duminică, 12 august 2012

Umbra Noptii de Andrea CremerTitlu: Umbra Noptii
Titlu original: Nightshade
Autoare: Andrea Cremer
Editura: Litera
Numar pagini: 400
An publicare: 2012


                      Andrea Cremer in ,,Umbra Noptii a  creeat o lume populata  de  varcolaci ( Gardieni ) - care servesc vrajitorii ( Pazitorii). Pazitorii sunt într-o luptă eternă cu Căutătorii. Acestia au aceleasi origini ca Pazitorii dar   cu câteva secole in urma cand a avut loc ,, Supliciul” s-au impartit in Pazitori si Cautatori. Gardienii ii slujesc pe  Pazitori    si  au obligaţia de a proteja locurile sfinte din întreaga lume, în special de  Căutători  dar si de alte persoane care ar putea da peste ele accidental.
,,Supliciul nu a presupus anihilarea Căutătorilor, ci înăbu­şirea unei revolte a Gardienilor. Căutătorii au încercat să-i ajute pe răsculaţi, iar Păzitorii au contraatacat. Au ucis Gardieni şi Căutători deopotrivă. Iar Păzitorii au creat atunci o armă mortală care i-a ajutat să obţină avantajul în război, o armă care s-a numit Cel Căzut. Nu sunt sigur ce anume a fost, dar cu ajutorul ei au înăbuşit revolta. Toţi Gardienii şi Căutătorii care au reuşit să scape s-au           ascuns.”
                      În oraşul de munte Vail există două haite de Gardieni : ,, Umbra Noptii „ si ,,Napasta”. Cala este femela  alfa din generatia ei a haitei ,, Umbra Noptii”  . Dupa ce v-a absolvi  Scoala, se va casatori cu tanarul mascul alfa  al haitei ,,Napasta” Ren Laroche. Alaturi de Ren  vor pune bazele unei noi haite ce vor apara locurile sacre. Dar Cala  încalcă legile si salveaza  un tanar numit  Shay .  El este  om  dar si   nepotul unui   Pazitor Bosque. Are un tatuaj sub forma de  cruce pe gat , semn distinct după care poate fi recunoscut.     
 „In momentul în care a ridicat braţele ca să-şi tragă tricoul pe cap, am rămas cu privirea aţintită asupra modelului negru de pe ceafa lui. Nu mă mai gândisem la tatuaj din ziua în care îi salvasem viaţa. Dar era încă acolo, un desen cu marginile ascu­ţite, în formă de cruce.”
                  Chiar dacă "unchiul" este un Pazitor , Shay nu ştie  nimic despre  lumea supranaturală pana cand o intalneste pe Cala. Cautatorii incearca sa il rapeasca pe Shay .  Cala si Shay incep sa cerceteze   pentru a afla adevarul despre Gardieni  si Pazitori.
                  Intriga cartiii este frumoasa dar exista  aspecte neclare.  De ce Cala il salveaza pe  Shay? În apararea sa , ea spune ca o face pentru că nu poate suporta să il vada  murind, dar de ce? Este pentru că a vrut să se răzvrătească împotriva regimului Pazitorilor? A fost un simplu capriciu? A fost pentru că Shay este frumos? Aş fi dispusa să accept oricare  din aceste explicaţii, dar cartea nu explica clar. Până sa vina  Shay , Cala nu s-a razvratit  împotriva Pazitorilor.
                      Pe masura ce actiunea  se deruleaza  , povestea devine mai puţin despre Cala si mai mult despre Shay, băiatul cu un destin misterios.
              

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu