sâmbătă, 26 noiembrie 2022

Joc murdar - J.P. Delaney


Categoria: Carti thriller

Autor: J.P. Delaney

Editura: LITERA

Nr. pagini: 432

An aparitie: 2022

Colectie: Buzz Books

 

”Joc Murdar” spune povestea unui cuplu, Pete și Maddie, a căror lume se întoarce cu susul în jos într-o clipă. Într-o zi, Pete deschide ușa unui străin care îi oferă informații șocante. Se dovedește că fiul său, Theo, în vârstă de doi ani, nu este copilul său biologic, iar pentru a confirma aceste cuvinte prezintă rezultatele unui test ADN. Această singură vizită perturbă viața pașnică și ordonată a cuplului, transformând-o într-o avalanșă de evenimente neașteptate. Pete și Maddie încearcă să se adapteze la noua lor situație, dar tatăl biologic al lui Theo le pregătește o surpriză urâtă. Acesta este doar începutul - începe lupta, a cărei miză este custodia lui Theo.

Cartea atinge subiecte foarte importante și actuale, obligând cititorul să gândească mai profund. Cum ar proceda oricare dintre noi într-o situație similară? Sunt legăturile genetice sau mediul în care crește mai importante pentru un copil? Aceasta este una dintre întrebările și dilemele cu care se confruntă personajele principale.

Autorul știe să dozeze emoțiile, ceea ce te face să vrei să citești fiecare pagină. Portretele psihologice ale personajelor au fost perfect create, ajungem să știm ce sentimente au și secrete care nu ar trebui să iasă la iveală. Cu toate acestea, sunt surprinsă de încrederea uriașă dovedită de Pete și Maddie, care se apropie de un cuplu complet străin. Pete și Maddie sunt foarte naivi și cred în bunele intenții ale tatălui biologic al lui Theo, motiv pentru care îi permit să existe în viața copilului. Din păcate, oamenii se pot preface pentru a-și atinge scopul, iar în acest caz, scopul este să obțină custodia copilului. În carte, există o luptă nu numai psihologică, ci și în sala de judecată între familii. Autorul intensifică incertitudinea cu privire la creșterea lui Theo, „adversarul” joacă murdar, dar binele copilului este cel mai important.

 Finalul în sine este foarte surprinzător și dă multe de gândit, pentru că citind cartea ne întrebăm dacă am proceda la fel într-o situație dată.

Aspecte negative:

  • - Maddie face un test (quiz) dacă  are trăsături psihopatice și reiese că da. Dacă fac acel test, cred ca sunt șanse mari să reiasă că și eu  sunt o mică psihopată.:)) Si in ceea ce mă privește,Maddie  nu este o psihopată ci o femeie cu tulburări și probleme pentru care ar trebui sa apeleze constant la ajutorul specialiștilor.
  •  - Miles ca psihopat a fost scris bine din punctul de vedere al psihopatului, dar rănirea a trei persoane, urmărirea sau celelalte jocuri ale lui nu m-au surprins prea mult, nu era nici un element întunecat la care mă așteptam de la el.. ⁣
  • - copii englezi de doi ani sunt genii, vorbesc în propoziții complete, au conversații concrete, merg cu trotinetele pe trotuar fără ajutor, ajută la cumpărături și stau de bunăvoie cu străinii.
  • -o  scenă care m-a făcut să râd în hohote: Maddie a avut numeroase aventuri, dar când a ieșit la iveală că soțul ei se uita la filme porno din când în când, a rămas șocată și a spus ceva  de genul „cine este el cu adevărat și ce altceva nu știu despre el?
  • - autorul nu a făcut nici un efort, nu a venit cu nimic interesant. În sensul... avem scheme simple, precum: un insert despre faptul că o persoană a fost lovită de o mașină neagră când mergea pe bicicletă. Două capitole mai târziu, o altă persoană implicată a fost și ea lovită de o mașină neagră în timp ce mergea cu bicicleta. Oh, nu, trebuie să fie domnul X!  Chiar nu a fost surprinzător.

Un comentariu: