duminică, 27 noiembrie 2022

Cineva te urmărește - Lisa JewellCategoria: Carti thriller

Autor: Lisa Jewell

Editura: LITERA

Nr. pagini: 400

Colectie: Buzz Books

An aparitie: 2022

 

Cunoașteți atmosfera orașelor mici în care toată lumea cunoaște pe toată lumea, știe totul despre ei și chiar mai mult? Aceasta este baza intrigii acestui roman. Personajul principal este Joey Mullen, care se întoarce la casa familiei sale după câțiva ani petrecuți în străinătate. Cu toate acestea, ea nu este aceeași persoană care a fost înainte de a pleca. Secretele care atârnă asupra ei ca norii negri sunt mai mari decât înainte de a pleca, și-a găsit un soț, dar lipsa propriei case și a unei vieți stabile începe să o copleșească. În plus, căutarea unui loc de muncă în circumstanțe noi nu este favorabilă și este nevoită să se angajeze într-un loc care nu o interesează deloc. Toate acestea înseamnă că, atunci când un director de școală elementară mult mai în vârstă și frumos, Tom Fitzwilliam,  îi apare în cale, acesta devine un obiect fascinant al dorinței și al observației. Nu doar pentru ea, ci pentru întreg orașul. Se poate termina cu bine? Din păcate... Un interes nesănătos pentru profesor nu duce la nimic altceva decât necazuri.

Lisa Jewell în cartea sa a arătat diferitele fețe ale urmării - de la o femeie îndrăgostită, la un copil curios, la o bătrână pe care toată lumea o consideră nebună. Cu această procedură, ea a prezentat faptul că fiecare dintre noi poate fi luat ca punct de observație și că fiecare personalitate este capabilă să vadă lucruri invizibile pentru ceilalți.

Tema principală a romanului sunt minciunile și secretele din trecut. Rănile din trecut pot afecta prezentul. Și aici, un secret după altul, ies la suprafață. În plus, micile minciuni de astăzi țes o pânză care se strânge în jurul personajelor.

Din păcate, ideea excelentă pentru intriga a fost ucisă de numeroase fire neterminate, dintre care unele alcătuiesc doar aparent un întreg coerent, introducând - sper intenționat - confuzie.

Nu a existat nici un aspect psihologic, nu a existat o analiză în profunzime a personalității personajelor, nu au existat explicații care să schimbe impresia că toate personajele lui Jewell au probleme între ele. Păcat, pentru că romanul avea un potențial cu adevărat mare. Între timp, avem o tânără căsătorită instabilă emoțional, cu înclinații spre înșelăciune, un director în vârstă care este prea apropiat de elevii săi, doi adolescenți, inclusiv unul cu o mamă bolnavă mintal care crede în teoriile conspirației, fiul directorului care este predispus la urmărire, un adolescent cu Asperger – și acestea sunt doar câteva dintre personajele care apar pe paginile cărții. Niciunul dintre ei nu a fost bine creionat psihologic, iar complotul în sine este foarte subdezvoltat.

„Cineva te urmărește” este o poveste de la care nu trebuie să te aștepți la mare lucru. Mi-a plăcut stilul de scriere al acestei cărți și lejeritatea ei. Cu toate acestea, nu m-a convins. Din păcate, nu a fost destulă dramă și tensiune pentru mine.

Aspecte pozitive:

  • Nu mi-am dat seama imediat care este finalul poveștii, sau ce s-a întâmplat;
  • Mi-a plăcut și faptul că narațiunea a fost condusă nu din perspectiva unei persoane, ci a trei. Pe lângă Joey, mai cunoaștem și punctul de vedere al lui Freddie - fiul lui Thomas și al Lisei - fata de alături .
  • Ceea ce este cel mai caracteristic acestui roman este atmosfera sa puternic impregnată de nebunie. La un moment dat, am simțit că toată lumea din această carte are ceva de ascuns și, în același timp, toată lumea îi urmărea pe toți ceilalți. Parcă toată strada era învăluită într-o obsesie copleșitoare și într-un sentiment întunecat de suspiciune.

          Aspecte negative:

  • Thomas este foarte clișeic, exagerat, m-a iritat faptul că a fost creat pentru a fi un ideal: chipeș, sexy, amabil, cult, aproape fără defecte. Joel, în schimb, se comportă ca o adolescentă  proastă, nu ca o femeie de treizeci de ani. În primul rând, se căsătorește cu un bărbat pe care nu-l cunoaște deloc, apoi își pierde mințile în fața unui alt bărbat și începe să gândească cu o altă parte a corpului ei.

Un comentariu: