vineri, 12 iulie 2013

Arsa de Vie – SuadProdus publicat in 2008 la RAO
Data aparitiei: Aprilie 2008
Numar pagini: 192
Sinops: Să fie o nenorocire faptul că te-ai născut femeie? Pentru ea, cu siguranţă. Suad are 17 ani şi e îndrăgostită. În satul său din Cisiordania, la fel ca în multe altele, dragostea nu există decât după căsătorie; dacă nu respecţi această lege, atunci iubirea înseamnă  moarte. Fiindcă îşi dezonorează familia, parinţii îl pun pe cumnatul ei s-o ucidă. În ochii tuturor, acest om este un erou, căci fapta lui se numeşte crimă în numele onoarei, când, de fapt, el nu e decât un asasin laş. Desfigurată în urma arsurilor şi salvată printr-un miracol, Suad se hotărăşte să vorbească... O carte-document care şochează şi care ne zguduie din temelii existenţa 

  "A te naşte fată în satul nostru este un adevărat blestem. Singurul vis spre libertate este căsătoria – a părăsi casa tatălui pentru cea a soţului şi a nu te mai întoarce nici dacă eşti bătută. Este o ruşine ca o fată să se întoarcă în casa tatălui ei, ea nu trebuie să ceară protecţie decât acasă la ea, este datoria familiei de a o trimite la soţ.
        Gandurile mele:  Inițial am avut nici o intentie  sa  citesc această carte ,dar  Mira a vorbit atat de frumos despre ea incât m-a convins. Cred că titlul cărții ne dă o idee clară despre ceea ce vom găsi în interior, iar daca  nu este de ajuns, coperta  cu fata acoperită  de  masca întăreste ideea. Suad este o femeie tânără  în Cisiordania, o țară în care femeia nu are drepturi  si este tratată ca un sclav sau  uneori chiar mai rău. Normele sociale față de femei au fost și sunt impresionant de rigide.

Eu sunt o fată şi o fată trebuie să meargă repede, cu capul aplecat, privind în pământ, ca şi cum şi-ar număra paşii.{…} Tatăl meu repeta fără încetare că noi nu eram bune de nimic:
— O vacă dă lapte şi viţei. Ce facem cu laptele şi viţeii? Îi vindem. Aduci banii acasă, ceea ce înseamnă că vaca face servicii familiei. Dar o fată? Ce serviciu face ea familiei? Nimic. Oile, ele ce aduc pentru casă? Lână. Vinzi lâna şi aduci bani acasă. Mielul creşte, face alţi miei, iar din lapte faci brânză, o vinzi, aduci bani acasă. O vacă sau o oaie – mai bine decât o fată…     

          O poveste mișcătoare si  șocanta  in care  Suad ne prezintă călătoria sa personală in cuvinte simple, din care răzbate  pâna  la noi toată suferința  ei fizică și morală. Cazul  ei  nu este cu mult diferit de povestea a mii de femei musulmane. În Pakistan și Yemen, sute de femei sunt desfigurate în fiecare an. Frecvent utilizat este acidul care corodează pielea. Cel mai rău lucru este că nici autoritățile, nici guvernul, nici medicii nu  fac nimic pentru a le proteja. De obicei nu interferează  în ceea ce ei consideră "decizia de familie.". Suad este supraviețuitoare  a  unei lumi îndepărtate, sălbatice, de neimaginat “

Aşa era în satul acela, domnea legea bărbaţilor. Fetele şi femeile erau, cu siguranţă, bătute zilnic şi în celelalte case. Le auzeam ţipând, deci era normal să fie bătute, rase pe cap şi prinse de o bară în grajd. Nu exista un alt mod de a trăi.
         Să citesc această carte a fost ca o de călătorie pentru mine. O excursie intr-o cultură despre care știam foarte puține . Arsa de vie este o mărturie impresionantă a gândirii tradiționale, brutale și înspăimântătoare, care m-a făcut să realizez cât de norocoasă  sunt  pentru ca m-am  născut într-o țară în care femeile sunt respectate și toţi sunt "liberi și egali în drepturi.". Realitatea tristă a acestei femei care și-a păstrat demnitatea, mi-a  arătat cât de mult mă  plâng din nimic. Povestea este spusă pur și simplu,ca si  cum  Suad ar fi  lângă mine și mi-ar vorbi. . Emoțiile resimțite de ea sunt puternice. Nu există o singură pagină din  care să nu îi simţi  durerea . Citind despre suferinţele indurate de Suad  am simtit neputintă. Când Suad  işi pierde virginitatea cu Fayez , am vrut să mă pun  între ea si  acel  barbat rău  care a profitat de naivitatea  ei. El  știa foarte bine ce o asteaptă, ce i se va intâmpla.
                Sunt multe de spus despre aceasta carte, despre aceasta familie, desprea aceasta tara, desprea aceasta religie, insa nu vreau sa povestesc tot.  Recomand această carte cu toată căldura inimii precizând că poate fi citită pe nerăsuflate. 

“Mi-am povestit viaţa pentru prima oara. Sper că această carte va calatori prin lume, că va ajunge şi în Cisiordania şi că bărbaţii nu o vor arde.”
Concluzia: "Arsă de vie" este o mărturie  terifianta, dar de asemenea, o cale de atac împotriva tăcerii care acoperă suferința și moartea a mii de femei.

   

2 comentarii:

  1. Ma bucur tare ca ti-a placut. Este impresionanta! Si e exact asa cum zici: ne plangem mult din nimic, nu apreciem cat ar trebui viata pe care o avem...

    RăspundețiȘtergere