale , nici noi oamenii nu avem aceleasi preferinte.Este normal sa avem pareri diferite... In privinta acestei carti, sunt de accord ca nu va intra in randul cartilor clasice , la fel ca multe alte carti ale momentului.Si iarasi da, au fost si cateva momente care mi s-au parut cam trase de par.Un asfel de moment a fost cand a dus pistoalele la gara .

   Ștergere
 2. Nu stiu daca stiti dar de la 15 ianuarie pe euforia tv o sa apara si serialul ecranizat dupa aceasta carte, in Spania a aparut dar doar 9 episoade am descarcat si eu restul de 3 sau 4 se vor difusa si acolo dupa 13 ianuarie. nu stiam de carte dar serialul e demn de admiratie, Pur si simplu iti taie respratie atat prin decor, peisaje dar si actori! acum tot caut cartea dar am vazut ca editia mai noua sau din 2013 e mai ieftina! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc, nu stiam de serial! Puteti incerca pentru carte varianta ebook care se gaseste pe scribd.(Sau puteti lasa o adresa de e-mail si va trimit eu cartea.)
   Multumesc pentru vizita !

   Ștergere
  2. Buna Ely,
   mi-ai putea trimite, te rog, cartea .pdf
   Cu multumiri,
   Alina

   Ștergere
 3. Merci, dar azi-noapte pe la 1 am comandat-o si eu, am gasit-o mai ieftin cu vreo 20 de lei. si fix acum am descarcat-o pdf! oricum e mai placut sa o citesc pe hartie decat pe ecranul asta. mie una, imi obosesc ochii destul de repede.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Până de curând, nu citeam decât cărţi tipărite. E mult mai placut sa citesti o carte tiparita, dar in acelasi timp e mai ieftin si comod sa cauti o carte in format electronic.De câteva luni , cred ca jumătate de an , citesc doar cărţi ebook .

   Ștergere