sâmbătă, 27 august 2022

Cărăbușii - Harry Hole
Categoria: Carti thriller/Carti politiste

Autor: Jo Nesbo

Editura: TREI

Nr. pagini: 416

Serie: Harry Hole

An aparitie: 2019

  

Romanul „Cărăbușii” este volumul doi al seriei Harry Hole. De data aceasta autorul invită cititorul la Bangkok - Thailanda, ceea ce stimulează imaginația și încurajează lectura, pentru că ne mutăm într-un loc exotic și plin de contraste. Dar să începem cu început, deci cu intriga. Harry Hole este trimis în Thailanda pentru a-l găsi pe ucigașul ambasadorului norvegian la Bangkok, care a avut loc într-unul dintre motelurile din capitala thailandeză. Datorită poziției victimei, ancheta necesită multă diplomație și cooperare cu poliția locală. Diplomația, însă, nu este un punct forte al polițistului și, în ciuda presiunii de sus, acesta conduce o anchetă care începe rapid să indice legăturile ambasadorului cu lumea interlopă locală, jocurile de noroc și pornografia infantilă.

După cum aflăm, Harry Hole nu a fost trimis în acest loc întâmplător, pentru că anterior a rezolvat un puzzle criminal foarte dificil în îndepărtata Australia și superiorii săi speră că de data aceasta, nu va avea nicio problemă să rezolve această crimă și, important, va face treaba asta discret, pentru că nimeni nu are nevoie de publicitate.

La fața locului, se împrietenește cu un grup de polițiști thailandezi delegați să rezolve  cazul, în special anchetatoarea Liz Crumley, care îi prezintă lui Harry partea întunecată a orașului condus de lumea turismului sexual, a crimei organizate, a fumatului de opiu, traficului de droguri, cluburilor și de prostituția copiilor, așadar toate acele elemente cărora nu le place lumina zilei, la fel ca gândacii.

Inițial, ancheta nu avansează, dar în cele din urmă IQ-ul lui ridicat îl pune pe drumul cel bun. Aveam câteva suspiciuni cu privire la făptaș, dar autorul mi-a îndreptat cu îndemânare gândurile într-o cu totul altă direcție. Personal, am fost surprinsă  de evoluția acțiunii.

Aspecte pozitive:

 • - Intriga este interesantă;
 • - abordează tema prostituției copiilor, drogurilor și mafiei;
 • - dupa actiunea din Australia, ne mutam in Thailanda;
 • - arătă Bangkok-ul ca un oraș în care banii pot cumpăra totul și corupția este omniprezentă;
 • - personaje secundare bine create;
 • - tensiune constantă, ritm rapid, analize și explicații logice;
 • - descrieri grozave ale Thailandei și obiceiurilor sale;
 • - indicii înșelătoare, răsturnări constante;
 • - Harry care se poate opri din băut pentru o cauză bună;
 • - faptul că autorul a reușit să mă implice ca cititor în toată povestea din punct de vedere intelectual, a trebuit să îmi exersez simțurile pentru a înțelege complexitatea acestei povești. Există indicii ascunse în evenimente aparent nesemnificative. Trebuie să fii concentrat și asta îmi place foarte mult

Aspecte negative:

 • - cartea a repetat, după părerea mea, tema primului volum,
 • - multă moarte, violență, sânge. Autorul a ucis jumătate dintre personaje, inclusiv suspecți și oameni care par a fi cheia complotului.

2 comentarii:

 1. Stai să veeeeeeeezi volumul al treilea! Mă bucur că, în esență, ți-a plăcut!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Imi cum scrie Nesbo, dar nu mi am propus sa citesc imediat volumul urmator. Imi place sa descopar cat mai multi autori....

   Ștergere