luni, 5 decembrie 2022

Misterul din padure - Matt Wesolowski


Categoria: Carti thriller

Autor: Matt Wesolowski

Editura: RAO

Nr. pagini: 232

An aparitie: 2022

 

Cu „Misterul din pădure”, Matt Wesolowski a creat un nou tip de roman; romanul podcast. Aici, personajul principal Scott King abordează vechi cazuri penale și încearcă într-un mod neutru prin șase interviuri să găsească o explicație a ceea ce s-a întâmplat și de ce, intervievând șase persoane care sunt toate conectate la caz. 

În „Misterul din pădure”, împreună cu gazda, revenim la un caz nerezolvat, dispariția unui băiat de șapte ani, din urmă cu  20 de ani.

În Ajunul Crăciunului din  anul 1988, Alfie Marsden, în vârstă de șapte ani, a dispărut în pădurea Wentshire, când tatăl său, Sorrel, a oprit mașina pentru a investiga un ciocănit misterios. Nici o urmă a copilului, nici rămășițele sale, nu au fost găsite vreodată. Alfie Marsden a fost declarat oficial mort în anul 1995. 

Cazul este foarte interesant. O dispariție nerezolvată a unui copil. O pădure în care se spune că se întâmplă lucruri ciudate. Și apoi cei șase martori care în moduri diferite au legătură cu cazul și își dau cu părerea despre ceea ce s-a întâmplat, cum s-au comportat persoanele implicate și așa mai departe. Ceea ce începe ca o poveste tipică de investigații se transformă rapid într-o poveste care pendulează între realitate și mistic. Am fost uimită de felul în care autorul a presărat-o cu indicii, chiar și de indicii supranaturale.

 Datorită formei podcastului folosit de autor, am presupus dinainte că romanul, asemeni unui scenariu, va consta doar în dialoguri – ceea ce trebuie să recunosc – nu mi-ar fi plăcut prea mult. Din fericire, m-am înșelat – interviurile cu persoane implicate în caz se împletesc cu ajutorul gazdei din spatele microfonului. Și trebuie să recunosc că a fost fantastic să citesc toate acestea în această formă – proporțiile dintre „dialog” și părțile fictive sunt perfect echilibrate. Povestea în sine este plină de evenimente neașteptate și nu există niciodată un moment plictisitor! Am citit cartea dintr-o suflare, fără momente de pauza - și asta pentru că am fost atât de atrasă și intrigată de misterul dispariției și am fost incredibil de curioasă de finalul și soluționarea cazului, pentru că - în ciuda multor indicii - nu am putut să deslușesc misterul. Mi-a plăcut cum povestea și-a schimbat fluxul cu fiecare interviu.

„Misterul din pădure” este prima carte din seria „podcast” (în limba română) și abia aștept  să citesc următoarele volume. Nu mă așteptam că această carte să mă captiveze atât de mult și să se dovedească a fi una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit anul acesta.

3 comentarii:

 1. Oh my God, una dintre cele mai bune citite anul acesta? E URMĂTOAREA PE LISTĂ!

  RăspundețiȘtergere
 2. Vreau să-ți spun că m-am apucat de ea imediat ce ți-am văzut recenzia! GENIALĂ! DOAMNE! Ce atmosferă, ce... :)) Chiar m-au speriat unele chestii, noroc că n-am citit-o seara.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Padurea, nu? E scrisa bine. Mi a placut ca fiecare bucatica isi are rolul ei, nimic fara rost sau in plus.

   Ștergere