miercuri, 29 august 2012

Dragonul rosu-Thomas Harris                     
 ,,Atinge-ţi spatele, Will Graham... şi atinge micile... umflături de deasupra pelvisului tău. Simte şira spinării dintre ele... acela este locul exact... în care Dragonul îţi va străpunge spinarea."
                     
Nu aveam idee cum scrie acest autor si eram hotarata  sa abandonez cartea, daca nu m-ar fi “prins” dupa primele 50 de pagini. N-a fost cazul. 
                     Actiunea romanului  are loc  la începutul anilor '80.  Un criminal în serie , terorizarea clasa de mijloc ucigand  cu brutalitate  familii intregi   . Supranumit "Zana Maseluta", el are tendința de a lăsa urme de mușcături pe cadavrele  victimelor sale. FBI-ul cheamă în ajutor pe  Will Graham, un analist comportamental, pentru a ajuta la prinderea criminalului. Graham nu  a mai lucrat ca investigator dupa ce l-a  capturat pe Hannibal Lecter. Lecter se află în spatele gratiilor, dar încă poate  să influențeze evenimentele din exterior.
            Chiar dacă Harris dezvăluie cine este criminalul încă de la începutul cărții, jocul de-a soarecele si pisica creste  suspansul  cu fiecare capitol.
                 Personajul principal   este Will Graham, anchetatorul care are capacitatea de a gândi ca un criminal . Autorul nu dezvăluie vârsta lui, dar bazat pe acțiunile și  modul său de gândire presupun că are in jur de  patruzeci de ani .Se bucura  de o viață fericită împreună cu soția sa, Molly  și fiul lor  William. Lucrurile  prin  care a trecut Graham  in timpul carierei sale în poliție l-au marcat ca persoană. Relația lui cu Dr. Lecter este destul de speciala. De cand  l-a prins, Graham   a avut un respect enorm pentru el.
                     Dr. Hannibal Lecter este  poate, persoana din  cartea cu cea mai puternică personalitate. Sunt sigura că ar putea ucide un om doar vorbind cu el. La început nu am înțeles de ce este  o carte despre Hannibal Lecter, pentru că dr. Lecter nu este personaj principal  . După un timp  insa am inteles. Lecter  manipuleaza tot spectacolul. Dacă el ar fi  vrut , l-ar fi putut  face   pe Dolarhyde  sa se predea după prima crimă. Lecter  se joaca cu personajele si se  bucură văzând ca oamenii se tem de EL.  Dr. Lecter este foarte politicos si sofisticat. Acesta este un contrast mare când te gândești la lucrurile pe care le-a făcut victimelor sale.
Francis Dolarhyde  este un mister, ne place sau nu. La  locul de muncă se comportă ca un om normal. Cand Dragonul preia controlul deplin al minții sale, devine o persoană complet diferită, ucigand  oameni fără regrete. Francis a crescut fără părintsi a petrecut cea mai mare din copilărie  în casa bunicii sale. Atunci când Dolarhyde o intalneste pe Reba Mc Lane, el devine o persoană diferită;un om care  încearcă să câstige lupta dintre el ca persoană si boala lui, Dragon.


                ,, Dragonul Rosu " este o poveste despre oameni si    forțele care conduc  aceste "gauri negre",ce  există în fiecare dintre noi. Thomas Harris ne călăuzește prin lumea necenzurată a  instabilitatii mentale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu