luni, 29 august 2022

Cenușă pentru cenusă - Tami HoagAutor: Tami Hoag

Editura: Editura Miron

Colectia: Bestseller

Anul aparitiei: 2008

Nr. pagini: 639

 

 

Tami Hoag este unul dintre acei scriitori ale căror cărți au stat la coadă ani de zile pentru a ajunge în sfârșit în partea de sus a listei mele de lecturi. Și este păcat că a durat  atât de mult, pentru că „Cenușă pentru cenusă” bate multe dintre noutățile existente pe piață.

Descrierea de pe copertă și însăși ideea intrigii încurajează lectura. Despre ce este vorba?

 În Minneapolis, capitala comitatului Hennepin și cel mai mare oraș din Minnesota, un criminal în serie, numit de mass-media Incineratorul, seamănă teroare în rândul populației locale, în special în partea sa feminină. Ucigașul își torturează victimele și apoi le arde, urmând principiul:„Cenușă pentru cenușă”. Înfricoșător, dar, din păcate, adevărat. Până acum, a vânat prostituate care, prin urmare, aparțin grupului cu cel mai mare risc. Poliția a efectuat o anchetă superficială, dar uciderea celor două prostituate nu a fost  prioritatea lor. Când Peter Bondurant, un milionar cu contacte politice extinse, raportează dispariția fiicei sale, polițiștii intră în alertă. Detectivii Sam Kovac și Nikki Liska trebuie să reexamineze cazul. Ei sunt ajutați să rezolve misterul de Kate Conlan, un fost agent FBI, în prezent angajat al programului de protecție al martorilor, și fostul ei coleg, renumitul profiler John Quinn. Singura persoană care poate ajuta poliția să-l prindă pe nebunul înfricoșător este adolescenta Angie DiMarco. Cu toate acestea, fata nu intenționează să coopereze cu oamenii legii. Kate este delegată să stabilească un contact mai strâns cu Angie și să o convingă să elaboreze un portret al suspectului. Presiunea constantă din partea presei, a politicienilor și a locuitorilor din Minneapolis nu ușurează munca grupului special de anchetă. O Kate profund implicată trebuie să facă față amintirilor dureroase din trecutul ei pentru a-și ajuta prietenii să-l oprească pe psihopat. Cu toate acestea, ea nu știe că viața ei este în mare pericol. Cine este formidabilul Incinerator ? Poate poliția să-l prindă înainte de a ucide din nou?

După ce am citit, trebuie să recunosc că autoarea m-a surprins prin brutalitatea ei. Ce-i drept, am citit orori similare în trecut, dar descrierile unor scene m-au umplut de dezgust. Imaginația scriitorilor de ficțiune polițistă mă îngrozește cu adevărat uneori, iar Tami Hoag, ca autoare a cărții „Cenușă pentru cenusă” este un exemplu excelent în acest sens.

Romanul este în esență primul volum dintr-o serie care are ca protagoniști pe detectivii: Kovac și Liski, dar ei nu sunt personajele principale. Aceștia sunt, desigur: Kate Conlan și John Quinn. Nu mi-au plăcut Kovac și Liska, precum și ceilalți membri ai grupului special. Conversațiile aride, limbajul vulgar și glumele nu foarte amuzante, limitate la sfera sexului fac citirea acestei cărți uneori insuportabilă.

Chiar dacă cartea s-a întins pe alocuri, totuși m-a ținut în suspans și a m-a implicat în  rezolvarea misterului. Voi citi cu plăcere celelalte cărți ale autoarei, pentru că sunt convinsă că vor fi  bune. În fine, trebuie să critic coperta romanului, pentru că după părerea mea este groaznică și nu încurajează deloc lectura. Mai degrabă duce cu gândul la o poveste de dragoste, nu?

2 comentarii:

  1. Ce bine sună!!! În special că este o carte necunoscută. Mulțumesc mult pentru recomandare, chiar am să o am în vedere - și, da, chiar te duce cu gândul la un romance!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca sunt multe carti care abia asteapta sa fie descoperite! Si bat pariu, ca avem multe carti necitite in biblioteca.

      Ștergere