luni, 19 septembrie 2022

Șase cocori stacojii - Elizabeth Lim


Categoria: Carti pentru adolescenti, Young Adult

Autor: Elizabeth Lim

Editura: CORINT

Nr. pagini: 512

An aparitie: 2022

Colectie: CorinTeens

 

”Șase cocori stacojii” este primul volum din noua duologia a scriitoarei Elizabeth Lim, o repovestire a basmului clasic al fraților Grimm, „Cele șase lebede”. Intriga plină de aventuri și magie are ca personaje secundare cocorii, păsări sacre care simbolizează pacea și viața lungă în cultura japoneză.

Shiori este singura prințesă a regatului Kiata și are un secret: magia îi curge prin vene– poate aduce origami la viață și se împrietenește cu dragonii. Îndrăzneață, ea crede că este capabilă să-și schimbe propria viață prin magie, dar este oprită de blestemul maleficei mame vitrege. Datorită blestemului, fată și frații ei, nu numai că nu va fi recunoscută de nimeni, ci fiecare cuvânt rostit va ucide pe unul dintre frații ei care au fost transformați în cocori. Singură și incapabilă să vorbească, ea trebuie să descopere cum să rupă blestemul și să-și recapete locul, descoperind în același timp comploturi și că logodnicul ei este mult mai gentil decât credea.

Intriga este foarte bine gândită. Mi-a plăcut să descopăr aceste credințe, mitologie cu magie, vrăjitorie! Fiecare pagină mi-a stârnit interesul și, pe măsură ce povestea a progresat, am fost complet absorbită. Universul m-a fascinat enorm. Magia, dragonii, Kiki…

Vorbind despre personaje, Shiori este un personaj complex, mai întâi este o reflectare a modului în care a fost crescută și protejată, dar călătoria ei este cea care o modelează și o face o persoană puternică. Sinceră să fiu, la început mi-a fost greu să empatizez cu ea, am găsit-o egocentrică și naivă. Din fericire, pe măsură ce romanul progresează, Shiori devine mai complexă și mai puternică. Dezvoltarea caracterului ei a fost naturală și realistă.

Pe de altă parte sunt frații, care sunt importanți pentru poveste, dar nu au primit timpul și dezvoltarea pe care le meritau. Fiind una dintre temele principale, recunosc că nu imi mai amintesc numele lor după ce am terminat romanul.

Personajele secundare, au fost mult mai interesante decât Shiori, m-au cucerit. Raikama, mama ei vitregă, este un mister binevenit. Totul despre ea este un secret, mai ales motivația blestemului ei. Este doar o mamă vitregă rea, sau este altceva ce își dorește?

Takkan, fostul logodnic misterios al lui Shiori, când apare, este surprinzător. Mi-a plăcut fiecare scenă cu el.

Dar cea care fură cu adevărat spectacolul este Kiki, pasărea ei de hârtie. O creatură ironică care îi servește oarecum drept conștiință și prietenă lui Shiori. Personalitatea ei face cititorul să râdă.

Romantismul este o temă secundară, căreia aproape că nu i-am observat dezvoltarea. Este mai degrabă tandru și inocent, deoarece ambii au acel aer de timiditate și dulceață. Totuși, miros un triunghi amoros în viitor.

Toată chestia cu blestemul este destul de interesantă, dar cred că finalul a fost puțin... prea grăbit? Și modul în care a fost rezolvat, de asemenea, a fost prea grăbit. Ar fi putut fi adăugate cu ușurință încă douăzeci de pagini.

Per ansamblu a fost o poveste care mi-a placut. Aștept cu nerăbdare volumul următor, mai ales că finalul îl aduce în atenția noastră pe demonul Bandur.

2 comentarii:

  1. Superb retelling! Elizabeth Lim scrie foarte, foarte frumos, sublim. Am adorat cartea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scrie, dar acum avem de asteptat pana apare volumul urmator!

      Ștergere